دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
محمد صادق‌پور

رؤیای معاملات نفت در بورس چگونه تعبیر می‌شود؟

عرضه بورسی نفت‌خام پس از 3 بار تجربه شکست با حجم یک میلیون بشکه‌ای روی رینگ معاملات بین‌الملل بورس انرژی ایران می‌رود و باید دید با توجه به زیرساخت‌های موجود قفل عرضه موفق باز می‌ش
کد خبر : 317172
Untitled.jpg

گروه اقتصادی خبرگزاری آنا: از آخرین عرضه نفت در بورس که منجر به شکست شد، نزدیک به پنج سال می‌گذرد و در این سال‌ها به‌دلیل رخوت بدنه وزارت نفت این مهم انجام نشد تا اینکه امروز شرکت ملی نفت ایران مطابق دستور رئیس‌جمهور آماده عرضه نفت در بورس انرژی ایران می‌شود.


بورس انرژی ایران در سال 92 با هدف دستیابی به هاب منطقه‌ای قیمت‌گذاری نفت و سایر مشتقات آن ایجاد شد اما به‌دلیل ضعف‌های مدیریتی و مشکلاتی که بر سر راه این رویداد مهم به‌وجود آمد، محقق نشد.


در سال‌های گذشته چندین بار موضوع عرضه نفت خام مطرح و در برهه‌ای از زمان عملیاتی شد اما چند صباحی نگذشت که به‌دلیل مشکلات مربوط به تسویه پایاپای ارزی به شکست انجامید.


شاید بتوان به‌جرئت گفت که یکی دیگر از دلایل شکست تجربه‌ عرضه نفت خام در بورس انرژی، عدم وجود زیرساخت کافی در زمان اولین عرضه بود به طوری‌که مشکلات آی‌تی بر این چالش افزود.


اکنون شرکت ملی نفت ایران به‌نمایندگی از وزارت نفت، پیش‌اطلاعیه عرضه نفت خام در بورس انرژی ایران تا پایان مهرماه را منتشر کرده که نگارنده را به یاد ضرب‌المثل سنگ بزرگ علامت نزدن است، می‌اندازد.


پیشتر تنها چند هزار بشکه نفت خام در بورس انرژی ایران عرضه شده بود که منجر به شکست شده بود و قطعاً با این حجم عرضه باید تدابیر لازم برای موضوع تسویه ارزی و سایر زیرساخت‌ها به طور کامل و دقیق آماده شود.


این عرضه سنگین با نرخ‌های فعلی نفت در بازارهای جهانی چیزی حدود 85 میلیون دلار ارزش‌گذاری می‌شود که باید دید در روند عرضه و فروش آن چه مکانیزم دقیقی تعریف خواهد شد تا تجربه تلخ شکست عرضه نفت خام در بورس تکرار نشود.


بر این اساس، طبق پیش‌اطلاعیه شرکت ملی نفت ایران، فروش به صورت 20 درصد ریالی و 80 درصد ارزی خواهد بود  که تسویه بخش ریالی (بر اساس نرخ تسعیر سنا) به صورت نقدی قبل از تحویل محموله و تسویه بخش ارزی به صورت اعتباری، با ارائه ضمانت‌نامه بانکی تعهد پرداخت ریالی معتبر از بانک‌های مورد قبول شرکت ملی نفت ایران، پس از تحویل محموله صورت می‌گیرد. خریدار بایستی بخش ارزی را ظرف مدت زمان مشخص‌شده بعد از بارگیری، به‌ترتیب مورد تائید شرکت ملی نفت که در اطلاعیه عرضه اعلام خواهد شد، واریز و تسویه کند.


متقاضیان خرید برای شرکت در معامله، بایستی 10 درصد ارزش سفارش را به‌صورت ریالی به میزان پیش‌پرداخت قبل از عرضه به حساب اعلامی شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز کنند که در صورت انجام معامله بخشی از 20 درصد ریالی محسوب خواهد شد.


خریداران بر اساس قیمت پایه اعلامی شرکت ملی نفت ایران که بر اساس قیمت‌های معاملاتی امور بین‌الملل این شرکت خواهد بود، بر روی قیمت نفت‌خام رقابت نموده که انتظار می‌رود ایجاد چنین فضای رقابتی منجر به کشف قیمت مناسب و شفاف شود.


تحویل نفت‌خام به خریداران در محموله‌های حداقل 5 هزار تنی (معادل حدود 35 هزار بشکه استاندارد) قابل انجام بوده و البته، خریداران می‌توانند با تجمیع قراردادهای خرید، نسبت به برداشت محموله‌های بزرگ‌تر اقدام کند. فروش محموله‌ها به صورت مقصد آزاد (به جز سرزمین اشغالی فلسطین) خواهد بود.


به گزارش آنا، پیش از این سیدعلی حسینی مدیرعامل شرکت بورس انرژی ایران در اظهاراتی مدعی شده بود که وزارت نفت به‌دلیل سنگ‌اندازی‌های متعدد مانع از تحقق عرضه نفت خام در بورس می‌شود.


نکات مهمی که مسئولان امر باید در جریان عرضه نفت خام در بورس مورد توجه ویژه قرار دهند اولاً نحوه تسویه مبادلات و سپس اهمیت خریدار اول و تداوم معاملات است.


حال باید دید که با حرکت روبه‌جلوی وزارت نفت برای عرضه نفت در بورس رؤیای معاملات بورسی نفت به واقعیت می‌پیوندد یا خیر؟


شرکت ملی نفت ایران در نظر دارد تا پایان مهرماه سال جاری اقدام به عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران کند.


انتهای پیام/4083/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب