زندگی را به روایت دوربین هنرمندان ببینید
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، جشنواره فیلم شهر، جشنوارهای بینالمللی است که تاکنون پنج دوره از آن توسط سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار شده است. این جشنواره که در دو بخش مسابقه سینمای ایران و سینمای بینالملل برگزار میشود، امسال نیز در تدارک برگزاری دوره ششم خود با دبیری سیدعلی احمدی است.
جشنواره بینالمللی فیلم شهر هر چند سال یک بار برگزار میشود و در 4 بخش مسابقه سینمای ایران، فیلمهای بلند داستانی (ویدیویی)، بخش مستند و بخش فیلم کوتاه و انیمیشن فراخوان منتشر میکند. امسال نیز به روال گذشته فراخوان این جشنواره با اعلام قبلی منتشر شد و طبق روال هر سال کارگردانان و فیلمهای مطرحی برای حضور در این جشنواره ثبت نام کردند.
ششمین دوره از جشنواره بینالمللی فیلم شهر به یاری موسسه تصویر شهر و با هدف نمایش آثار داخلی و خارجی با محوریت نقش شهر در زندگی انسان و پاسداشت تلاش سینماگران و همچنین ترویج اخلاق، مهربانی و همدلی در آثار سینمایی و تصویری، در تدارک برگزاری است. به همین بهانه مروری خواهیم داشت بر پنج دوره گذشته این جشنواره و فیلمهایی که در آن حضور داشته و جایزه گرفتهاند.
اولین دوره جشنواره فیلم شهر
اولین دوره از جشنواره فیلم شهر با موضوع اخلاق شهروندی و فرهنگ شهرنشینی فراخوان منتشر کرد. دبیر نخستین دوره از این جشنواره سیدعلیرضا سجادپور بود که در سال 84 برگزار شد.
ضیاءالدین دری به عنوان رئیس هیات داوران این جشنواره با انتشار بیانیهای با این متن که «شهرنشینی تنها محدود به بافت کنونی شهرهای بزرگ و روابط درونی آنها نیست و جوامعی که با نگاه درست و براساس اخلاق اجتماعی و پیوندهای شهروندی، هر چند در فرمهای غیرمعمول شکل گرفتهاند را نیز شامل میشود.» هدف از برگزاری جشنواره را بیان کرد.
نخستین دوره جشنواره فیلم بینالمللی شهر در بخشهای از جمله فیلمهای سینمایی بلند، فیلمهای مستند، فیلمهای کوتاه (تا 30 دقیقه)، یک دقیقهای، انیمیشن برگزار شد.
دومین دوره جشنواره بین المللی فیلم شهر
دومین دوره از برگزاری این جشنواره با دبیری ایرج تقیپور و با حضور چهرههای شاخصی چون رخشان بنیاعتماد، خسرو سینایی و با شعار ترویج و تبلیغ اخلاق، حقوق و فرهنگ شهروندی و شهرنشینی در سال 85 فراخوان منتشر کرد.
این جشنواره در بخشهای فیلمهای بلند سینمایی، فیلم کوتاه، مستند و فیلمهای 137 ثانیه ای برگزار شد و رخشان بنی اعتماد، خسرو سینایی، مرتضی شعبانی داوران آن بودند.
جوایز جشنواره (بخش سینمایی):
بهترین فیلم بلند سینمایی: «خون بازی» (رخشان بنی اعتماد) – ایران
بهترین کارگردانی فیلم بلند سینمایی: «چرخ دستی» (رامین بحرانی) - امریکا
بهترین فیلم نامه سینمایی: « الزا و فرد» (مارکوس کارنواله) – اسپانیا
سومین دوره جشنواره بین المللی فیلم شهر
برگزاری سومین دوره از جشنواره فیلم شهر با یکسال تاخیر و در سال 87 با دبیری علیرضا رضاداد برگزار شد. در این دوره حضور و شرکت چهرههای شاخص سینمایی از جمله مجید مجیدی، اصغر فرهادی، عبدالرضا کاهانی و ابوالحسن داودی رونق بیشتری نسبت به دو دوره گذشته گرفت.
رضاداد هدف این دوره از جشنواره را تولید محتوا عنوان کرد تا از این راه، میان تولیدکنندگان علم، مدیران شهری، هنرمندان و مخاطبان پل ارتباطی به وجود آید و با استفاده از محتوای غنی فیلمهای شهری، فرهنگ شهرنشینی درکشور بالا رود.
مهمترین ویژگی این دوره به نمایش درآمدن 23 فیلم سینمایی اکران نشده که سرنوشت نمایش آنها مشخص نشده بود، بوده است. در بخش بینالملل فیلمهایی در بخشهای سینمای بلند، مسابقه فیلمهای سینمایی کودک و نوجوان، مسابقه آثار مستند و کوتاه داستانی، آثار بلند داستانی بینالملل به رقابت پرداختند.
