دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 دی 1397 - 17:56
رحمانی‌فضلی:

پنداشت‌های نادرست اجتماعی زمینه فساد در جامعه را فراهم می‌کنند

وزیر کشور گفت:‌ ذهنیت‌های نادرست فردی که به پنداشت‌های نادرست اجتماعی منتهی می‌شوند، بالاترین زمینه فساد در جامعه را فراهم می‌کنند.
کد خبر : 353904

به گزارش حوزه دولت گروه سیاسی خبرگزاری آنا از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت کشور، عبدالرضا رحمانی‌فضلی در  یکصدوسیزدهمین نشست شورای اجتماعی کشور، گفت: در تحقیقات اجتماعی و خصوصاً در بخش تحلیل، نظرات و دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد که با تکرار روندها و فرایندهای پژوهشی می‌توان در تحلیل نتایج به قطعیت بیشتری رسید.


وی در ادامه ضمن قدردانی از دست‌اندرکاران این پژوهش و ابراز امیدواری برای انجام چنین پژوهش‌هایی با سرعت بیشتر و در بازه‌های کوتاه‌تر گفت: گرچه اولویت‌های اقدام در خصوص آسیب‌های اجتماعی براساس مجموعه گزارش قبلی و جمع‌بندی‌های انجام‌شده در شورای اجتماعی در حضور رهبر معظم انقلاب، تعیین شده است، اما باید براساس گزارش‌های جدید و ازجمله رویکردهای مشخص‌شده در این پژوهش، به‌روزرسانی پیوسته اولویت‌گذاری‌ها را مدنظر قرار داد.


وزیر کشور در ادامه به محتوای پژوهش سازمان بهزیستی اشاره کرد و گفت: نگرش این پژوهش به مباحث روانشناسی اجتماعی نزدیک‌تر است؛‌ بنابراین اگر مؤلفه‌های جامعه‌شناختی را هم وارد این پژوهش کنید برای برنامه‌ریزی و اقدام مناسب‌تر خواهد بود، چراکه تبدیل نتایج طرح‌های پژوهشی به برنامه عملیاتی نیازمند همه‌جانبه و جامع بودن طرح‌های پژوهشی است و باید همه مؤلفه‌های موردنیاز را مدنظر قرار گیرد.


رحمانی‌فضلی خاطرنشان کرد: باید سعی کنیم در تحلیل داده‌های چنین پژوهش‌هایی؛ علاوه بر رویکردهای کلان، نگاه تفصیلی به موضوع داشته باشیم؛ ازجمله توجه مؤثر به برش‌های منطقه‌ای، به این معنا که در توزیع جغرافیایی به‌جز تقسیم‌بندی استانی، تقسیمات در داخل استان‌ها نیز موردتوجه قرار گیرد. چراکه شرایط در مراکز استان‌ها، شهرهای بزرگ، حاشیه شهرها، مناطق مختلف شهری و روستاها متفاوت است و درنتیجه نیاز داریم که توزیع جغرافیایی پژوهش‌ها ازجمله پیمایش‌ها دقیق‌تر و مؤثرتر طراحی و اجرا شود و همچنین در تحلیل نتایج پژوهش‌های موجود، این معیارها، مورد دقت کافی قرار گیرد.


وی اضافه کرد: همچنین جنسیت، تحصیلات، سن، گروه‌های شغلی و سایر فاکتورهای مهم نیز بایستی با دقت حداکثری موردتوجه قرار گیرند تا در اجرا و عمل گروه‌های هدف را مؤثرتر مشخص کنیم و بتوانیم با منابعِ محدود در اختیار، اهداف را دنبال کنیم و به نتایج مطلوب برسیم.


وزیر کشور در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت ذهنیت آحاد جامعه در خصوص مسائل مختلف و ادراک عمومی از شرایط اجتماعی ازجمله آسیب‌های اجتماعی پرداخت و گفت: رابطه عین و ذهن بسیار وثیق است و ما به‌عنوان فرد فرد اعضای جامعه، بر اساس دریافت‌های ذهنی خود، ذهنیت جامعه را می‌سازیم.


وی با اشاره به یافته‌های پژوهشی معتبر ازجمله پژوهش ارائه‌شده در این جلسه؛ ناظر بر فاصله زیاد بین واقعیات جامعه با ذهنیت مردم، گفت: باید با تلاش در جهت واقعی‌سازی ذهنیت‌ها، این فاصله زیاد را کم کنیم؛ چراکه تصویرهای ذهنی غلط به تدریج، به باور و اندیشه تبدیل می‌شود و در آن صورت، می‌تواند تبعات جبران‌ناپذیر داشته باشد.


رحمانی‌فضلی در همین زمینه افزود: ذهنیت‌های نادرست فردی که به پنداشت‌های نادرست اجتماعی منتهی می‌شوند، بالاترین زمینه فساد در جامعه را فراهم می‌کنند؛ چراکه با این پنداشته‌ها، بسیاری از جهت‌گیری‌های نادرست و مهم‌تر از آن، ناهنجاری‌ها، عادی و عرفی می‌شود و در نتیجه این باورهای ذهنی غیرمطلوب که براساس تصورات غلط شکل گرفته است، تدریجاً به عینیت می‌رسد.


وزیر کشور به اهمیت برنامه‌ریزی دقیق برای اطلاع‌رسانی عمومی و تبلیغات کاربردی در مورد نتایج پژوهش ارائه‌شده، گفت: باید در خصوص نتایج و آمار این پژوهش، پیوست رسانه‌ای و اجرایی قوی تدوین و مصوب شود و به دستگاه‌ها ابلاغ کنیم تا در خصوص نتایج این طرح به خوبی عمل کنند.


وی افزود: رسانه‌ها می‌توانند، نقش مهمی در انتشار مؤثر نتایج این پیمایش و دیگر طرح‌های پژوهشی عرصه اجتماعی کشور داشته باشند، مشروط بر آنکه، به صورت دقیقی نسبت به موضوع و مقدمات و مؤخرات آن آگاه شوند و بتوانند، نتایج را به درستی به مردم منتقل کنند.


رحمانی‌فضلی گفت: باید برنامه‌ریزی دقیق علمی و رسانه‌ای در خصوص اولویت‌های تعیین‌شده در این طرح انجام شود که یکی از مهم‌ترین مباحث در این زمینه می‌تواند، قاعده‌مندسازی اعلام آمارهای اجتماعی و پیشگیری از اعلام آمارهای غلط در عرصه اجتماعی کشور باشد.


وزیر کشور در این زمینه به تجربه موفق ستاد اطلاع‌رسانی و تبلیغات اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: با پیگیری ستاد و همکاری دستگاه قضائی، مدعیان اطلاعات در خصوص شرایط اقتصادی کشور را به ارائه مستندات خود ملزم کردیم که این امر در کاهش اظهارنظرهای غلط و نادرست بسیار مؤثر بود.


وی به سطح بالای دین‌داری مردم و رابطه بسیار مؤثر پایبندی‌های دینی با رفتار فردی و اجتماعی به‌عنوان یکی از نتایج مهم پژوهش‌های ارائه‌شده اشاره کرد و با مرور برخی مظاهر غیردینی که منجر به برداشت‌های غلط از سطح دین‌داری جامعه می‌شود، گفت: نباید ملاک دین‌داری را فقط تظاهر بیرونی قرار دهیم هرچند آن‌ها هم خیلی مهم هستند و در مقابل رفتارهای ظاهری غیردینی، واکنش‌های غیرمؤثر داشته باشیم.


رحمانی‌فضلی در همین زمینه ادامه داد: دین‌داری از رهگذر دل و عقل و یا نسبتی از هر دو راه حاصل می‌شود، اما در هر دو مسیر، بیان و عمل تأثیرگذار است و در هر صورت کلام خشن و یا عمل نامناسب، فرد را از دین و آموزه‌های آن دور خواهد کرد.


وی در ادامه به ریشه‌یابی بروز و رونق گرفتن مباحثی تحت عنوان عرفان‌های نوظهور و کاذب اشاره کرد و گفت: وقتی به‌واسطه عوامل و دلایل مختلف و ازجمله برخی اشتباهات در روش‌ها و شیوه‌ها، خلأهای معنوی در جامعه ایجاد می‌شود و افراد نمی‌توانند عرفان ناب دینی را از جایگزین‌های جعلی و کاذب آن جدا کنند، گرفتار انحرافات می‌شوند.


وزیر کشور افزود: باید در حوزه دین بیشتر و البته مؤثرتر از گذشته کار کنیم و مراجع ذی‌ربط ازجمله سازمان تبلیغات اسلامی و حوزه‌های علمیه باید زبان، ادبیات و راه‌های مؤثرتر نفوذ دین‌داری را دنبال کنند.


رحمانی‌فضلی در پایان انجام طرح‌های پژوهشی و پیمایش‌های علمی در عرصه آسیب‌های اجتماعی را بسیار خوب ارزیابی کرد و افزود: نتایج این طرح‌ها، نباید صرفاً در کنج کتابخانه‌ها و در آرشیوها بماند چراکه در این صورت، اتلاف بیت‌المال خواهد بود، بلکه باید تلاش شود برنامه‌های عملیاتی و اجرایی براساس نتایج این طرح‌ها تدوین و به‌طور جدی دنبال شود.


انتهای پیام/4079/ 4122/


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته