توسعه نانواییهای آزادپز تاثیری در اشتغالزایی ندارد
به گزارش گروه اقتصادی آنا از روابط عمومی اتاق اصناف ایران، قاسم زراعت کار با بیان این مطلب گفت: از این تعداد ۱۵.۵درصد واحدهای آزادپز مربوط به کل کشور و ۲۴.۴ درصد مربوط به استان تهران است.
وی اظهار داشت: دولت طی بخشنامه ای در ۶ مهرماه سال ۹۵ ایجاد نانوایی های آزادپز را به منظور اشتغالزایی مطرح کرد، اما من براین باورم که توسعه نانوایی های آزاد پز تاثیری در اشتغال زایی ندارد.
وی تصریح کرد: اکنون در سطح کشور با ۱۰ تا ۱۵ هزار نانوایی اضافه مواجه هستیم که به نظر می رسد باید این نانوایی ها به مناطق نیازمند و دارای تراکم انتقال یابد نه این که به طور مجدد نانوایی های جدیدی را احداث کنیم.
این مسئول اضافه کرد: اکنون افزایش تعداد نانوایی ها منجر به اعتراض برخی واحدهای تولیدی نان شده است به طور مثال با افزایش تعداد نانوایی ها وقتی در یک منطقه چهار واحد تولیدی فعال می شود منجر به کاهش درآمد همه این واحدها خواهد شد بنابراین نانوا ناچار است تعداد کارگرهای خود را کاهش دهد که این امر خلاف طرح دولت در امر ایجاد اشتغالزایی است.
زراعت کار افزود: اکنون نیازمند ساماندهی نانوایی ها در مجتمع ها و فروشگاه های نیمه بزرگ هستیم که ابن امر نیز نیازمند همکاری شهرداری ها در تخصیص زمین مناسب و ارایه تسهیلات توسط دولت است.
نان نیازمند قیمتگذاری جدید
رئیس اتحادیه نانوایی های سنتی کشور با بیان این که نان به عنوان قوت اصلی مردم و یکی از اقلام مهم در سبد خانوار است اظهارداشت: در آذرماه سال ۹۳ قیمت نان های سنتی از سوی شورای آرد و نان تصویب و ابلاغ شد اما با گذشت ۳۰ ماه از این موضوع تاکنون نرخ جدیدی از سوی دولت ارایه نشده است.
وی دولت را مسئول قیمت گذاری نان دانست و افزود: هر ساله قیمت های پیشنهادی جدید براساس نرخ تورم آنالیز و در اختیار ارگان های تصمیم گیرنده از جمله شرکت غله و بازرگانی، سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان ، وزارت صنعت و معدن و تجارت و استانداری ها قرار می گیرد، اما تاکنون مصوبه ای استخراج نشده است.
وی اضافه کرد: فقدان نرخ گذاری نان موجب اعتراض نانوایان در سراسر کشور شده است زیرا براین باورند که نرخ فعلی نان کفاف هزینه های تولید از جمله هزینه های تامین آرد، انرژی، آب، برق ، دستمزد کارگری و حق بیمه را نمی دهد.
وی ادامه داد: ما هر ساله با نرخ تورم مواجه هستیم بنابراین باید این مهم در قیمت نان نیز لحاظ شود که تاکنون عملیاتی نشده است.
نانوایی ها یارانه بگیر در تامین آرد مصرفی خود اختیاری ندارند
رئیس اتحادیه نانوایی های سنتی کشور قیمتگذاری نانوایی های آزاد پز را بر اساس عرضه و تقاضا عنوان کرد و افزود: در واحدهای آزادپز کیفیت و عرضه و تقاضا تعیین کننده نرخ نان است؛ به گفته وی، مردم به دنبال تهیه و تامین نان کیفی در سبد خانوار خود هستند.
زراعت کار با تاکید براین که نانوایی های یارانه بگیر هیچ اختیاری در تعیین کیفیت آرد مصرف خود ندارند گفت: هر واحد نانوایی یارانه بگیر از شرکت غله و بازرگانی ۴۰۰ کیلوگرم سهمیه آرد دریافت می کند بدون این که در کیفیت آرد مصرفی خود دخالتی داشته باشد درحالی که در تمام دنیا تولیدکنندگان حق انتخاب برای تهیه مواد اولیه تولیدات خود دارند.
آرد مورد نیاز نانوایی های کشور تامین است
رئیس اتحادیه نانوایی های سنتی درباره تاثیر نرخ خرید تضمینی گندم در نان گفت: سال گذشته دولت با خرید ۱۱.۵ میلیون تن گندم و اکنون با وجود ذخیره سازی بیش از ۸.۵ میلیون تنی به خودکفایی رسیدیم.
وی ادامه داد: برآوردها نشان می دهد که امسال بیش از ۱۱ میلیون تن گندم توسط دولت خریداری شود که باید به فکر صادرات گندم به کشورهای همجوار باشیم.
کاهش ۲ میلیون تنی ضایعات نان با اجرای طرح یکسان سازی آرد
زراعت کار اظهارداشت: در صنعت نان کشور سالیانه نزدیک هشت میلیون تن آرد به مصرف می رسد.
به گفته وی، با اجرای طرح هدفمندی یارانه ها در سال ۸۹ برنامه کاهش ضایعات نان در دستور کار قرار گرفت که در مرحله نخست یک میلیون و ۵۰۰ هزارتن صرفه جویی در آرد صورت گرفت.
وی براین باور است که در صورت اجرای طرح یکسان سازی آرد نانوایی ها ( تامین آرد کامل یا سبوس دار) امکان صرفه جویی بین ۱.۵ تا دو میلیون تن دیگر آرد را داریم.
وی از اقدامات سال آتی تجهیز ۲۰۰ واحد نانوایی به دستگاه تصفیه آب اتومات در مناطق دارای آب با ph بالا، برگزاری دوره های اموزشی جدید برای تولید نان با کیفیت، برنامه سبوس دار کردن آرد و عرضه ۲۰ هزار دست لباس فرم رایگان برای متحد الشکل کردن نانوایی های کشور عنوان کرد.
اکنون بیش از ۷۲ هزار نانوایی دارای پروانه و هشت هزار نانوایی جدید تاسیس بدون پروانه در کشور فعال است ؛ طبق آخرین مصوبه شورای آرد و نان نرخ گذاری قیمت نان که مهمترین کالاها در سبد خانوار به شمار می رود، مربوط به آذرماه سال ۱۳۹۳ است.
البته براساس بند ۲۰ تبصره پنج قانون هدفمندسازی یارانه ها در سال ۹۴ یارانه نان حذف شود، اما به دلیل شرایط اقتصادی حاکم، دولت این امر را صلاح ندانست بنابراین در سال ۹۵ دولت بخشنامه ای را در این خصوص ابلاغ کرد که بخشی از نانوایی های یارانه بگیر به نانوایی های سنتی تبدیل شدند.
نان به دو دسته سنتی و حجیم در کشور ما تهیه می شود که درحال حاضر بر اساس آداب و رسوم انواع نان سنتی شامل تافتون، لواش، بربری، سنگک، گلک، گلاج ، روغنی و شیرمال است که در مناطق سردسیر در ترکیبب آرد و خمیر نان از چاشنیهای گرم مانند زنجبیل و فلفل، در مناطق استوایی از خرما استفاده می کنند، نان های حجیم مانند نان باگت یا نان فرانسوی است.
انتهای پیام/