همچنین در بخش سینمای ایران، فیلمهایی حاضر در این دوره از جشنواره در بخشهای مسابقه فیلمهای بلند، مسابقه آثار مستند، مسابقه آثار کوتاه داستانی، مسابقه آثار ویدئویی بلند و نیمه بلند، مسابقه فیلمهای با مضمون انقلاب اسلامی، مسابقه پویانمایی و تیزر، مسابقه فیلمهای پشت صحنه، مسابقه فیلم محله، نمایشهای ویژه، آثار مفاخر و هنرمندان شهر به رقابت پرداختند.
جشنواره فیلم شهر در سومین دوره از برگزاری خود در بخش مسابقه سینمای ایران جوایزی را به آثار حاضر در جشنواره اهدا کرد.
دو فیلم ارزشمند «آواز گنجشکها» ساخته مجید مجیدی و «درباره الی» ساخته اصغر فرهادی به دلیل حضور کارگردانان این آثار در جمع داوری، در بخش خارج از مسابقه به نمایش در آمدند و در جریان داوری این بخش نیز فیلم «دایره زنگی» به کارگردانی پریسا بختآور با آنکه جزو فیلمهای برگزیده هیات داوری بود اما به دلیل حضور اصغر فرهادی فیلمنامه نویس این فیلم در جمع داوران، مورد داوری نهایی قرار نگرفت.
در این بخش هیات داوران ضمن تقدیر از تلاشهای هنرمندانه کارگردانان جوانی چون شالیزه عارف پور برای فیلم «حیران»، بهنام بهزادی برای فیلم «تنها دو بار زندگی میکنیم»، افشین صادقی برای فیلم «مقلد شیطان» و سامان استرکی برای ساخت فیلم «صندلی خالی»، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار را به جهت ترسیم غمخوارانه و امیدبخش زندگی اقشار آسیبپذیر جامعه شهری در مناسبات محلهای به عبدالرضاکاهانی برای کارگردانی فیلم سینمایی «بیست» اهدا کرد.
هیات داوران همچنین تندیس جشنواره و دیپلم افتخار خود را به دلیل تلاش هنرمندان در نمایش پیوند میان فرد، شهر و سرزمین به ابوالحسن داودی؛ کارگردان و فیلمنامهنویس و تهیهکننده فیلم سینمایی «زادبوم»، فرید مصطفوی نویسنده دیگر فیلمنامه این اثر و رضا میرکریمی طراح ایده فیلم اهدا کرد.
همچنین هیات داوری سومین دوره جشنواره فیلم شهر، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار ویژه خود را به جهت تقدیر از تلاشهای خلاقانه در ثبت متفاوت هویت شهری در مجموعه آثار نوشتاری و سینمایی به بهرام بیضایی اختصاص داد.
چهارمین دوره جشنواره فیلم شهر
برگزاری چهارمین دوره از جشنواره فیلم شهر این بار با سه سال تاخیر و در سال 90 با دبیری ابراهیم داروغهزاده و یک تفاوت مهم برگزار شد. عنوان رئیس جشنواره به این دوره از جشنواره اضافه شد که سمت آن بر عهده عزتاله انتظامی بود. شاید اضافه شدن این سمت با پیشکسوتی همچون انتظامی یک جهش رو به جلو برای این جشنواره بود که کمی از تاخیر 4 ساله آن را جبران میکرد. جدای از حضور عزتاله انتظامی در این دوره از جشنواره نام امین تارخ، واروژ کریممسیحی، رخشان بنیاعتماد و داوران سرشناس دیگر جشنواره را حرفهایتر کرد.
داروغهزاده هدف این دوره از جشنواره را جلب مشارکت هنرمندان فیلمساز به شهر و موضوعات شهری با رویکرد محوری «شهری انسانی برای انسان شهری» و با عنایت به الگوی اسلامی- ایرانی اعلام کرد.
چهارمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم شهر در بخشهایی چون بخش اصلی (مستند ، کوتاه داستانی، انیمیشن، فیلم سینمایی و فیلم تلویزیونی (تله فیلم)، بخش بین الملل، بخش دانشجویی (برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع «سینما ، شهر و شهروند» با حضور کیومرث پوراحمد، مهدی کرمپور، شهریار بحرانی، احمدرضا معتمدی، خسرو سینایی و محمدمهدی عسگرپور)، بخش دانشآموزی (محله)، بخش پوستر و بخش مقالهنویسی فراخوان منتشر کرد.
داوری این دوره از جشنواره در بخش سینمایی بر عهده عزتاله انتظامی، امین تارخ، ناصر عنصری، اکبر نبوی، محمد بزرگنیا، واروژکریم مسیحی و مجتبی راعی بود. در بخش انیمیشن حمید جبلی، بهرام عظیمی، شهریار بحرانی، احمد عربانی، محمدحسین نیرومند به داوری آثار جشنواره پرداختند. همچنین در بخش مستند سعید ابوطالب، رخشان بنیاعتماد، مرتضی پورصمدی، رضا پورحسین، سیف اله صمدیان، سیداحمد محیط طباطبایی به عنوان هیات داوران انتخاب شدند. داوران بخش طراحی پوستر؛ علی وزیریان، صداقت جباری، مسعود نجابتی هیات داوران را تشکیل میدادند.
چهارمین دوره از جشنواره فیلم شهر با حضور آثار شاخصی رنگ و بوی تازهتر و جدیتری به خود گرفت. فیلمهای سینمایی «یه حبه قند» رضا میرکریمی، «طلا و مس» همایون اسعدیان، «گزارش یک جشن» ابراهیم حاتمی کیا، «آقا یوسف» علی رفیعی، «آلزایمر» احمدرضا معتمدی، «سوپراستار» تهمینه میلانی در بخش سینمایی، «پله پله تا ملاقات شیطان» مجتبی راعی، «خشت و آیینهها» شادمهر راستین، «صفر بیست و یک» محمد شیروانی در بخش مستند (بلند)، «شهری با آسمان» مصطفی رزاقکریمی، «ققنوس در آتش» فرهاد ورهرام در بخش مستند (کوتاه)، «تهرانیها» کاری از موسسه تصویر شهر، «شکرستان» بابک نظری کاری از حوزه هنری در بخش انیمیشن، «رادیولوژی یک پرتره» امیر توده روستا به تهیه کنندگی مرکز سینمای مستند و تجربی، «اصغر پیکان و همسرش» هومن سیدی به تهیه کنندگی مرکز سینمای مستند و تجربی در بخش فیلمهای کوتاه حضور داشتند.
برگزیدگان بخش سینمایی چهارمین جشنواره فیلم شهر: در بخش آثار بلند سینمایی، تندیس و دیپلم افتخار بهترین اثر، به فیلم های «جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی، «مرهم» به کارگردانی علیرضا داودنژاد و «یه حبه قند» اثر سید رضا میرکریمی تعلق گرفت.
همچنین هیات داوران در این بخش جایزه ویژه خود را به همایون اسعدیان برای کارگردانی فیلم «طلا و مس» اهدا کردند. دیپلم افتخار این بخش به نگار آذربایجانی برای فیلم «آینههای روبرو» و بهرام توکلی برای فیلم «اینجا بدون من» اهدا شد.
پنجمین دوره جشنواره فیلم شهر
برگزاری پنجمین دوره از جشنواره فیلم شهر این بار با چهار سال تاخیر و در سال 94 با دبیری سیاوش حقیقی و البته حضور سینماگرانی چون امین تارخ، احمدرضا معتمدی، رسول صدرعاملی و ... برگزار شد. بیش از 10 مسترکلاس با حضور اساتید بینالمللی طی سه روز در پردیس سینمایی ملت از ویژگی های این دوره از جشنواره به شمار میرفت.
پنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم شهر در بخشهایی چون بخش اصلی (مستند)، کوتاه داستانی، انیمیشن، فیلم سینمایی و فیلم تلویزیونی (تله فیلم)، بخش بینالملل و بخش دانش آموزی (محله) فراخوان منتشر کرد.
احمدرضا معتمدی، محمد خزاعی، مجید رضابالا، رسول صدرعاملی، محمدحسین حقیقی، عزیزاله حمیدنژاد و امین تارخ داوران بخش سینمایی پنجمین دوره جشنواره بودند. همچنین محمدرضا عباسیان، منوچهر طیاب، ارد عطارپور، محمدعلی فارسی و پیروز کلانتری در بخش مستند، مجتبی راعی، علی روئینتن، بهرام توکلی، وحید موسائیان و مجید برزگر در بخش فیلم کوتاه به داوری آثار پرداختند.
هیات داوران این دوره از جشنواره جایزه ویژه خود را به وحید جلیلوند برای کارگردانی فیلم «چهارشنبه 19 اردیبهشت» اهدا کردند. تندیس زرین و دیپلم افتخار جشنواره به پرویز شهبازی برای کارگردانی فیلم «دربند» اهدا شد.
تندیس زرین و دیپلم افتخار جشنواره به منوچهر محمدی برای تهیه فیلم «بوسیدن روی ماه» اهدا شد.
هیات داوران انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران هم ضمن تقدیر از فیلم «شیفت شب» به کارگردانی خانم نیکی کریمی، لوح سپاس و تندیس بهترین فیلم با نگاه شهری را به فیلم «چهارشنبه 19 اردیبهشت» به کارگردانی وحید جلیلوند اهدا کردند.
همچنین جایزه ویژه دبیر جشنواره فیلم شهر به علی ملاقلیپور کارگردان فیلم «قندون جهیزیه» و بهرام عظیمی کارگردان فیلم «تهران »1500 اهدا شد.
همچنین تندیس زرین و دیپلم افتخار به مصطفی کیایی برای نگارش فیلمنامه «خط ویژه» اهدا شد.
ششمین دوره جشنواره فیلم شهر
برگزاری ششمین دوره از جشنواره فیلم شهر امسال نیز با یک سال تاخیر با دبیری سیدعلی احمدی در تدارک برگزاری است. نمایش آثار داخلی و خارجی با محوریت نقش شهر در زندگی انسان و پاسداشت تلاش سینماگران و همچنین ترویج اخلاق، مهربانی و همدلی در آثار سینمایی و تصویری هدف این دوره از جشنواره اعلام شده است.
این جشنواره در بخشهای ملی، بینالملل، محله و جنبی فرخوان اعلام کرده است.
انتهای پیام/