دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 آذر 1397 - 07:13

ترامپ و ناتوانی در مدیریت ماجرای قتل خاشقجی

رئیس‌جمهور آمریکا به دلیل ناتوانی در پاسخ اصولی به ماجرای قتل خاشقجی باعث خشم سیاستمداران هر دو حزب عمده این کشور شده است.
کد خبر : 328562
538924_474.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، دونالد ترامپ به دلیل ناتوانی در مدیریت ماجرای قتل خاشقجی و به دلیل اتخاذ مواضع غیراصولی در قبال این مسئله، موردانتقاد سیاستمداران و اهالی رسانه در این کشور قرار گرفته است.


همان‌گونه که مشخص است تقابل ترامپ و برخی سناتورهای دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه در این خصوص شدت گرفته و امکان دارد جمهوری‌خواهان سنتی و دموکرات‌ها در مواجهه با رویکرد نرم کاخ سفید در قبال قتل خاشقجی، مجازاتی را به‌صورت مستقل علیه ریاض اعمال و ترامپ را در خصوص اجرایی کردن این موارد مجبور کنند.


بااین‌حال بسیاری از تحلیلگران آمریکایی و تقریباً اکثریت ‌قریب‌به‌اتفاق آن‌ها بر این باورند که ترامپ در آزمون مواجهه با ماجرای قتل خاشقجی مردود شده است. او نه‌تنها پاسخ مناسبی به عربستان سعودی و محمد بن‌سلمان در این خصوص نداده است، بلکه به دلیل تلاش برای لاپوشانی این موضوع، جامعه جهانی را در مقابل خود قرار داده است.


نیویورک‌تایمز در نقد رویکرد ترامپ در قبال ماجرای قتل خاشقجی توسط محمد بن‌سلمان می‌نویسد: «ترامپ در بیانیه‌های خود در خصوص مرگ خاشقجی از یک‌سو تأکید می‌کند که ما حقایق موجود پیرامون این ماجرا را نمی‌دانیم؛ اما از سوی دیگر بر تداوم روابط خود با عربستان سعودی تأکید می‌کند. فراتر از آن، دونالد ترامپ مقصر تمامی ماجراها در خاورمیانه را ایران می‌داند و اساساً تقصیری را در این خصوص متوجه عربستان سعودی نمی‌داند. حتی او ایران را مقصر جنگ یمن می‌داند و می‌گوید که برای ترک یمن توسط عربستان، ایران باید از یمن بیرون برود.»


این نشریه در ادامه می‌نویسد: «ترامپ رهبری و مدیریت شایسته و مناسبی در ماجرای خاشقجی نداشته است. هم‌اکنون همه چیز بر عهده کنگره است. کنگره آمریکا نباید بگذارد که ارزش و اعتبار آمریکا در نظام بین‌الملل خدشه‌دار شود. ترامپ به‌خوبی می‌داند که بر سر ماجرای خاشقجی با کنگره درگیر خواهد شد.»


فارغ از آنچه نیویورک‌تایمز در خصوص رویکرد ترامپ در قبال ماجرای قتل خاشقجی بیان کرده است، باید این واقعیت را مدنظر قرار داد که بسیاری از اعضای کنگره اعم از اعضای مجلس نمایندگان و سناتورهای آمریکایی نه به دلیل دفاع از حقوق بشر، بلکه به دلیل کاهش شدید اعتبار بین‌المللی آمریکا در ماجرای قتل خاشقجی در مقابل ترامپ و مقامات کاخ سفید ایستاده‌اند.


روابط تسلیحاتی و اقتصادی آمریکا و عربستان سعودی به‌اندازه‌ای ابعاد گسترده دارد که ترامپ حتی گزارش سازمان سیا در خصوص ماجرای قتل خاشقجی که مؤید دخالت محمد بن سلمان در آن بوده است را منکر شده است.


 آنچه مسلم است اینکه اقدامات ترامپ در قبال ماجرای قتل خاشقجی، مصداق سوء مدیریت وی نیست، بلکه نماد عینی مشارکت و حمایت وی از این قتل فجیع است. بدون شک همان‌گونه که محمد بن‌سلمان بابت صدور فرمان قتل خاشقجی و عملیاتی کردن این مسئله باید به افکار عمومی دنیا پاسخگو باشد، ترامپ نیز باید بابت حمایت از حکومت سعودی و ولیعهد این کشور و تلاش برای لاپوشانی موضوع قتل خاشقجی توسط بن‌سلمان پاسخگو باشد. این قاعده در خصوص دیگر اعضای دولت ترامپ مانند مایک پمپئو و جان بولتون نیز صدق می‌کند.


درنهایت اینکه چالش‌های به وجود آمده در آمریکا بر سر ماجرای قتل خاشقجی، بسیار عمیق است و تا مدتی طولانی، این چالش‌ها گریبان‌گیر رئیس‌جمهور این کشور و همراهانش در کاخ سفید خواهد بود. ازاین‌رو تلاش‌های مشترک ترامپ و بن‌سلمان برای سرپوش گذاشتن بر روی جنایت اخیر آل سعود نتیجه‌ای برای آن‌ها در بر نخواهد داشت.


انتهای پیام/4106/4093/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب