دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 اسفند 1395 - 10:10
مدیر کمیته ملی مقابله با پدیده گرد و غبار اعلام کرد

عراق و سوریه منشاء گرد و غبار اخیر خوزستان/ ۱۰ هزار هکتار از کانون‌های گرد و غبار فوق بحرانی استان خوزستان قابلیت کشت دارند

ضیاء الدین شعاعی مدیر کمیته ملی مقابله با پدیده گرد و غبار با اشاره به مطالعه های انجام شده پس از رخداد گرد و غبار ابتدای بهمن ماه سالجاری (۷ و ۸ بهمن ماه) در خوزستان_ اهواز، گفت: طی این مطالعه ها مشخص شد که منشاء گرد و غبار ابتدای بهمن ماه سالجاری نیز همچون بهمن ماه ۱۳۹۳، حاصل یک باد جنوبی بوده است.
کد خبر : 160702

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، وی افزود: مکانیزم این سیستم گرد و غبار به این صورت است که ابتدا باد از شمال وارد عربستان شده و پس از یک چرخش به صورت باد جنوبی از روی خلیج فارس عبور می کند و در حالیکه توده حین عبور از خلیج فارس دارای بار سنگینی نیست، به محض ورود به جنوب خوزستان و جنوب اهواز به دلیل نزدیکی به منشاء های گرد و غبار هندیجان و جنوب شرقی خوزستان و اهواز با بارگیری شدید به ذرات گرد و غبار با قطر و شدت بالا تبدیل می شود.
مدیر کمیته ملی مقابله با پدیده گرد و غبار با اشاره به گزارش های دریافتی از ایستگاه های زمینی سنجش و پایش طوفان های گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست، اظهار کرد: در مدت زمانی کوتاه، شدت گرد و غبار به ۱۰ هزار میکروگرم بر متر مکعب می رسد. یعنی حدی که دستگاه ها قادر به اندازه گیری بیش از آن نیستند و این در حالی است که حد غیر مجاز غلظت گرد و غبار ۱۵۰ میکرو گرم بر متر مکعب است و ۱۰ هزار میکروگرم بر متر مکعب یعنی حدود ۶۶ برابر حد غیر مجاز، گرد و غبار در منطقه ایجاد شد.
شعاعی با اشاره به اطلاعات دریافتی از سیستم های پایش، همچنین اطلاعات سازمان هواشناسی مبنی بر پیش بینی طوفان گرد و غباری در روزهای ۲۷ و ۲۸ بهمن ماه سالجاری (هفته گذشته) از منشاء مرز عراق و سوریه، گفت: این طوفان با غلظت بسیار بالا روز شنبه ۳۰ بهمن ماه به خوزستان رسید و منجر به تعطیلی مدارس استان و کاهش ساعت کاری اداره ها شد.
این مقام مسئول با بیان اینکه چالش گرد و غبار خوزستان به دلیل تاثیرپذیری از منشاء های داخلی و خارجی به یک بحران جدی تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: تشکیل جلسه دولت با حضور تمامی وزرا در روز شنبه ۳۰ بهمن ماه و بررسی و پیگیری جدی موضوع گرد و غبار خوزستان نیز به دلیل همین اهمیت موضوعی بود.
همزمانی دو پدیده گرد و غبار و مه غلیظ منجر به قطع آب و برق در برخی نقاط استان خوزستان شد
به گفته شعاعی، وقوع این طوفان گرد و غباری شدید به دنبال طوفان های گذشته در خوزستان و شهرستان اهواز، منجر به افزایش بیش از حد نرمال ته نشست گرد و غبار روی سیستم ها و خطوط انتقال برق شد که همزمانی آن با افزایش رطوبت در محل، قطعی برق در برخی نقاط استان را به همراه داشت.
وی ضمن یادآوری این موضوع که رطوبت هوا و مه غلیظ در اهواز و خوزستان، پدیده ای طبیعی است که حتی گاها به دلیل کاهش دید به کمتر از ۱۰۰ متر منجر به لغو پروازهای استان نیز می شود، خاطرنشان کرد: آنچه منجر به رخداد قطعی برق در استان شد، همزمانی دو پدیده گرد و غبار و مه غلیظ بود که باعث تشکیل قوس الکتریکی و تبدیل مقره ها از حالت عایق به حالت هادی و خروج پست های برق و نیروگاه ها از مدار شد.
مدیر کمیته ملی مقابله با پدیده گرد و غبار با اشاره به گزارش وزیر نیرو در جلسه بررسی طوفان گرد و غبار خوزستان با حضور معاون اول رئیس جمهوری، اظهار کرد: خروج چهار نیروگاه اصلی از مدار منجر به قطع برق ۱۰ شهر استان و متعاقب آن به دلیل تامین آب شهرستان اهواز و برخی شهرهای دیگر از طریق پمپاژ، منجر به قطعی آب و تشدید مشکلات مردم شد. که البته با تلاش مستمر نیروهای مرتبط، پس از حدود ۱۲ ساعت منطقه دارای برق و سپس با کمی تاخیر دارای آب شد.
این مقام مسئول اضافه کرد: در حال حاضر ۱۶ اکیپ به صورت شبانه روزی در حال فعالیت های مقره شویی هستند که با توجه به طول ۸ هزار کیلومتری خطوط انتقال برق، این کار زمان بر است و تا حدود ۱۵ اسفندماه زمان می برد. البته کلیه دستگاه هایی که می تواند برای مقره شویی مورد استفاده قرار گیرد از طریق فراخوان به استان ها به خوزستان ارسال شده و نیروهای مسلح هم نیز برای همکاری در این زمینه در حد توان اعلام آمادگی کرده اند.
شعاعی ضمن تاکید بر این موضوع که پدیده گرد و غبار سنگین و ته نشست آن روی خطوط انتقال نیرو، همزمان با افزایش بالای رطوبت از موارد بسیار نادری است که در دنیا در چنین وسعتی مشاهده نشده، تصریح کرد: این حادثه هشداری برای ضرورت افزایش قدرت سازگاری با شرایط از طریق انجام اقداماتی همچون استفاده از مقره های سیلکونی است.
تمامی مقره های استان خوزستان با مقره های مقاوم جایگزین می شود
وی ادامه داد: به همین منظور در حال حاضر وزارت نیرو تمامی موجودی انبارهای خود برای مقره های سیلکونی را فراخوان کرده و در حال جایگزینی مقره های آسیب دیده با مقره های مقاوم به آب، رطوبت و گرد و غبار است. که البته بنا به پیشنهاد وزیر نیرو مقرر شد طی برنامه ای بلند مدت تمامی مقره های استان خوزستان با مقره های مقاوم جایگزین شود تا از تکرار چنین حوادثی جلویگری شود. که البته این اقدام نیاز به خرید خارجی نیز دارد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب