دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۶:۲۱
گزارش هفتگی "همسایه بورس"/۳

بازی پالایش و پخش با سهامداران/ هفته خوش بانکی‌ها

گزارش این هفته "همسایه بورس" به موضوعاتی نظیر بخشنامه‌های ضد بورسی پالایش و پخش، روند معاملات بانک‌ها و بررسی علل نوسان بازار می‌پردازد.
کد خبر : ۳۰۷۹۰۵

به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بسته خبری "همسایه بورس" با هدف ارائه آخرین تغییر و تحولات بازار سرمایه و رویدادهایی که در تصمیم‌ سرمایه‌گذاران بورسی اثرگذار است به صورت هفتگی منتشر خواهد شد.


نام بسته خبری "همسایه بورس" به علت موقعیت نزدیک مکانی خبرگزاری آنا و بورس اوراق بهادار تهران در جنب پل حافظ تهران انتخاب شده است.


چه خبر از بازار؟


بازار سرمایه در طول یک هفته گذشته تحت تاثیر عوامل سیاسی و تصمیمات شرکت پالایش و پخش در خصوص نحوی قیمت‌گذاری محصولات نفتی قرار داشت.


هفته کاری بازار سهام در حالی به پایان رسید که در هفته اتفاقاتی همانند استیضاح وزیر اقتصاد و حضور آقای روحانی در مجلس برای پاسخگویی به سوالات نمایندگان در تصمیمگیری اهالی بازار بی اثر نبود، اما اتفاق قابل توجه، تصمیمات و ابلاغیه‌های غیر کارشناسانه و دور از انتظار شرکت پالایش و پخش بوده است. در ابتدای هفته این شرکت با نامه‌ای اعلام کرد که محاسبه نرخ محصولات فرعی شرکت‌های پالایشی با نرخ ارز بازار ثانویه انجام خواهد شد که این تصمیم مورد استقبال اهالی بازار قرار گرفت و موجب ورود نقدینگی جدید به بازار سرمایه و این صنعت شد اما تنها با گذشت دو روز از این ابلاغیه، این شرکت با صدور ابلاغیه جدید، مبنای نرخ ارز را بر پایه ۴ هزار و ۲۰۰ ریال قرار داد که با واکنش منفی بازار همراه بود.

قالیشویی ادیب

نکته قابل تامل در این باره این هست که در صورت نادیده گرفتن زیان ده درصدی سهامداران و به خطر انداختن سرمایه مردم، بی اعتمادی فعالین بازار سرمایه به تصمیمات سیاست‌گذار است.
شاخص کل بورس اوراق بهادر در هفته گذشته با رشد ۵۶۲ واحدی معادل ۰,۴۱ درصد به ۱۳۷۴۷۲ واحد رسید؛ همچنین میانگین ارزش معاملات خرد به‌صورت روزانه رقم ۵۹۰ میلیارد تومان بوده است.


بازی پالایش و پخش
معاملات گروه پالایشی در ابتدای هفته گذشته تحت تاثیر ابلاغیه‌ شرکت پالایش و پخش، پرحجم و با تقاضا مثبت همراه بود. طبق ابلاغیه اعلامی فرآورده‌های ویژه پالایشی بر اساس نرخ ارز بازار دوم تعیین و حدود ۸۰ الی ۱۰۰ درصد افزایش یافته بود.


این اقدام زمینه‌ساز افزایش تقاضا در گروه پالایشی و رشد قیمت در این گروه شد و اکثر نمادهای پالایشی را با صف خرید همراه کرد اما تنها دو روز بعد، ابلاغیه جدید شرکت پالایش و پخش در خصوص بازگشت قیمت‌ پایه محصولات فرعی پالایشگاه‌ها طبق رویه پیشین موجب شد نمادهای این گروه پس از گزارش اطلاعیه‌های شفاف‌سازی با صف فروش و فشار عرضه به بازار بازگشتند که نتیجه این کار شرکت پالایش، زیان ۱۰ رصدی برای سهامداران شرکت‌های این صنعت بوده است.


نمادهای گروه پتروشیمی به دلیل ادامه ماجرای مبهم قیمت‌‌گذاری محصولات در بورس کالا و نرخ خوراک، با ضعف تقاضا همراه بود.


نماد «شاراک» که در هفته‌های اخیر با رشد قیمت همراه بود، با خبر آزاد سازی نرخ خوراک مواد اولیه‌ای چون نفتا در مدار منفی مورد معامله قرار گرفت. نمادهای گروه تولید کننده متانول همانند«زاگرس» و «شخارک»، روندی منفی داشتند و نمادهای «کرماشا» و «شپدیس» از گروه اوره، با شایعه افزایش نرخ کود اوره شیمیایی که توسط خدمات حمایتی کشاورزی اعلام شد، مثبت معامله شدند.


بی اعتمادی اهالی بازار به سیاست‌گذاران
گروه فلزات اساسی که همانند دیگر گروه‌های کالایی در طی هفته‌های گذشته با مسئله نحوی قیمت‌گذاری در بورس کالا مواجه بود، در شروع هفته گذشته با خبر برداشته شدن سقف قیمت عرضه محصولات مس و آلومینیوم در بورس کالا، روند رو به رشدی را طی کردند.


اما تصمیمات روزانه سیاست‌گذاران و اتفاقات گروه پالایشی موجب بی‌اعتمادی اهالی بازار به سیاست‌گذار شد و فضای هیجانی گروه پالایشی به گروه فلزات اساسی نیز سرایت کرد و این گروه نیز در ادامه هفته در مدار منفی مورد معامله قرار گرفت.


این اتفاق در حالی افتاد که وضعیت فلزات پایه در بازارهای جهانی رو به بهبود بوده است. در کنار بحث آزادسازی نرخ فلزات در بورس کالا، یکی از نکات قابل تامل در این گروه‌ها، کاهش تقاضا برای محصولات فلزی از جمله شمش و انواع ورق در بورس کالا، بعد از رشد قیمتی آنهاست که این موضوع خود می‌تواند نشانگر بروز رکود بعد از تورم بوجود آمده باشد.
نمادهای تولیدکننده آلومنیوم «فایرا» و «فنوال» با صف خرید و مثبت به کار خود خاتمه دادند، نمادهای تولیدکننده فولاد در مدار منفی مورد معامله قرار گرفتند و نماد«فباهنر» از گروه تولید کنند مس با صف خرید به استقبال هفته بعد رفت.


هفته خوش گروه بانکی
نمادهای بانکی طی هفته گذشته با توجه به اخبار مربوط به افزایش نرخ سود سپرده و همچنین تسعیر ارز در کانون توجه قرار داشتند.


نمادهای «وبملت» و «وتجارت» پس از برگزاری مجامع عمومی عادی سالیانه به ترتیب با رشد قیمت ۱۸,۱۳درصد و ۱۱.۲۶ درصد مورد بازگشایی قرار گرفتند. دیگر نمادهای این گروه در هفته گذشته با افزایش تقاضا و رشد قیمتی همراه بودند.


تاچ ارزش اسمی توسط «خساپا»
گروه خودرویی در هفته گذشته پس از اعلام بسته جدید ارزی و افزایش قیمت خودرو و همچنین عرضه سنگین سهام شرکت‌های کالایی محور، مثبت دنبال شد. در این گروه، نماد «خساپا» پس از مدت‌ها بار دیگر به قیمت اسمی، در بازار مورد معامله قرار گرفت.
ماجرای سایر گروه‌ها
نماد «های‌وب» که پس از بازگشایی منفی معامله می‌شد در روز پایانی هفته گذشته مورد تقاضای بازار قرار گرفت. افزایش نرخ سیمان، موجب شدگروه سیمانی هفته‌ای تماما مثبت را پشت سر بگذارد. افزایش قیمت محصولات دارویی طبق گزارشات عملکرد اعلامی شرکت‌های این گروه در سامانه کدال به عنوان عامل صعودی بودن شاخص این گروه در هفته گذشته معرفی شده است.


انتهای پیام/


ارسال نظر