یکجانبهگرایی دردسرساز ترامپ
گروه بینالملل خبرگزاری آنا: از ابتدای 2017 و آغاز دوران حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید تاکنون شاهد انتقادات مکرر شرکای ایالات متحده از یکجانبهگرایی رئیسجمهور این کشور در حوزه اقتصاد و روابط بینالملل هستیم. باوجوداین، ترامپ همچنان بر رویکرد یکجانبهگرایانه خود اصرار میورزد و آن را نماد احیای قدرت ازدسترفته واشنگتن در جهان قلمداد میکند.
از سوی دیگر بیشتر رقبای سیاسی ترامپ و حتی برخی جمهوریخواهان سنتی درباره اتخاذ رویکرد فعلی در حوزه اقتصاد و سیاست خارجی کشورشان هشدار دادهاند و آن را مقدمهای برای انزوای بیشتر آمریکا قلمداد میکنند. شرکای اروپایی آمریکا نیز بهعناوین مختلف از یکجانبهگرایی ترامپ بهشدت انتقاد کردهاند و آن را بهمثابه عاملی برای تشدید شکافهای درون آتلانتیکی در ناتو تلقی میکنند. البته تروییکای اروپایی در بسیاری از موارد و با رفتارهای خود، این رویکرد یکجانبهگرایانه را در کاخ سفید تقویت میکنند.
کشورهایی مانند چین و روسیه نسبت به اروپاییها، رویکرد تندتری درقبال رفتارهای ترامپ در عرصه جهانی دارند و تلاش میکنند با اتخاذ اقدامات متقابل اقتصادی و سیاسی، مقابل افزایش قدرت مانور رئیسجمهور آمریکا در مقابل خود بایستند. درهرحال، هشدارهای زیادی به کاخ سفید درباره استمرار یکجانبهگرایی از سوی دولت ترامپ مخابره شده است، هشدارهایی که ترامپ تلاش میکند به آنها اهمیتی ندهد. حضور افرادی مانند «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی و «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه دولت ترامپ نشان میدهد وی قصد دارد مشی چندجانبهگرایی را دستکم تا زمانیکه در قدرت حضور دارد، از سیاست خارجی کشورش حذف و درمقابل، مشی یکجانبهگرایی را در رفتار و حتی راهبردهای کلان ایالات متحده در نظام بینالملل نهادینه کند.
نشریه گلوبال تایمز وابسته به حزب کمونیست چین در یکی از تازهترین تحلیلهای خود، رویکرد یکجانبهگرایی دولت ترامپ را به نقد کشیده است. این نشریه از واشنگتن بهعنوان یک بازیگر نابودکننده و ویرانگر یاد کرده که با سیاستهای خود، چندجانبهگرایی در نظام بینالملل را به خطر انداخته است.
گلوبال تایمز معتقد است دولت دونالد ترامپ اصلیترین نقش را در معادله نابودی چندجانبهگرایی در جهان ایفا کرده است. این نشریه بهبرخی سیاستهای ترامپ در تقابل با سازمان تجارت جهانی میپردازد و مینویسد: «چین بهطور کلی اجازه نمیدهد تا سازمان تجارت جهانی بهواسطه سیاستهای ترامپ و دولت آمریکا بهدلیل اصلاح مقررات بینالمللی این سازمان زیر فشار قرار گیرد. آمریکا تلاش میکند ضوابط و مقررات حاکم بر سازمان تجارت جهانی را تغییر دهد، اما این روند بهسود بازیگران بینالمللی نخواهد بود. ازاینرو چین از چندجانبهگرایی حاکم بر سازمان تجارت جهانی استقبال میکند».
این نشریه در قسمتی دیگر از گزارش خود، به دیدگاه مشترک کشورهای مختلف جهان درقبال سیاستهای یکجانبهگرایانه دولت ترامپ میپردازد. برایناساس، بسیاریاز بازیگران فعال در حوزه روابط بینالملل و اقتصاد نیز سیاستهای ترامپ را در این حوزه مخرب دانسته و خواستار مقابله با یکجانبهگرایی حاکم بر کاخ سفید هستند. درهرحال، بهنظر میآید دستکم تا زمان حضور ترامپ این تزاحم و دیالکتیک به قدرت خود باقی بماند. شواهد نشان میدهد دولت آمریکا قصد عقبنشینی از سیاستهای مخرب بینالمللی خود را ندارد و درمقابل، کشورهایی مانند چین و روسیه حاضر به تسلیم در برابر یکجانبهگرایی حاکم بر کاخ سفید نیستند. چالشی که در آینده نیز شاهد آن خواهیم بود.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/