دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 شهريور 1394 - 11:39

استیون هاوکینگ: سیاه‌چاله‌های فضایی زندان‌های ابدی نیستند، اطلاعات را ذخیره می‌کنند

استیون هاوکینگ، فیزیکدان و نظریه‌پرداز بریتانیایی که به دلیل فعالیت در زمینه کیهان‌شناسی و جاذبه کوانتوم به ویژه در زمینه سیاه‌چاله‌های فضایی، شناخته شده‌است، می‌گوید که سیاه‌چاله‌ها، آنقدر هم تصور می‌شود سیاه نیستند. در واقع آنها آن زندان‌های ابدی که گفته می‌شود، نیستند.
کد خبر : 35635

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از CNN، سیاه‌چاله ناحیه‌ای از فضا-زمان است که جرم در آن فشرده شده است. صفت «سیاه» در نام سیاه‌چاله به این دلیل است که همه نوری که به افق رویداد آن راه می‌یابد را به دام می‌اندازد و به علت جاذبه شدید هیچ نوری -و در واقع هیچ اطلاعاتی- نمی‌تواند از آن خارج شود.


بنابراین یک سیاهچاله نادیدنی است، اما می‌تواند بودن خود را از راه کنش و واکنش با ماده از پیرامون خود نشان دهد. پیرامون سیاه‌چاله چیزی به نام افق رویداد تعریف می‌شود که هیچ چیزی پس از عبور از آن نمی‌تواند به بیرون برگردد و نقطه بدون بازگشت است.


روزنامه وال استریت ژورنال می‌نویسد که اگر این تئوری تازه هاوکینگ درست باشد، به یکی از بزرگ‌ترین سوالات فیزیک کوانتم مکانیک به نام «پارادوکس اطلاعات سیاه‌چاله‌ها» (Black hole information paradox) پاسخ داده شده است. بر اساس نظریه کوانتم مکانیک، اطلاعات هیچ‌گاه نمی‌توانند به طور کل ناپدید شود.



سیاه‌چاله


برخی فیزیکدان‌ها می‌گفتند که شاید اطلاعات به نحوی بتواند از سیاه‌چاله‌ها خارج شود، اما هاوکینگ این نظریه را به شدت رد می‌کرد. حال سه دهه بعد، او با محاسباتش نشان می‌دهد که چطور ممکن است اطلاعات از سیاه‌چاله‌ها خارج شوند.


هاوکینگ در سخنرانی که به تازگی در آکادمی سلطنتی سوئد ایراد کرد، بیان کرد که اطلاعات ذره‌ها که به داخل سیاه‌چاله‌ها کشیده می‌شود در ‌‌نهایت به صورت اشعه‌هایی از آن ساطع می‌شود. البته این اطلاعات ساطع شده قابل استفاده نیست.


به گفته هاوکینگ،به طور فرضی اگر شما یک دانشنامه را بسوزانید و خاکسترش را نگاه دارید، در واقع شما هنوز اطلاعات را دارید، اما به عنوان مثال نمی‌توانید بفهمید پایتخت یک ایالت کجاست.


البته این اولین باری نیست که جوابی برای «پارادوکس اطلاعات سیاه‌چاله‌ها» داده شده است. در سال ۱۹۹۶ جرارد هوفت، برنده جایزه فیزیک نوبل، هم پاسخی به همین مضمون داشت اما محاسبات ریاضی‌اش درست نبود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته