دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 اسفند 1397 - 09:15
تکرار/مروری بر زندگی فقیه مؤمن

سوابق آیت‌الله محمد مؤمن؛ از تبعید تا تحکیم پایه‌های نظام اسلامی

مرحوم آیت‌الله محمد مؤمن از اعضای مهم و تأثیرگذار مجلس خبرگان رهبری و عضو فقهای شورای نگهبان قانون اساسی دارای سوابق سیاسی و علمی درخشانی است.
کد خبر : 362666
139506061129343338486524.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه امام و رهبری گروه سیاسی خبرگزاری آنا، مرحوم آیت‌الله محمد مؤمن از اعضای مهم و تأثیرگذار مجلس خبرگان رهبری و عضو فقهای شورای نگهبان قانون اساسی امروز به‌علت بیماری و خون‌ریزی مغزی دارفانی را وداع گفت.


از تولد تا دستیابی به درجات عالی علمی


مرحوم آیت‌الله محمد مؤمن، در روز پنج‌شنبه، 23 دی 1316 هجری شمسی در خانواده‌ای مذهبی و علاقه‌مند به خاندان مکرم پیامبر اسلام ‌(ص) در شهر قم چشم به جهان گشود. پدرش مرحوم حاج عباس مؤمن از افراد سرشناس و مورد اعتمادمردم بود که در سال 1377 هجری شمسی دار فانی را وداع گفت و مادر او نیز زنی پاکدامن و وارسته بود که چهار سال پیش از همسرش در سال 1373 درگذشت.


آیت‌الله محمد مؤمن تحصیلات مقدماتی خود را در قم و ابتدا در مکتب‌خانه و سپس در «مدرسه جامع تعلیمات دینی» گذراند و همزمان به تحصیل در حوزه علاقه‌مند شد. وی با بهره‌گیری از اساتید ارزشمندی چون امام خمینی (ره)، علامه طباطبایی (ره)، آیت‌الله علی مشکینی، آیت‌الله شیخ مرتضی حائری و آیت‌الله سید محمدرضا گلپایگانی به درجه اجتهاد دست یافت.


مرحوم آیت‌الله مؤمن در درس اصول حضرت امام خمینی (ره) و درس خارج فقه ایشان شرکت کرد و درباره «مکاسب محرمه و بیع» پایه‌های استنباط فقهی خود را نزد آن بزرگوار مستحکم کرد و پس از تبعید امام (ره) در سال 1342، به درس فقه و اصول «آیت‌الله محقق داماد» رفت و پس از آن مرحوم، از درس خارج فقه «آیت‌الله حاج‌آقا مرتضی حائری» بهره برد.


آیت‌الله مؤمن دارای آثار علمی فراوانی است که در زمینه علوم اسلامی کتب ارزشمندی را به رشته تحریر در آورده و در اختیار جامعه علمی کشور قرار داده است.


«تقریرات درس‌های اصول، مکاسب محرمه و بیع حضرت امام خمینی ‌(ره) با حواشی معظم‌له بر آن»‌، «تقریرات درس مرحوم آیت‌الله محقق‌داماد در مبحث صوم و صلات»، یک دوره کامل اصول‌فقه استدلالی با نام «تسدید الاصول»، «10‌ رساله فقهی در موضوعات و مسائل مستحدثه با نام «کلمات سدیده»، «ولایت امام و پیامبر (ص) بر امر قانون‌گذاری کلی»‌، «ولایت امام و پیامبر (ص) بر جامعه اسلامی»، «حاشیه بر اسفار و شواهد الربوبیه» از مهمترین آثار آیت‌الله مؤمن هستند و نیز باید تدوین و تنظیم آیین‌نامه‌های داخلی شورای مدیریت حوزه علمیه قم را به اقدامات ارزشمند علمی ایشان افزود.


آیت‌الله مؤمن یار صدیق امام (ره) و مبارز انقلابی


آیت‌الله محمد مؤمن دارای سوابق سیاسی درخشانی است. وی قبل از پیروزی انقلاب، با پیروی از امام خمینی (ره) و عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، در مبارزات علیه حکومت طاغوت نقش برجسته‌ای داشت و این فعالیت‌ها به تبعید او به تویسرکان و ۲۴ تن از اعضای جامعه مدرسین انجامید.


پس از پیروزی انقلاب اسلامی حضور فعالانه و مجاهدانه آیت‌الله مؤمن چه در زمان حیات پربرکت امام خمینی (ره) و پس از آن در زمان رهبری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای ادامه یافت و همچون یار صدیق در خدمت ولایت فقیه، انقلاب اسلامی و امت مؤمن و انقلابی ایران اسلامی قرار داشت.


سوابق سیاسی آیت‌الله مؤمن


«مسئولیت انتخاب و اعزام قضات شرع دادگاه‌های انقلاب در سراسر کشور به دستور حضرت امام خمینی (ره)»، «عضو شورای بازنگری قانون اساسی»، «ریاست دادگاه عالی انقلاب اسلامی»‌، «عضویت شورای عالی قضایی»‌، «عضویت در شورای نگهبان با حکم امام خمینی ‌(ره) در سال 1362 و ابقاء در آن مسئولیت با حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی»‌، «مدیریت حوزه علمیه قم و عضویت در شورای‌عالی سیاست‌گذاری حوزه علمیه قم از سال 1371 تا 1374 و نیز عضویت در دوره چهارم شورای‌عالی حوزه علمیه قم»‌، «نمایندگی در دوره اول و دوم مجلس خبرگان رهبری از طرف مردم سمنان و در دوره سوم به نمایندگی از مردم قم»‌، «ریاست مجمع فقه اهل‌بیت (ع)»، «عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم»، «عضو مجمع جهانی اهل‌بیت (ع)»، «رئیس دادگاه عالی انقلاب اسلامی (دادگاه عالی قم)» و «عضو هیئت امنای دانشگاه قم» ازجمله مسئولیت‌های مهم آیت‌الله محمد مؤمن هستند.


انتهای پیام/4079/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب