مقاومت ملت ایران عامل کاهش تأثیر تحریمهاست
گروه بینالملل خبرگزاری آنا: دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا پساز کشوقوس فراوان و با اینکه وعده داده بود چهارم نوامبر (13 آبان سال جاری) تحریمهای شدیدی را علیه ایران اعمال کند، دو روز آن را به تأخیر انداخت و تحریمهای ادعایی خود را از 6 نوامبر اجرایی کرد، تحریمهایی که بهزعم بسیاری از تحلیلگران، چیزی جز تکرار همان تحریمهای گذشته نبود.
در این مرحله مخالفان برجام در آمریکا تلاش کردند امور داخلی ایران را تحتالشعاع پروپاگاندای رسانهای خود قرار دهند و بهنوعی در ایران بحرانسازی کنند. موضوعی که «جان هانا»، تحلیلگر اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسیها» بر آن تأکید کرد و در یادداشتی در مجله فارین پالیسی نوشت: «زمان اتخاذ رویکرد جدید آمریکا برای ایجاد بحران در داخل ایران فرارسیده است». رویکردی که البته نه ترامپ و نه هیچیک از رؤسای جمهور پیشین آمریکا نتوانستهاند آن را محقق کنند و در طراحی آن با شکست مواجه شدهاند.
فرار روبهجلوی ترامپ از مشکلات داخلی
بسیاری از تحلیلگران برجسته روابط بینالملل تحریمها را یکی از ابزارهای ترامپ برای فرار روبهجلو از مشکلات و بحرانهای داخلی عنوان کردند و گفتند که ترامپ برای اینکه نخواهد با این مشکلات مواجه شود، سیاست خارجی خود را بر سیاستهای داخلی مقدم قرار داده است. چه اینکه اگر سیاستهای داخلی وی قوام داشت، شاید آتشسوزی در ایالت کالیفرنیا خیلی زودتر از اینکه به یک بحران ملی تبدیل شود، مهار میشد.
«سيد عمادالدين الحمرونی»، استاد روابط بینالملل دانشگاه پاریس در گفتگو با خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا بر این موضوع تأکید کرد و گفت: «تحریمهای آمریکا علیه ایران از شدیدترین تحریمهایی است که واشنگتن تاکنون علیه تهران اعمال کرده است. آمریکا قصد دارد با این تحریمها از موج اعتراضات داخلی بکاهد و افکار عمومی آمریکا را متوجه کشورهای خارجی کند ولی من معتقدم این تحریمها هیچ نتیجهای نخواهد داشت».
مقاومت ملت ایران؛ عامل کاهش تأثیرات تحریم
قیلوقال ترامپ برای به صفر رساندن فروش نفت ایران در بازارهای جهانی با واکنش قاطع حجتالاسلام حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان همراه بود و پساز آن موضوع بستن تنگه هرمز مطرح شد، طرحی که به باور بسیاری از ناظران جهانی، اگر اجرایی میشد میتوانست تأثیر زیادی بر مبادلات نفت خام در جهان بگذارد و آن را به سوی یک منحنی منفی رهنمون کند. آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان میدهد روزانه بیش از ۱۷ میلیون بشکه نفت خام از منطقه خلیج فارس عمدتاً به مقصد ژاپن، آمریکا، اروپای غربی و دیگر کشورهای آسیایی صادر میشود که همه آنها باید از تنگه هرمز عبور کنند. همچنین طبق آمارهای موجود، دستکم ۸۸ درصد نفت عربستان، ۹۰ درصد نفت ایران، ۹۹ درصد نفت امارات و کل نفت کشورهای کویت و قطر از تنگه هرمز عبور میکند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند اگر تهدید ایران به بستن تنگه هرمز محقق شود، بازار جهانی نفت با کمبود ۲۰ میلیون بشکهای مواجه خواهد شد و بهای نفت از مرز ۲۵۰ دلار خواهد گذشت. بعضی کارشناسان پا را از این فراتر گذارده و از سقوط اقتصاد جهانی درصورت بستهشدن این تنگه سخن میگویند. درعینحال شرکت بینالمللی بیمه «لویدز» در گزارشی اعلام کرد بستهشدن تنگه هرمز به معنای توقف ۹۰ درصد صادرات نفت کشورهای منطقه خلیج فارس و توقف معاملات تجاری بسیاری از این کشورها خواهد بود.
آنچه دراینمیان نظر اروپاییها را جلب کرده، مقاومت و ایستادگی ملت سرافراز ایران در حمایت آنها از دولت و نظام برای پشت سر گذاشتن تأثیرات ناشی از تحریمها است. مقاومتی که طبعاً از سخنان قاطعانه رهبر انقلاب در مواجهه با زیادهگوییهای غربیها تا واکنشهای قاطع رئیسجمهور کشورمان به سخنان نسنجیده مقامهای آمریکایی نشئت میگیرد، میخروشد و به یک مشت آهنین در برابر تحریمهای استکبار جهانی بدل میشود.
«حمرونی» دراینباره تصریح کرد: «گرچه آمریکا با این تحریمها توانسته است بخشی از اقتصاد ایران را دچار چالش کند، ولی ملت مسلمان ایران در 40 سال گذشته پس از پیروزی انقلاب اسلامی ثابت کردهاند قادرند مقابل مشکلات، تحریمها و محدودیتها ایستادگی کنند. تحریمهای آمریکا بار دیگر پایبند نبودن این کشور به قوانین بینالمللی و خوی استکباری آن را اثبات کرد».
آمریکا قابل اعتماد نیست
دونالد ترامپ از زمان کسب قدرت در آمریکا نشان داد فردی نیست که بخواهد به توافقات بینالمللی پایبند باشد، البته پایبند نبودن به توافقات و بدعهدی، خوی مسلّم دولتمردان آمریکایی است. وی همان ابتدا زیر دو توافق مهم بینالمللی یعنی برجام و توافق آبوهوایی پاریس زد تا نشان دهد دستکمی از گذشتگان خود ندارد. وی حتی رابطهاش با اروپا و چین را با این ادعا که «آمریکا اول است» به هم زد و علناً به یک طرف مبارزه اقتصادی با متحدان اروپایی خود بدل شد.
«عمادالدین الحمرونی»، فعال سیاسی مقیم پاریس گفت: «آنگونه که آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی پیش از توافق هستهای با قدرتهای جهانی اعلام کرده بودند، آمریکا بههیچعنوان دولت قابل اعتمادی برای بستن توافقات بینالمللی نیست. علاوهبراین، بسیاریاز سیاسیان و مقامهای ایرانی پیشاز این توافق هشدار داده بودند که آمریکا کشوری نیست که بخواهد به توافقاتی که خود امضا کرده است، پایبند باشد، موضوعی که ترامپ آن را اثبات کرد و نشان داد به هیچ یک از توافقات خود پایبند نیست».
وی با بیان اینکه رئیسجمهور آمریکا نه زیر توافق هستهای، بلکه زیر مذاکرات بر سر توافق آبوهوایی پاریس و معاملات تجاری با چین زد، تصریح کرد: «ایران تاکنون توانسته است بهخوبی تحریم اقتصادی آمریکا علیه خود را مدیریت کند و اروپا و غرب نیز هر روز بیشازپیش به این نتیجه دست مییابند که نمیتوانند استواری و استقامت ملت ایران را سست کنند».
محور مقاومت؛ استوار در برابر تحریمهای آمریکا
خوی اسلامستیزی آمریکا باعث شد تا به موازات افزایش تحریمهای اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران، دیگر پازلهای محور مقاومت ازجمله جنبش نجبای عراق و حزبالله لبنان را به فهرست تحریمهای خود بیفزاید. تحریمهایی که البته نتوانستهاند بر ایران و محور مقاومت تأثیر بگذارند و اعضا و رهبران این محور بارها مقاومت و ایستادگی خود را برابر این تحریمها تا شکست آن اعلام کردهاند. علاوهبراین، تحریم پرچمدار مقاومت در منطقه باعث همگرایی روزافزون میان کشورهای عضو این محور شده است.
«فاطمه مغنیه»، دختر شهید «عماد مغنیه» پیشتر در حاشیه حضور در مراسم اختتامیه کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در تهران در گفتگو با خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا درباره تحریمهای آمریکا و واکنش محور مقاومت به آن، گفته بود: «تنها موضوعی که میتوانم بگویم این است که نه لبنان، نه فلسطین و نه هیچیک از اجزای محور مقاومت در این اوضاع سخت ایران را تنها نمیگذارند؛ همانگونه که ایران حزبالله را در جنگ ۳۳ روزه تنها نگذاشت».
وی افزود: «من مطمئنم اگر آمریکا و رژیم اشغالگر قدس و متحدانشان بخواهند به پرچمدار مقاومت در منطقه آسیب بزنند، ضربه سختی خواهند خورد. خون من از خون رهبری مقاوم است که درس ایستادگی را از سید حسن نصرالله و امام خامنهای آموخته بود».
«حمرونی»، کارشناس روابط بینالملل و مقیم پاریس نیز دراینباره گفت: «تحریمها بههیچوجه نتوانسته بر محور مقاومت تأثیر بگذارد و این کشورهای اروپایی هستند که دنبال جلوگیری از تأثیرات منفی تحریمهای آمریکا علیه ایران و محور مقاومت هستند. کما اینکه ترامپ بهتازگی چشم طمع به نفت عراق دوخت و پیشنهاد بیشرمانهای مطرح کرد و خواستار ارائه نفت رایگان عراق به دولت آمریکا شده بود».
وی تأکید کرد: «ملت ایران توانستند با مقاومت خود برابر تحریمهای آمریکا، راه و رسم مبارزه و ایستادگی را به ملتهای مسلمان منطقه بیاموزند و ملتهایی همچون عراق از روز نخست تحریمها اتحاد خود را با ملت ایران اعلام کردند و این یک الگو برای اتحاد میان مسلمانان جهان است».
این کارشناس جغرافیای بینالملل گفت: «نکته مثبت دیگر، ملت ایران است که همه یکپارچه پشت سر امام خامنهای ایستادهاند و به رهنمودهایش برای مهار تحریمها چشم دوختهاند. جوانان مؤمن حزباللهی نیز در لبنان و سوریه پشت سر رهبرانشان و به پرچمداری ایران مقابل استکبار و تروریسم ایستادهاند و این نشان میدهد تحریمها به هیچ عنوان نتوانسته اراده ملتهای اسلامی را بشکند».
انتهای پیام/4033/پ
انتهای پیام/