دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آیت‌الله جوادی آملی در دیدار با مسئولان دانشگاه آزاد؛

دانشگاه باید پاسخگوی نیازهای ابدی انسان باشد

آیت‌الله جوادی آملی در دیدار با رییس و اعضای هیات رییسه دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر اینکه دانشگاه وقتی اسلامی می‌شود که دانش اسلامی باشد، گفت: حرف اول دانشگاه را دانش می‌زند، اگر دانش توحیدی باشد و انسان بفهمد که موجودی ابدی است دانشگاه اسلامی می‌شود.
کد خبر : 223162

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، آیت الله العظمی جوادی آملی در این دیدار با تسلیت ماه عزای سید و سالار شهیدان گفت: «شعار عزاداران حسینی این است که «أعظَمَ اللهُ اجورَنا و اجورکم بمُصابِنا بِالحُسَینِ، وَ جَعَلَنا و ایّاکُم مِنَ الطّالِبینَ بِثارِهِ»؛ این شعار دو بخش دارد که بخش اول آن تعزیت است اما بخش دوم آن که جنبه‌ای حماسی و مبارزه‌ای دارد نیازمند تبیین و توضیح است.»


او ادامه داد: «این شعار که الی یوم القیامه خواهد بود، می‌گوید "خدایا این توفیق را به ما عطا کن که خون بهای حسین بن علی(ع)" را بگیریم. اما سوال این است که خون بها و نقش ما در این میان چیست؟! این شعار یک پیام علمی دارد، چون خون بها به اولیاء دم مقتول اختصاص دارد در نتیجه اول باید بدانیم که ما فرزندان و وارثان حسین بن علی(ع) هستیم یعنی پدر ما را کشتند و ما به عنوان فرزندان او به دنبال خون‌بها هستیم. توضیح این مطلب این است که در این مکتب هر کس دو شناسنامه دارد؛ یک شناسنامه که پدر و مادر در هنگام تولد برای او می‌گیرند و یک شناسنامه که وقتی انسان بالغ شد باید خود به دنبال آن برود، پیامبر(ص) فرمود من و علی(ع) حاضریم شما را به فرزندی قبول کنیم؛ «انا و علی أبوا هذه الامه» بیاید فرزندان ما بشوید! ما که شیعه شدیم این شناسنامه را گرفتیم و شدیم فرزندان پیامبر و علی(ع) و حسین(ع) لذا ما خون‌خواه اینها هستیم.»


جوادی آملی درباره اهمیت علم دینی گفت: «درس خواندن را تنها برای تامین همین نیازهای دنیوی می‌خواهیم، یعنی علم خود را محدود به رفع نیازهای همین جهان می‌کنیم در حالی که ما باید پس از مرگ را ببینم چرا که ما در مواجهه با مرگ، مرگ را می‌میرانیم و موجودی ابدی هستیم در نتیجه دانشگاه باید پاسخگوی نیازهای ابدی انسان باشد.»


او افزود: «غرور، حسد، جاه‌طلبی، ریاست‌طلبی و امثال این نوع بیماری‌ها را نمی‌توان با این علوم تجربی درمان کرد، باید به دنبال درمان این بیماری‌ها بود که گام اول آن آموزش انسان‌شناسی در دانشگاه‌هاست.»


این مرجع تقلید گفت: «همین "یا" که خداوند به کعبه داد و فرمود "کعبتی" و آن را خانه خود ساخت، همان "یا" را به انسان داد و فرمود «نَفَخْتُ فِیهِ مِن رُّوحِی» در نتیجه ما از کعبه پایین‌تر نیستیم، اما باید از قفس زمان و زمین بیرون برویم تا انسان شویم تا بعد بتوانیم علوم انسانی را داشته باشیم.»


به گفته آیت الله العظمی جوادی آملی باید در نظر داشت چه علمی و چه دستاوردی پس از مرگ به کار انسان می‌آید، فایده آن این است که هم به علوم تجربی "روح" می‌دهد و هم در جهان دیگر دستگیر انسان می‌شود. اما اگر این روحِ الهی از دروس گرفته شود ممکن است نتیجه آن بشود "کالانعام بل هم اذل".»


او با بیان اینکه "تمایز علوم به تمایز موضوعات است" گفت: »اگر موضوع علمی فعل انسان بود این علم می‌تواند دینی و یا غیر دینی باشد اما اگر موضوع علمی فعل خدا بود فرض ندارد این علم غیر دینی باشد، صحبت درباره طبیعت، صحبت از فعل خداست. بنابراین دانشگاه غرق دین است! اما مانند ماهی که در آب است و به دنبال آب می‌گردد ما نیز از این حقیقت غافل هستیم در نتیجه دانشگاه باید نسبت به این حقیقت آگاه و بیدار شود. آنگاه به تبع آن مساله حجاب و عفاف و دیگر مسائل نیز به راحتی حل خواهد شد.»


این مرجع تقلید با تاکید بر اینکه دانشگاه وقتی اسلامی می‌شود که دانش اسلامی باشد افزود: «حرف اول دانشگاه را دانش می‌زند، اگر دانش توحیدی باشد و انسان بفهمد که موجودی ابدی است دانشگاه اسلامی می‌شود.»


جوادی آملی در پایان درباره سخنان اخیر ترامپ هم گفت: «یک اصول انسانی در جهان حاکم است، پایبندی به تعهد، یک قانون بین‌المللی است، در همین کتاب الهی فرمود با کافری که کاری به شما ندارد می‌توانید زندگی کنید اما «فَقاتِلُوا أَئِمَّةَ الْکُفْرِ إِنَّهُمْ لا أَیمانَ لَهُمْ»، نه چون کافرند، بلکه چون قطعنامه‌ها، پیوندها، کنوانسیون و میثاق‌های بین‌المللی را قبول ندارند! این طرز تفکر و رفتار امثال ترامپ که حاصل آن جنگ‌های جهانی اول و دوم و جنگ‌های نیابتی است از همین علم بی‌روح سرچشمه می‌گیرد که ریشه‌ای در دیانت ندارد.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب