بلوف ترامپ/ چرا آمریکا حق خروج از موافقتنامه پاریس را ندارد؟
سیامک کریمی، گروه بینالملل خبرگزاری آنا- عموما معاهدات بینالمللی نحوه خروج دولتهای عضو را در موادی از همان معاهده مشخص میکنند.
در حقوق بینالملل این موضوع پذیرفته شده است در صورتی که معاهدهای فاقد مقرراتی برای خروج باشد، دولتهای عضو به ناچار باید تا زمان حیات آن معاهده به اجرای تعهدات موجود در آن ادامه دهند.
برخی کشورها در سالهایی تلاش داشتند تا از میثاق حقوق مدنی و سیاسی که یکی از مهمترین معاهدات بینالمللی در زمینه حقوق بشر است، خارج شوند اما چون این معاهده بینالمللی فاقد هرگونه مقررهای برای خروج است در نتیجه این کشورهاباید تا زمان وجود این میثاق تعهدات مندرج در آن را به اجرا درآورد.
دولت آمریکا در زمان ریاست چمهوری باراک اوباما، موافقتنامه پاریس را امضا و در تاریخ 3 سپتامبر 2016 (13 شهریور 95) به اجرا در آورد.
ماده 28 موافقتنامه پاریس به چگونگی خروج دولتها از این موافقتنامه بینالمللی اختصاص دارد. طبق این ماده:
«1- هر زمان پس از گذشت سه سال از زمان لازمالاجرا شدن این معاهده، هر طرف عضو میتواند با صدور اعلامیهای به دبیرخانه، از معاهده اعلام خروج کند.
2- در صورت صدور اعلامیه خروج، یک سال پس از دریافت این اعلامیه از سوی دبیرخانه، یا تاریخ بعدتری که در خود اعلامیه ذکر شده است، خروج از توافقنامه اجرایی میشود.»
به این ترتیب، خروج آمریکا از موافقتنامه پاریس، از شب گذشته آغاز نخواهد شد. توافق پاریس از روز 4 نوامبر 2016 (14 آبان 95) لازمالاجرا شده است.
به این ترتیب دولت آمریکا میتواند خروج خود از معاهده را حداقل در روز 4 نوامبر 2019 (13 آبان 1398) اعلام کرده و طبق بند 2 ماده 28 که در بالا ذکر شد، این اعلام خروج یک سال پس از این تاریخ یعنی در روز 4 نوامبر 2020 یعنی (13 آبان 1399) موثر خواهد بود.
به این ترتیب، مقررات موجود در خود معاهده پاریس، اجازه نخواهد داد تا ترامپ بتواند از معاهدهای که گفته میشود برای محیط زیست کره زمین و جو آن به شدت موثر است، خارج شود.
انتهای پیام/