دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 آبان 1397 - 17:00

اروپا و معمای تجارت با ایران

تصور این موضوع دشوار است که کمیسیون اروپایی بتواند اقدامی در راستای اجرای راهکاری مؤثر برای تجارت مطلوب و موفق با ایران صورت دهد.
کد خبر : 326493
8867f574-8c9e-45a5-8ea5-801e58793237.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، علی‌رغم اینکه از نیمه آبان دور جدید تحریم‌های آمریکا علیه کشورمان اعمال شده است، شاهد تعلل اتحادیه اروپا در قبال ایجاد سازوکار ویژه و ادعایی آن در قبل تحریم‌های ثانویه و ضد ایرانی واشنگتن هستیم.


اگرچه مقامات اروپایی وعده داده بودند تا قبل از اعمال تحریم‌های آمریکا، این سازوکار اجرایی خواهد شد، اما حتی شاهد ارائه کلی این سازوکار از سوی قاره سبز و تروئیکای اروپایی نبوده‌ایم.


فایننشال تایمز در گزارش خود در خصوص مناسبات اقتصادی ایران و اتحادیه اروپا، به تعلل این  اتحادیه در ارائه سازوکار پیشنهادی این مجموعه اشاره می‌کند و می‌نویسد: «تصور این موضوع دشوار است که کمیسیون اروپایی بتواند اقدامی در راستای اجرای راهکاری مؤثر برای تجارت مطلوب و موفق با ایران صورت دهد. این اقدام اگر صورت گیرد، باید از مکانیسم قابل قبولی برخوردار باشد. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سپتامبر و در یک کنفرانس عمومی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از راه‌اندازی یک مکانیسم ویژه مالی از سوی اروپا برای مواجهه با تحریم‌های ضد ایرانی آمریکا و حفظ برجام سخن گفته بود.»


فایننشال تایمز اذعان کرده که از زمان مطرح شدن موضوع راه‌اندازی سازوکار مالی ویژه اروپا (SPV) تاکنون، مقامات ایرانی نسبت به عملکرد آهسته و پیشرفت کند اتحادیه اروپا در این خصوص ابراز نگرانی کرده‌اند. نگرانی مقامات ایرانی در این خصوص قابل درک است. این در حالی است که استثنائات زیادی در خصوص تحریم‌های نفتی ایران از سوی کاخ سفید وجود دارد و برخی کشورها مانند ترکیه و عراق از تحریم نفتی ایران معاف شده‌اند.


فایننشال تایمز به گره‌های به وجود آمده در مسیر اجرایی شدن سازوکار ویژه مالی اروپا اشاره کرده است. بر اساس این گزارش تا به امروز کمیسیون اروپایی قادر به پیدا کردن یک میزبان اروپایی برای این موضوع نبوده است. ازاین‌رو، شاهد سرگردانی مقامات اروپایی و عدم اجرایی شدن مکانیسم مالی اروپا در خصوص برجام هستیم.


باید به این نکته مهم توجه داشت که بخش اعظم تأخیر صورت گرفته از سوی اتحادیه اروپا، ناشی از سردرگمی آن‌ها در طراحی و تنظیم و اجرای سازوکار ویژه مالی (SPV) نیست، بلکه این موضوع مرهون توافقات پشت پرده‌ای است که میان دولت‌های اروپایی و آمریکا صورت گرفته است.


از زمان خروج رسمی رئیس‌جمهور آمریکا از برجام، مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا با همتایان اروپایی خود در این خصوص ادامه داشته است. «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه فعال‌ترین نقش را در این مذاکرات ضد ایرانی ایفا کرده است.


مطابق توافق‌های صورت گرفته میان واشنگتن و پاریس، قرار است مقامات اروپایی تا حد امکان، بر سر ارائه و اجرایی شدن سازوکار ویژه مالی خود در قبال ایران تأخیر کرده و از این طریق، زمینه را جهت اثربخشی بیشتر تحریم‌های ضد ایرانی دولت ترامپ فراهم سازند.


مقامات آمریکایی و اروپایی معتقدند که در این شرایط، ممکن است بتوان امتیازات بیشتری از ایران در قبال ارائه حداقلی‌ خدمات ممکن به تهران دریافت کرد. از سوی دیگر، بسیاری از تحلیلگران مسائل اروپا معتقدند که تروئیکای اروپایی قادر بوده‌اند از اردیبهشت‌ماه امسال تاکنون، سازوکار مالی مدنظر خود را ارائه و اجرایی کنند اما تأخیر هدفمند آن‌ها، ناشی از توافقات پشت پرده‌ای است که میان بازیگران غربی (آمریکایی ـ اروپایی) صورت گرفته است.


انتهای پیام/4106/4093/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب