دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 بهمن 1393 - 13:35
حبیب‌الله معظمی

"اقلیم خاطرات" کتابی از انقلاب که مغفول مانده است

یک پژوهشگر و استاد دانشگاه در یادداشتی نسبت به کم‌لطفی‌های صورت گرفته نسبت به کتاب «اقلیم خاطرات» نوشته عروس امام خمینی(ره) انتقاد و از رسانه‌ها به خصوص صداوسیما خواست همانگونه که این روزها به تبلیغ کتاب خاطرات مجاهدت‌های بانوان می‌پردازد، نگاه تبعیض‌آمیز خود به کتاب دکتر فاطمه طباطبایی را رفع کنند.
کد خبر : 3117

به گزارش خبرنگار آنا، حبیب‌الله معظمی در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری آنا قرار داده است به کتابی اشاره داشته که اگرچه بخش‌های عمده آن مربوط به امام و انقلاب است اما مغفول مانده است؛ وی این غفلت را از ناحیه کسانی می‌داند که برای آگاهی جامعه از امام، تقویت ایمان مردم و جوانان به انقلاب و امام و الگوسازی از ایشان برای جوانان و نسل های بعدی، از ترویج این کتاب آنطور که شایسته و سزاوارش است، غفلت کرده اند.


متن این یادداشت بدین شرح است:


کتاب مورد نظر «اقلیم خاطرات»؛ خاطره‌نگاری عروس محترم حضرت امام(ره) و همسر حضرت حاج احمد آقا فرزند عزیز و زود از دست رفته امام، سرکارخانم دکتر فاطمه طباطبایی است. بنده به مناسبتی در تحقیقی پیرامون یکی از کم نظیران روحانی و معنوی معاصر بایستی این کتاب را می‌خواندم. با خواندن این کتاب از این اثرِ با بیان ساده اما شگرف (که در ذیل ویژگی هایی را برمی شمارم که این اثر را واجد چنین توصیفی می‌دانم) بسی شگفت‌زده و مسرور شدم و البته متاسف شدم که چرا رسانه‌ها و بخصوص رسانه فراگستر و نافذ و علی‌القاعده عمومی همچون صداوسیما که این سال‌ها باب شده، به برخی کتاب‌های خاطرات می‌پردازد بخصوص خاطرات مجاهدت‌های بانوان که برای آنها قالب‌های نمایشی و تصویری نیز ترتیب می‌دهد، چرا در تبعیضی ناروا به چنین اثری بی‌مهری ورزیده است.


و اما ویژگی‌های این کتاب:


1- رمانی بودن و دقت در روایت و ذکر جزئیات:


می‌دانیم یکی از ویژگی‌های نویسندگان رمان و داستان‌های بلند که اثر آنها را جذاب و خواننده را باآن اثر تا پایان همراه می سازد، دقت در ذکر جزئیات صحنه‌ها و رویدادهاست و اقلیم خاطرات بطور جالب و بی‌نظیری (دست کم در حوزه خاطره‌نگاری‌های سیاسی در ایران) همچون یک رمان به جزئیات وقایع و رویدادهای پیرامون (بیت) حضرت امام و شخص نویسنده می‌پردازد و این توانمندی قلم نویسنده است که کمک می‌کند تا خواننده علاقه‌مند به حوزه سیاست و حضرت امام آن را تا پایان شیرین و جذاب دنبال کند.


2- خبر از اندرونی و روابط خانوادگی یک رهبر جهانی


در میان کتاب‌هایی که از رهبران جهان نوشته شده و یا خاطرات آنها ذکر شده است کمتر آنچنان که باید به ذکر روابط خانوادگی آن رهبر پرداخته می‌شود، اما در اقلیم خاطرات از آنجا که نویسنده آن خود یکی از اعضای بیت و نزدیک به حضرت امام است خواننده از این روابط مطلع و باخبر می‌شود. اصولا برای مخاطب و آحاد جامعه دانستن مسائل و روابط خانوادگی رهبران سیاسی و چهره ها جذاب و خواندنی است و اقلیم خاطرات ضمن آن‌که خاطره‌نویسی سیاسی است واجد این جذابیت و کشش نیز است.


3- صمیمیت فوق‌العاده و پرهیز از خودسانسوری تاریخی ما ایرانیان


در جای جای این کتاب و اساساً ملات قلم نویسنده اقلیم خاطرات به گونه‌ای ریخته شده است که نویسنده بدون هیچ ریا و تظاهر و یا خودسانسوری، صادقانه با صمیمیت بیان خاطره می‌کند و البته ساده و همدلانه. طبیعتاً سبیه حضرت آیت الله سلطانی طباطبایی که کمترین جلوه‌نمایی از خود نداشت و در بلندای معنویت همچون خلق خدا زیست و رفتار کرد و رفت، هم اینچنین باید باشد.


4- تقویت تحقق هدفِ الگوسازی از امام در جامعه


یکی از دغدغه‌های مدیران جامعه بخصوص پس از رحلت امام راحل ترویج اندیشه و رفتار حضرت امام و ارایه الگوی درست و واقعی از حضرت امام بوده است. به نظر نگارنده؛ این کتاب حاوی نکات و مطالب ارزنده‌ای در تقویت تحقق چنین هدفی است. امامِ دور (برای آحاد جامعه که از دور او را می بینند) و امامِ نزدیک (برای اعضای بیت ایشان) یکی است همچون خود امام که در برابر مردم هیچ ریایی نداشت. این کاری است که اقلیم خاطرات می‌کند و می‌گوید.


5- (کمک به) زمینی کردن امام به‌ عبارتی دست یافتنی و قابل تکرار شدن


با ملاحظۀ ویژگی چهارم، علاوه بر دغدغه ارایه الگوی درست و ترویج امام در جامعه، قابل دسترس و قابل تحقق بودن الگو و تکرار شدن امام نیز دغدغه بوده است. نگارنده با توجه به خصوصیات خاص حضرت امام که در شرایط زمانی و مکانی خاصی ظهور سیاسی یافتند و نیز باتوجه به قانون احتمالات؛ امام را تقریبا تکرار نشدنی می‌داند اما همو را انسانی می‌داند که روح خدایی داشت همچون پیامبران که انسانی بودند از جنس همه انسان ها اما با روح و حامل وحی الهی، پس می‌توان الگوی دینی و اخلاقی و سیاسی حضرت امام را قابل تکرار شدن و قابل دسترس دانست حتی اگر عین او تکرار نشود اما ناشدنی نیست. این چیزی است که در اقلیم خاطرات می‌توان درک و حس کرد.


6- دادن شناخت از یکی از اطرافیان نزدیک(عروس ) حضرت امام(ره)


به‌ هرحال نویسنده اقلیم خاطرات از نزدیکان حضرت امام است که با این قلم و این اقلیم می‌توان از توانایی و خصوصیات ایشان نیز آگاه شد که مردان بزرگ، خاندان و یاران بزرگ نیز دارند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب