همهپرسی میتواند نقطه آغازی بر تجزیه عراق باشد/ مسئولان اقلیم کردستان تسلیم فشارهای بینالمللی میشوند
گروه بینالملل خبرگزاری آنا: در فاصله کمی که به موعد همهپرسی در اقلیم کردستان عراق مانده است، گزارشها حاکی از اختلاف داخلی در این اقلیم دارند. فارغ از این اختلافات، موضوع همهپرسی با واکنشهای منفی از سوی طرفهای منطقهای و بینالمللی مواجه شده است و خطرات زیادی آینده اقلیم را تهدید میکند.
دکتر حسن لاسجردی، کارشناس مسائل ترکیه در گفتوگو با خبرنگار آنا درباره احتمال حمله نظامی به کردستان با توجه به مانور نظامی ارتش ترکیه در مرزهای اقلیم، گفت: «با توجه به تجربهای که در منطقه داریم، پیشبینی در این زمینه سخت است ولی با توجه به فشارهای منطقهای و بینالمللی که علیه اقلیم در جریان است به نظر میرسد در نهایت مسئولان اقلیم موضوع تعلیق همهپرسی را اعلام کنند و موضوع به مرحله جنگ و نزاع و دخالت نظامی نکشد.»
وی در پاسخ به این سوال که «آیا مانور نظامی ایران و ترکیه در نواحی مرزی اقلیم میتواند مسئولان اقلیم را مجبور به تجدیدنظر در برگزاری همهپرسی کند؟» تصریح کرد: «با توجه به اینکه موضوع همهپرسی با مخالفت طرفهای منطقهای و بینالمللی مواجه است و عراق و کردهای شمال عراق و ترکمانها نیز مخالفت کردهاند و در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز بیشتر کشورها به اعلام مخالفت پرداختهاند، به نظر میرسد مسئولان اقلیم کردستان تسلیم فشارهای بینالمللی شوند. ترکیه اعلام کرده است تحریمها را اجرای میکند و طبعا موضوع همهپرسی در روابط اقلیم با ایران تاثیر خواهد گذاشت و شرایط کردستان عراق سختتر میشود.»
وی افزود: «کسانی که با وضعیت شمال عراق آشنا هستند معتقدند اصرار مسعود بارزانی بر برگزاری همهپرسی در این مناطق و همچنین اصرارش بر اینکه کشورهای بزرگ ضمانت بدهند برای این است که مانور تبلیغاتی برگزار کند، چرا که میداند دوره مسئولیتش در اقلیم کردستان پایان یافته و باید کنار برود و برای اینکه همچنان در راس قدرت باقی بماند و رهبری کردها را در شمال عراق برعهده داشته باشد، میخواهد از این فرصت سوءاستفاده کند. لذا در نهایت تحولات شمال عراق با یک اقدام خاص همچون تعویق همهپرسی یا عملی شدن فشارهای سیاسی همچون دادن تعهد یا به نوعی قول مساعدت از سوی قدرتهای بزرگ برای حل مشکلات حل خواهد شد.»
این کارشناس مسائل ترکیه درباره اینکه با فرض مثبت اعلام شدن نتیجه همهپرسی، واکنش ترکیه چه خواهد بود؟ گفت: «هنوز موضوع برگزاری همهپرسی جزو اما و اگرهاست و هیچ نشانهای دال بر اینکه نتیجه همهپرسی مثبت شود در دست نداریم. لذا در حال حاضر بیش از آنکه ذهنها به مرحله همهپرسی رهنمون شود، باید به مرحله قبل از همهپرسی فکر کرد. الان همه گروههای سیاسی در عراق و طرفهایی که در خارج عراق هستند بهدنبال این هستند که چنین اتفاقی نیفتد که اگر رخ بدهد، اتفاقات بعدی قابل پیشبینی نیست. لذا همه تلاشها بر این است که موضوع لغو یا تعلق همهپرسی عملی شود، چرا که در غیر این صورت اتفاقات دیگری میافتد و تحریمهایی اعمال و فشارهایی وارد میشود و ... .»
وی تاکید کرد همهپرسی میتواند نقطه آغازی باشد بر موضوع تجزیه عراق و این روند میتواند آسیبهای امنیتی بهدنبال داشته باشد.
لاسجردی در پاسخ به این سوال که «با توجه به وجود گروهی از کردها در ایران و ترکیه، آیا همهپرسی خطری برای امنیت ملی بهویژه ایران ایجاد میکند؟» گفت: «شاید خیلی سریع و مستقیم تهدیدی ایجاد نشود. در حال حاضر ما در طرف ایران، سوریه و ترکیه شرایط باثباتی داریم و اینکه امروز در مجلس شورای اسلامی دیدیم نمایندگان کرد پارلمان با همهپرسی مخالفت کردند نشان میدهد شرایط به نفع کردهای عراق نیست و شرایط دیگر کردها با خواست کردهای عراق منطبق نمیباشد. در درازمدت خود این پدیده میتواند تاثیراتی داشته باشد و بر کشورهای منطقه اثر بگذارد.»
وی افزود: «موضوع بعد حمایت یک واحد سیاسی مجعول به نام اسرائیل است که همین موضوع میتواند چالشبرانگیز باشد. لذا شرایط و تحولات سیاسی عراق بیشتر از آنکه به بعد از همهپرسی معطوف باشد، به قبل از همهپرسی بازمیگردد.»
انتهای پیام/