دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 مرداد 1397 - 12:42
تحلیلگر سیاسی یمن در گفت‌وگو با آنا:

بستن تنگه باب‌‌المندب معیشت سعودی‌ها را با خطر مواجه می‌کند

پژوهشگرسیاسی یمن گفت:‌ ریاض باوجود تهدیدات نظامی ایران حتی قدرت این را ندارد که نفتکش‌های خود را از باب‌المندب عبور دهد و این در حالی‌است که هنوز تنگه هرمز باز است و ایران تهدید خود را عملی نکرده‌است.
کد خبر : 301037

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ به‌دنبال حمله موشکی جنبش انصارالله به دو فروند نفتکش عربستان که حامل بیش از دو میلیون بشکه نفت بود، خالد فالح وزیر نفت عربستان اعلام کرد عبور نفتکش‌های خود را در تنگه باب‌المندب به‌صورت موقت به‌حالت تعلیق درمی‌آورد. بسته‌شدن تنگه باب‌المندب اما و اگرهای جدی در حوزه صنعت‌نفت عربستان به‌وجود آورده‌است و می‌تواند نقطه‌عطفی در تحولات جنگ یمن به‌شمار رود.


باب‌المندب تنگه باریکی است که دریای سرخ را از اقیانوس هند جدا می‌کند. این تنگه در شمال شرق یمن واقع شده و در جنوب غرب این تنگه کشورهای کوچکی از جمله جیبوتی و اریتره قرار گرفته‌‌اند. این تنگه دارای دو کانال برای عبور کشتی‌ها است که کانال بزرگ‌تر برای شناورهای بزرگ و کانال دیگر برای تردد کشتی‌های کوچک در نظر گرفته شده است.


باید گفت دریای سرخ تنها مسیر تجاری مستقیم میان مدیترانه و آسیا است. کشتی‌های حامل کالا و به‌ویژه نفت برای تردد میان اروپا و آسیا از این تنگه و کانال سوئز عبور می‌کنند. نفت‌کش‌های حامل نفت غرب آسیا نیز برای انتقال به اروپا و ایالات‌متحده باید از باب‌المندب عبور کنند.



روز جمعه منابع خبری گزارش کردند تولید نفت عربستان در ماه گذشته روزانه 10 میلیون و 300 هزار بشکه بود که در مقایسه با ماه قبل آن که 10 میلیون و 489 هزار بشکه بود، کاهش داشته است. آمار و بررسی‌های پایگاه خبری بلومبرگ نیز نشان می‌دهد صادرات نفت‌خام عربستان در نیمه نخست ماه ژوئیه با پانصد هزار بشکه کاهش تا 6.7 میلیون بشکه در روز پایین آمده است.


گزارش مذکور می‌افزاید یکی از علل کاهش تولید نفت عربستان کمبود تعداد مشتریان نفت این کشور است و سعودی‌ها برای توازن در بازار از افزایش تولید صرف‌نظر کرده‌اند. همچنین توقف صادرات نفت از تنگه باب‌المندب بر این روند تاثیر داشته است.


عربستان علت این تصمیم‌ را حمله ادعایی به دو تانکر نفتکش در تنگه باب‌المندب بیان کرده، هر چند که برخی از رسانه‌های خارجی اعلام کرده‌اند آنچه که مورد حمله قرار گرفته است تانکرهای نفتکش نبوده بلکه کشتی‌های نظامی متعلق به عربستان سعودی و ائتلاف آنها در دریای سرخ بوده است و عربستان سعی دارد این موضوع را مخفی نگه دارد.


قیمت نفت بعد از این تصمیم عربستان تنها چند سنت افزایش یافت هرچند انتظار می‌رفت که قیمت نفت با متوقف کردن صادرات نفت از طریق تنگه باب‌المندب که جزء چهار تنگه مهم اقتصادی و استراتژیک در دنیا است، حداقل چند دلاری افزایش یابد اما این اتفاق رخ نداد.


عربستان بعد از این موضوع تلاش کرد با شایعه‌پراکنی در زمینه متوقف کردن صادرات نفت خود به‌وسیله تنگه باب‌المندب جامعه جهانی را نسبت اقدامات گروه انصارالله حساس کند. بررسی رسانه‌های همسو با عربستان نشان می‌دهد عربستان تا حد بسیار زیادی در این زمینه موفق بود و توانسته است این جنگ فیزیکی را به رسانه‌ها بکشاند و کارشناسان انرژی را با خود همسو کند.


اقدام نیروهای انصارالله در بستن باب‌المندب از آن رو حائز اهمیت است که بدانیم می‌تواند به حضور ریاض در منطقه پایان دهد که این موضوع صادرات نفت عربستان را به نقاط دیگر دچار مشکل می‌کند.

ابوبکر باذیب پژوهشگر سیاسی یمنی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا در این‌باره گفت: «نیروهای ارتش و کمیته‌های مردمی در اقدامی شجاعانه گلوگاه باب‌المندب را که محل عبور نفتکش‌های سعودی به دریای سرخ بود بستند و این موضوع حتی اگر به‌صورت موقت و کوتاه‌مدت هم باشد تاثیر خود را بر بازار جهانی نفت خواهد داشت و موجب افزایش قیمت‌ها خواهد شد.»


وی افزود: «عربستان بارها ایران را به کمک تسلیحاتی به یمن متهم کرده است و باوجود این بارها رهبران انصارالله جواب قاطعی به آن داده‌اند ولی سعودی‌ها حتی چشم دیدن پیشرفت‌های تسلیحاتی یمن را هم ندارند و ضعف خود را در حوزه نظامی در مقابل نیروهای انصارالله با ارتباط دادن این حملات با کمک‌های ایران جبران می‌کنند. سعودی‌ها اکنون معتقدند ایرانی که چندی پیش حرف از بستن تنگه هرمز می‌زد برای آنکه تهدید خود را عملی کند اکنون به یک اقدام پیش‌دستانه رو آورده و باب‌المندب را بسته است.»


باذیب با تاکید بر اینکه عربستان نقاط ضعف بسیاری دارد که یکی از آنها علاوه بر امور نظامی ناوبری دریایی است گفت:‌ «ریاض باوجود تهدیدات نظامی ایران حتی قدرت این را ندارد که نفتکش‌های خود را از باب‌المندب عبور دهد و این در حالی‌است که هنوز تنگه‌هرمز باز است و ایران تهدید خود را عملی نکرده‌است.»


این تحلیلگر یمنی تاکید کرد: «اقدام نیروهای انصارالله در بستن باب‌المندب از آن رو حائز اهمیت است که بدانیم می‌تواند به حضور ریاض در منطقه پایان دهد که این موضوع صادرات نفت عربستان را به نقاط دیگر دچار مشکل می‌کند و در نهایت سعودی‌ها در موضوع امرار معاششان با خطر جدی مواجه خواهند شد.»


باذیب در پاسخ به این سوال که واکنش آمریکا به بسته‌شدن تنگه باب‌المندب چگونه خواهد بود، گفت:‌ «قطعا واشنگتن به این موضوع خنثی نگاه نمی‌کند و از آن‌رو که پای عربستان در میان است به آن واکنش نشان خواهد داد. همین چند روز پیش بود که مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا در جلسه سنا حضور یافت و همچنین جلسه‌ای در شورای امنیت‌ملی آمریکا تشکیل شد. به‌نظر می‌آید با ادامه یافتن این تحولات گزینه نظامی آمریکا در منطقه عملیاتی شود.»


انتهای پیام/4077/4033


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب