دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 شهريور 1394 - 09:25

همکاری دانشجوی واحد علوم و تحقیقات در تألیف کتاب «اصول کار در آزمایشگاه و ایمنی زیستی»

کتاب «اصول کار در آزمایشگاه و ایمنی زیستی» با همکاری شماری از پژوهشگران از جمله کاوه خیرخواه رحیم‌آباد دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست واحد علوم و تحقیقات، در انتشارات پژوهشگاه رویان تألیف شد.
کد خبر : 35955

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، در این کتاب آمده است: ایمنی زیستی حاصل نگرانی بشر از پیشرفت سریع علم در حوزه‌های زیستی است و برای راحت‌تر کردن زندگی بشر به کار می‌رود. ولی اگر به طور حساب‌نشده عمل نشود، زبان‌های غیرقابل جبران به همراه دارد.


در ادامه بیان شده است: صنعتی شدن کشورها و به دنبال آن افزایش بیابان‌ها، از دست رفتن جنگل‌ها، نازک‌شدن لایه ازن، گرمایش جهانی و ... از نخستین نمونه‌های زیان‌بار به محیط زیست در اثر پیشرفت علمی بشر است. با پیشرفت سریع علوم زیستی و ارتقای سطوح زیست‌شناسی آزمایشگاه‌های تحقیقاتی تبدیل به مکان‌های پرخطر برای محققان، محیط زیست و انسان‌های دیگر شده است.


تماس با مواد سمی و داروهای سرطان‌زا، پخش پرتوهای مضر و شیوع ژن‌های تغییریافته نمونه‌هایی از خطرات عفونت‌های میکروبی هستند؛ بنابراین به‌کارگیری اصول و روش‌هایی خاص برای به حداقل رساندن این خطرات الزامی است. در سراسر دنیا روش کار در آزمایشگاه‌ها به صورت دستورالعمل‌هایی به نام Good laboratory Practice یا به اختصار GLP تدوین و در اختیار محققان قرار می‌گیرد تا محقق بتواند با دستگاه‌ها، مواد و وسایل خطرآفرین آشنا شوند و از نحوه صحیح کار و دفع پسماند تحقیقاتی اطلاع پیدا کند. در سوی دیگر پژوهشگران با حفظ شرایط ایمنی در برابر خطرات بالقوه و بالفعل در آزمایشگاه‌ها باید بتوانند به حداقل سطح مطلوب ایمنی زیستی (Biosafety) برسند.


این کتاب با عنوان اصول کار در آزمایشگاه و ایمنی زیستی با حضور جمعی از محققان در انتشارات پژوهشگاه رویان وابسته به جهاد دانشگاهی در 13 فصل ارزیابی خطر زیستی، حیوانات آزمایشگاهی، تجهیزات آزمایشگاهی، پوشش حفاظت فردی، روش‌های ایمن کار در آزمایشگاه، حوادث احتمالی و فوریت‌های پزشکی، استریل کردن و ضدعفونی، مدیریت پسماند آزمایشگاهی، دی ان ای نوترکیب، مواد شیمیایی، خطرات الکتریکی، ایمنی پرتوها و دستورالعمل و سازمان‌های مسئول ایمنی زیستی به رشته تحریر در آمده است.


این کتاب به همت کاوه خیرخواه دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست واحد علوم و تحقیقات و با همکاری دکتر محمد حسن اصغری وسطی کلائی، امیر امیری یکتا، شیما بهنام منش، مریم حاجی کرم رعیت، زهرا شایق، اعظم صمدیان، دکتر رضا عمانی سامانی، سید شهاب الدین میرشاه ولدی، مصطفی نجار اصل و مهدی هادی گردآوری و از سوی دکتر پروانه افشاریان ویرایش علمی شده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب