دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 تير 1394 - 12:07

سید حسین موسویان مطرح کرد؛ نقش توافق هسته‌ای در جهت کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا

پس از نادیده گرفتن‌های سریالی ضرب‌الاجل‌های تعیین‌شده برای دستیابی به توافق هسته‌ای، سرانجام شش قدرت جهانی و ایران به توافق برای ایجاد محدودیت طولانی مدت درباره برنامه هسته‌ای تهران و تسهیل تحریم‌های بین‌المللی علیه این کشور دست یافتند و این توافق پیچیده را که بیش از 100 صفحه است، امضا کردند.
کد خبر : 28353

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، سید حسین موسویان دیپلمات پیشین هسته‌ای کشور و محقق دانشگاه پرینستون آمریکا تحلیلی را به بولتن خبری دانشمندان هسته‌ای در آمریکا درباره توافق نهایی هسته‌ای ایران با 1+5 ارائه داده است.


جان مکلین، سردبیر بولتن خبری «دانشمندان هسته‌ای» در مقدمه‌ای بر تحلیل سید حسین موسویان نوشته است: مذاکرات چندین روز به دلیل اختلافات طرفین درباره زمان‌بندی لغو تحریم‌ها، میزان و حجم بازرسی‌های بین‌المللی از تاسیسات نظامی ایران و به ویژه تحریم تسلیحاتی ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل به کندی پیش رفت.


توافق به دست آمده در این هفته شامل ایجاد محدودیت بر روی طیف وسیعی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران از جمله غنی‌سازی اورانیوم و جداسازی پلوتونیوم و بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای بود. این محدویدت‌ها و نظارت‌ها با هدف جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای اعمال شده است و در عین حال همزمان با ایجاد این محدودیت‌ها، تحریم‌‌های پیچیده اقتصادی علیه ایران لغو خواهد شد.


توافق هسته‌ای به احتمال قریب به یقین با ستیزه‌جویی‌ها و مخالفت‌های کنگره در زمان مرور آن مواجه خواهد شد که این مسئله بحث‌های جدی و داغ را در سرتاسر دنیا به همراه خواهد داشت.


پایگاه خبری بولتن از کارشناسان امنیتی برتر دنیا با دیدگاه‌ها و پیش‌زمینه‌های مختلف درخواست می‌کند ارزیابی‌های خود را درباره این توافق ارائه دهند. اظهارات آنان در طول چند روز آینده منتشر خواهد شد و آنان فرصت بررسی سند توافق را که پیچیده، طولانی و بی‌سابقه است، خواهند داشت.








موسویان:هم ایران و هم آمریکا به طور گسترده‌ای از همکاری فزاینده با یکدیگر سود خواهند برد. اکنون با به دست آمدن توافق هسته‌ای درها برای این امر گشوده شده است.

در ادامه، تحلیل سید حسین موسویان آورده شده است. او در این باره می‌گوید: توافق صد صفحه‌ای که با دقت زیاد و با تلاش خستگی‌ناپذیر دیپلمات‌های ایران و گروه 1+5 به دست آمده است، یک موفقیت برجسته را در زمینه جلوگیری از گسترش سلاح اتمی نشان می‌دهد. این توافق درباره شفافیت کامل برنامه هسته‌ای ایران در یک مسیر منطقی اطمینان می‌دهد و ابزارهای جدیدی را برای تضمین این مسئله که هیچ انحرافی در برنامه هسته‌ای ایران به سمت تولید بمب اتم رخ نخواهد داد، فراهم می‌کند، این توافق همچنین حق ایران برای غنی‌سازی اورانیوم را در خاک ایران را برای اهداف صلح‌آمیز به رسمیت می‌شناسد و لغو تحریم‌های سختگیرانه علیه ایران را تضمین می‌کند.


علاوه بر این، این توافق برای اینکه چگونه می‌توان در چالش‌های آینده پیش روی جهان به موفقیت دست یافت، الگوی مناسبی را ارائه می‌دهد. این توافق قالب و الگویی را درباره نحوه توسعه برنامه هسته‌ای کشورها بدون ایجاد نگرانی مبنی بر قصد آنان برای تولید بمب اتم ارائه می‌دهد. بر اساس این توافق می‌توان چند اصل را به قوانین منع گسترش سلاح‌های اتمی اضافه کرد، از جمله جلوگیری از تولید پلوتونیوم و جداسازی آن، توقف غنی‌سازی اورانیوم با حجم بالا و جلوگیری از ذخیره کردن بیش از حد اورانیوم مورد نیاز برای سوخت اتمی برای استفاده داخل.


در این حال پس از اجرای توافق می‌توان گام‌های بیشتری را نیز در این زمینه برداشت، از جمله ایجاد منطقه عاری از سلاح اتمی در خاورمیانه، مسئله‌ای که هدف طولانی مدت ایران بوده است. خاورمیانه همین حالا هم منطقه‌ای است که به طور باورنکردنی ظرفیت تشدید تنش‌ها را دارد و داشتن سلاح اتمی در این منطقه تنها به تشدید بی‌ثباتی و تنش در کل منطقه می‌انجامد. نیاز مبرم به ایجاد منطقه خاورمیانه عاری از سلاح اتمی کاملا واضح است و توافق هسته‌ای ایران یک پیش‌زمینه مثبت برای تحقق این امر را فراهم می‌کند.


توافق دیپلماتیک به دست آمده همچنین یک گام عمده در جهت کاهش تنش و دشمنی میان ایران و ایالات متحده خواهد بود. می‌توان از این توافق به عنوان نقطه آغازی برای مذاکره در زمینه دیگر اختلافات موجود میان دو کشور به ویژه در زمینه‌های مربوط به رقابت‌های منطقه‌ای و مسائل امنیتی مانند تروریسم استفاده کرد. هم ایران و هم آمریکا به طور گسترده‌ای از همکاری فزاینده با یکدیگر سود خواهند برد. اکنون با به دست آمدن توافق هسته‌ای درها برای این امر گشوده شده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب