بهترین و بدترین روغنهای خوراکی را بشناسید
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از دانشگاه علوم پزشکی همدان، دکتر محمد کاظمزاده به نقش اصلی و مهم روغنها در سلامت بدن، تامین انرژی مورد نیاز و اسیدهای چرب اشاره کرد و گفت: شاید بتوان چربیها را از مهمترین اجزای تشکیل دهنده غذای انسان به شمار آورد. چربیها در تمام سلولها و بافتهای بدن وجود دارند و نقش حیاتی در ساختمان غشای سلولی ایفا میکنند.
وی افزود: روغنها از منابع حیوانی و گیاهی به دست میآیند و برای داشتن سلامت بیشتر و پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیمایها، باید روغن مناسبی را انتخاب و با نحوه صحیح مصرف آن آشنا شد.
کاظمزاده در مورد روغنهای خوراکی گفت: این روغنها معمولا از چربیهای نباتی از جمله مغز میوه، دانه گیاه یا حیوانی مانند ماهی، وال و برخی از حیواناتی که در آب و هوای سرد زندگی میکنند، به دست میآید.
روغن حیوانی
وی به خواص بیشمار روغن حیوانی از جمله استخوانسازی، کاهش غلظت خون، کاهش چربیهای زائد شکم، شادابی و سفیدی پوست و سمزدایی از بدن اشاره کرد و افزود: تغذیه سلولهای عضله قلب از اسیدهای چربی است که تنها در روغن حیوانی بهوفور یافت میشود. روغن حیوانی بهتر است به جای روغن نباتی و روغن مایع مصرف شود؛ زیرا روغن نباتی یا روغنهای هیدروژنه جامد سبب افزایش کلسترول و گلیسیرید شده و در عروق بدن و قلب رسوب میکند.
روغنهای نباتی
کاظمزاده اظهار کرد: روغنهای نباتی همچون دیگر انواع چربی، از استرهای گلیسرین و همچنین از مخلوط انواع مختلف اسید چرب تشکیل شدهاند و دارای انواعی از جمله زیتون، آفتابگردان، پنبه دانه، ذرت، سویا، گلرنگ، بزرک، کرچک، بادام و نارگیل است.
وی افزود: روغن زیتون شامل روغن زیتون بکر، تصفیه شده و خالص است که خطر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق را به علت دارا بودن اسیدهای چرب اشباع نشده کاهش میدهد؛ همچنین روغن گردو و اسید چرب امگا۳ که در گوشت ماهی و سبزیها وجود دارد همچون روغن زیتون برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی مفید هستند.
کاظمزاده تصریح کرد: روغن آفتابگردان برای سرخ کردن و پخت و پز مواد غذایی، کاربرد گستردهای دارد و در کنار روغن زیتون، از بهترین روغنها برای پیشگیری از مشکلات قلبی و عروقی است ولی مصرف زیاد آن نیاز به ویتامین E را بالا میبرد و نباید تنها روغن مصرفی خانوادهها باشد.
روغن بَزرَک و یا روغن کتان
وی به مصرف دارویی و غذایی روغن بزرک اشاره کرد و گفت: این روغن در قدیم محبوبترین داروی ضد سرماخوردگی، سوختگی و درد معده بوده است و روغنی سالم دارای۹۰ درصد و یا بیشتر اسیدهای چرب غیر اشباع است که تاثیر مثبت روی خون و عروق و شریانها دارد. این اسید چرب از دسته اسیدهای چرب امگا ۳ است.
روغن بادام
کاظمزاده افزود: این روغن را از انواع دانه بادام تهیه میکنند و جانشین خوبی برای روغن زیتون است. بادام، ۳۵ درصد ویتامین E دارد و میزان چربیهای اشباع نشده آن بسیار بالاست. این نوع چربی قادر است که میزان کلسترول LDL را کاهش دهد.
روغن کنجد
وی اظهار کرد: روغن کنجد یکی از روغنهای اشباع نشده و مفید برای بدن است. این روغن نه تنها کلسترول خون را افزایش نمیدهد؛ بلکه آن را کاهش میدهد. روغن کنجد در اثر حرارت دادن، خواص خود را از دست میدهد.
انتهای پیام/