دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 آبان 1397 - 04:00
انصاری خبر داد:

راه‌اندازی 16 ایستگاه جدید پایش آلاینده‌های هوا در کشور

مدیرکل پایش فراگیر محیط‌ زیست از اختصاص و راه‌اندازی 16 ایستگاه جدید پایش آلاینده‌های هوا در استان‌های مرکز، جنوب شرق و شرق کشور تا یک ماه آینده خبر داد.
کد خبر : 322177
1487394.jpg

شینا انصاری در گفتگو با خبرنگار محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در مورد وضعیت ایستگاه‌های سنجش و پایش آلاینده‌ها و تابلوهای نمایشگر آلودگی هوا در کشور اظهار کرد: از سنوات گذشته برای پایش آلاینده‌ها ایستگاه‌های پایش کیفی هوا ابتدا در کلانشهرها و به تدریج در استان‌های غربی و جنوب غربی دارای گردوغبار راه‌اندازی شد و عمده این ایستگاه‌ها در مرکز استان‌ها و کلانشهرهای در معرض گردوغبار ایجاد شد که دارای سنسورهای شناسایی 4 گاز آلاینده و دو آنالایزر ذرات معلق کمتر از 10 و 2.5 میکرون هستند.


مدیرکل پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: هم اکنون در کل کشور 196 ایستگاه فعال پایش کیفی هوا داریم که با توجه به داده‌های آن می‌توان مشکل اصلی کنونی آلودگی هوا را ناشی از ذرات معلق دانست.


وی در مورد تابلوهای نمایشگر شهری که میزان شاخص آلودگی هوا را نشان می‌دهد، گفت: یکی از چالش‌ها و مشکلات ما نگهداری و راهبری ایستگاه‌های سنجش و پایش آلودگی هواست و با توجه به اینکه در وضعیت تحریم به‌سر می‌بریم این موضوع دو چندان می‌شود.


انصاری یادآور شد: همچنین در راستای ارائه اطلاعات دقیق و به‌روز به عموم مردم سامانه‌ای به‌صورت آنلاین راه‌اندازی شد تا مردم بتوانند به راحتی روی تلفن همراه خود از آخرین وضعیت کیفی آلودگی هوا مطلع شوند.


مدیرکل پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: با توجه به محدودیت اعتبارات سازمان حفاظت محیط زیست هزینه نگهداری و راهبری این ایستگاه‌ها بسیار بالاست و می‌کوشیم ایستگاه‌های پایش آلودگی هوا را با اولویت آلاینده‌های شاخص هوا مانند ذرات معلق فعال نگهداریم.


وی با اشاره به اینکه هفته گذشته آئین‌نامه اجرایی ماده 2 هوای پاک ابلاغ شد، افزود: در ماده 19 تا 21 این آئین‌نامه به ایستگاه‌های پایش پرداخته است به‌طوری‌که در ماده 20 آئین‌نامه سازمان محیط زیست را متولی دستگاه‌های پایش کیفی هوا دانسته و اعلام کرده که سازمان با همکاری وزارت کشور، وزارت بهداشت، سازمان هواشناسی و وزارت ارتباطات و فناوری به‌منظور استفاده بهینه از امکانات پایش آلاینده‌های هوا اقدام کند.


انصاری تصریح کرد: علاوه بر آن اطلاعات شاخص و آمار غلظت هوا به‌صورت روزانه و آنلاین به وزارت بهداشت اعلام می‌شود و از طریق وب‌سرویس به این وزارتخانه دسترسی لازم داده شده تا بتواند به‌صورت آنلاین اطلاعات غلظتی آلاینده‌ها را به تفکیک نوع آلاینده و استان دریافت کند؛ زیرا به‌منظور اجرای اقدامات پیشگیرانه و مراقبتی به چنین اطلاعاتی نیاز دارند همچنین به سازمان هواشناسی نیز چنین دسترسی واگذار شد تا بتوانند برای پیش‌آگاهی از آن استفاده کنند.


وی اظهار کرد: در طول یک دهه اخیر سرمایه‌گذاری بسیاری هم از حیث مالی و هم ارتقای توانمندی تخصصی نیروی انسانی برای ایستگاه‌های پایش آلودگی هوا توسط سازمان حفاظت محیط زیست صورت گرفته است، همچنین تا یک ماه آینده 16 ایستگاه سنجش و پایش آلاینده هوا به مراکز قبلی افزوده می‌شود که از محل طرح گردوغبار خریداری شده است.


انصاری تأکید کرد: با توجه به هزینه بالای نگهداری این ایستگاه‌ها و تابلوهای نمایشگر ضرورت دارد از ظرفیت دستگاه‌های اجرایی به‌خصوص شهرداری‌ها بهره‌مند شویم؛ زیرا با توجه به اینکه عوارض آلایندگی موضوع تبصره یک ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزش افزوده توسط شهرداری‌ها دریافت می‌شود شهرداری‌ها می‌توانند در امور محیط زیستی شهرها از جمله پایش و سنجش آلاینده‌های محیطی همکاری کنند.


وی بیان کرد: بر اساس نقشه پراکنش، ایستگاه‌های پایش آلاینده‌های هوا عمدتاً در استان‌های غرب و جنوب غرب متمرکز است که هم‌اکنون در نظر داریم 16 ایستگاه جدید را به استان‌های مرکز و جنوب شرق و شرق کشور اختصاص دهیم و به‌زودی در استان‌های کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی این ایستگاه‌ها راه‌اندازی می‌شود البته این استان‌ها به نحوی انتخاب شده که مناطق در معرض گردوغبار بتوانند از آن بهره‌مند شوند.


انصاری ادامه داد: ایستگاه‌های خریداری‌شده مختص سنجش و پایش گردوغبار و دارای دو آنالایزر ذرات 10 و 2 و نیم میکرون است، اما باید توجه داشته باشیم که راهبری ایستگاه‌های پایش سالانه حداقل 50 میلیون تومان هزینه در بردارد که اگر 200 ایستگاه را لحاظ کنیم بودجه‌ای حدود 10 میلیارد نیاز صرفاً برای راهبری ایستگاه‌ها نیاز داریم که با توجه به محدودیت اعتبارات باید در سیاست‌ها به سمتی حرکت کنیم که به ظرفیت سایر دستگاه‌ها وهم افزایی در بهره‌برداری از این ایستگاه‌ها توجه کنیم.


به گفته این مقام مسئول، هم‌اکنون در تهران مجموع ایستگاه‌های محیط زیست و شهرداری 42 ایستگاه، در خوزستان 21 ایستگاه با محوریت آنالایزر ذرات گردوغبار، در اصفهان 20 ایستگاه و در مشهد ۱۲ ایستگاه پایش آلایندگی هوا به‌صورت فعال عمل می‌کنند.


انتهای پیام/4044/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب