لغو و تعلیق کمکهای واشنگتن به قاهره
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، ایالات متحده تصمیم گرفته است حدود 100 میلیون دلار از کمکهای در نظر گرفته شده برای مصر را لغو و اعطای 195 میلیون دلار دیگر را تا زمان انجام اقدامهایی از سوی قاهره در زمینه بهبود وضعیت حقوق بشر و دموکراسی، به حالت تعلیق در آورد.
دولت ترامپ از یک سو اهمیت مصر را به عنوان یک شریک استراتژیک درک میکند و از سوی دیگر به خاطر تصویب قانون سازمانهای غیردولتی که در آن محدودیتهای زیادی برای این گونه سازمانها در نظرگرفته شده، نگران است. واشنگتن تصویب قانون سازمانهای غیردولتی در مصر را گامی در جهت محدود کردن دموکراسی و آزادی های مدنی میبیند.
آمریکا نگران وضعیت حقوق بشر و شیوه حکومت در مصر است اما همزمان برای واشنگتن، ادامه و گسترش همکاری ها با قاهره به ویژه در زمینههای نظامی و امنیتی بسیار اهمیت دارد. ایالات متحده طی30 سال گذشته، حدود 30 میلیارد دلار کمک نظامی و اقتصادی به مصر انجام داده است و همچنان به پشتیبانی از این کشور در زمینههایی چون: شکست افراطگرایان، مبارزه با تروریسم و تقویت اقتصاد خود، ادامه خواهد داد.
صلح خاورمیانه یکی از اولویتهای دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکاست. حل اختلاف میان متحدان آمریکا در منطقه خلیج فارس هم یکی دیگر از نگرانیهای عمده مقامهای آمریکایی است؛ اختلافهایی که میتواند نبرد علیه داعش را دچار اختلال کند. آمریکا در هر دو مورد به کمکهای مصر نیاز دارد.
این تصمیم اخیر، که ابتدا از سوی خبرگزاری رویترز گزارش شد، درست زمانی اعلام شده است که جارد کوشنر داماد و مشاور ارشد ترامپ، قرار است روز جمعه (3 شهریور) به مصر سفر کند. گفتگو پیرامون صلح میان اسرائیلیها و فلسطینیها و حل و فصل اختلافات میان قطر از یک سو و مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین از سوی دیگر، دو هدف مهم سفر خاورمیانهای جارد کوشنر هستند.
اقدام اخیر علیه مصر، چرخش قابل توجهی در سیاست خارجی دولت ترامپ است. دولت او پیشتر اعلام کرده بود حقوق بشر نباید بیش از منافع اقتصادی یا استراتژیک در اولویت قرار گیرد اما اقدام اخیر برخلاف اعلام قبلی است.
یک مقام دولتی به سی ان ان گفته است تغییر رویکرد دولت آمریکا در قبال مصر زمانی اتفاق افتاد که رئیس جمهور مصر در اواخر ماه می (اوایل خرداد) قانون محدودیت سازمانهای غیردولتی را که فعالیت این گونه سازمانها را به مسائل و کارهای اجتماعی محدود میکند، امضا کرد. به موجب این قانون، برای اعضای سازمانهای مردمنهادی که کارهای دیگری در زمینههایی چون: توسعه دموکراسی انجام بدهند، تا 5 زندان در نظر گرفته شده است.
طی دیدار ماه آوریل عبدالفتاح السیسی رئیسجمور مصر از کاخ سفید، اعضای هیات عالیرتبه مصری به کاخ سفید اطمینان داده بودند که قانون محدودیت سازمانهای غیردولتی، تصویب نخواهد شد. تصمیم اخیر دولت آمریکا برای لغو و به تعلیق درآوردن کمک های مصر، پاسخ واشنگتن به خلف وعده دولت مصر است.
واشنگتن در سال مالی جدید، کمکی 195 میلیون دلاری برای مصر در نظر گرفته است تا این کشور بهتر بتواند با تهدیدهای امنیتی و تروریسم مقابله کند. رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا دستور داده است این کمک تا زمانی که مصر اقدام هایی را در زمینه توسعه دموکراسی و حقوق بشر انجام بدهد، به حالت تعلیق دربیاید. آمریکا به شدت نگران وضعیت حقوق بشر و تصویب قانون محدودیت سازمانهای غیردولتی در مصر است.
ترامپ و تیلرسون در اوایل سال جاری میلادی گفته بودند که منافع ملی و اقتصادی ایالات متحده باید در اولویت قرار بگیرد اما تصمیم اخیر دولت آمریکا تغییری عمده را نشان می دهد. دونالد ترامپ در دیدار ماه می (اوایل خرداد) خود از عربستان سعودی طی نطقی به حاکمان عربستان سعودی گفته بود: «ما اینجا نیستیم که سخنرانی کنیم. ما اینجا نیستیم که به دیگران بگویم چطور زندگی کنند، چه کار کنند، چه باشند یا چگونه پرستش کنند.» رکس تیلرسون وزیر امور خارجه هم در اوایل همان ماه به کارمندان وزارت امور خارجه گفته بود که تحمیل ارزشهای آمریکایی به دیگران به امنیت ملی و منافع اقتصادی ایالات متحده آسیب می رساند.
سازمانهایی چون عفو بین الملل، سرکوب گسترده، شکنجه و نقض حقوق بشر از سوی نیروهای امنیتی مصر و تلاش دولت برای ساکت کردن صداهای مخالف را محکوم کردهاند. به گفته تیلرسون، در صورت مشاهده اقدامهای مثبتی از سوی دولت مصر در هر زمانی، کمک نظامی 195 میلیون دلاری معلق شده، در اختیار دولت مصر قرار می گیرد.
منبع: وب سایت «سی. ان. ان»/ترجمه و تلخیص: محمدرضا پارسا
انتهای پیام/