دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 بهمن 1395 - 14:48

گزارشی درباره برنامه‌‌‌ حفظ سلامت دانش‌آموزان/ عرضه محصولات دارای پالم در مدارس‎ ‎ممنوع می‌شود

استفاده از روغن پالم در صنایع غذایی ایران موضوع تازه‌ای نیست، اما در چند سال اخیر، به دنبال مطرح‌شدن برخی عواقب و مضرات استفاده از این روغن، حواشی برای آن ایجاد شده‌است.‏
کد خبر : 154359

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا از روزنامه جهان اقتصاد، آنچه مسلم است روغن پالم به دلیل داشتن اسید‌چرب اشباع که موجب ایجاد کلسترول بد یا ‏LDL‏ در بدن می‌شود، برای سلامت مصرف‌کننده مضرات و تبعاتی دارد و منجر به افزایش وزن و چاقی و همچنین ابتلا به برخی امراض از جمله بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود.‏
مدافعان استفاده از روغن پالم، این نوع روغن را که میزان اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع آن تقریبا با هم برابر هستند را با انواع دیگری از روغن‌ها که میزان اسید چرب اشباع آنها بیشتر است مقایسه‌ و مصرف پالم را بی‌ضرر می‌دانند.‏
در مقابل مخالفان استفاده از این روغن، نمونه‌هایی را که برای سلامت مصرف‌کننده ضرر کمتری دارند معرفی کرده و با‌مثال آوردن از برخی کشورها که تولید، واردات و استفاده از پالم را ممنوع کرده‌اند، خواستار اقداماتی مشابه در داخل کشور هستند.‏
آنچه مسلم است نمی‌توان منکر مضرات روغن پالم برای مصرف‌کنندگان شد و از سویی به دلیل محدودیت‌های اقتصادی چون عدم تأمین محصول مشابه به میزان نیاز کشور، افزایش هزینه تولید صنایع غذایی در صورت استفاده از محصول مشابه و بسیاری اما و اگر‌های دیگر، حذف کامل روغن پالم، حداقل در شرایط فعلی امکان‌پذیر نیست.‏
در چنین شرایطی شاید بهترین راهکار علاوه بر اطلاع‌رسانی کامل و صادقانه به مصرف‌کنندگان در خصوص نوع روغن استفاده شده در محصولات مختلف، حذف این نوع روغن از محصولات سلامت‌محور و همچنین مواد غذایی و خوراکی که گروه‌های خاصی چون کودکان و بیماران مصرف‌کننده اصلی آنها هستند، می‌تواند اقدامی مؤثری برای کاهش تبعات منفی استفاده از روغن پالم باشد.‏
در نگاهی به حواشی که طی چند سال اخیر پیرامون استفاده از روغن پالم در کشور مطرح شده، بیشترین انتقادات به استفاده از این روغن در انواع محصلات لبنی بالاخص شیر مطرح شده‌است.‏
حال آنکه لبنیات به عنوان گروه کالایی که در فهرست محصولات سلامت محور قرارمی‌گیرد باید کمترین ضرر را برای مصرف‌کننده به دنبال داشته باشد، خصوصا که برای قالب محصولات این گروه، محصولی جایگزین وجود ندارد.‏
از سویی کودکان به عنوان آسیب‌پذیرترین گروه سنی در برابر موارد تهدید کننده سلامت باید از آنچه سلامت ایشان را تهدید می‌کند مصون بمانند و از این رو باید مراقبت سخت‌گیرانه‌ای نسبت به محصولاتی که ممکن است سلامت کودکان را به خطر بیاندازد، انجام گیرد.‏
موضوع مهمی که مورد توجه وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و آموزش و پرورش قرارگرفته و تفاهم‌نامه‌ای در این خصوص منعقد شده‌‌است.‏
بنابراین گزارش، مدیرکل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بین آموزش و پرورش و وزارت بهداشت تفاهم نامه‌ای در رابطه با کنترل مواد خوراکی در بوفه های مدارس امضا شده‌است.‏
زهراعبدالهی مدیرکل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به وضعیت محصولات نوتلا در امر سلامت اظهارداشت: تمام محصولاتی که در ترکیب آنها از روغن پالم استفاده شده و به دلیل بروز مشکلات و ضررهایی که این روغن اسیدهای اشباع شده بالا در بدن ایجاد می‌کند، وزارت بهداشت با ارائه چنین محصولاتی مخالف است.‏
وی بیان‌کرد: روغن پالم سلامت انسان را به خطر می‌اندازد و سازمان غذا و دارو در زمینه فروش محصولات نوتلا به طور جدی پیگیر است تا مطابق استانداردهای وزارت بهداشت مواد سالم تهیه و به مردم عرضه شود.‏
عبدالهی عنوان‌کرد: اسیدهای چرب و ترانس باعث بروز بیماری قلب و عروق، چاقی، فشارخون، دیابت و به طور کلی سبب بروز بیماری‌های غیرواگیر می‌شود که وزارت بهداشت به همین دلیل از ارائه چنین محصولاتی به مردم مخالف است.‏
وی گفت: وزارت بهداشت و آموزش و پرورش بر طبق آیین‌نامه دستورالعملی را تنظیم کرده‌اند تا مواد خوراکی مجاز در بوفه‌های مدارس ارائه شود و تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر سرطان‌زا بودن مواد خوراکی که در بوفه مدارس به فروش می‌ر‌سد به وزارت بهداشت ارسال نشده است.‏
وی گفت: کمیته‌های کشوری در زمینه مواد خوراکی که در بوفه‌های مدارس عرضه می‌شود با سازمان به‌سازی بوفه‌ها و همکاری و تعامل وزارت آموزش و پرورش و بهداشت تشکیل و به طور جدی این گونه مواد عرضه‌شده در بوفه‌های مدارس رصد می‌شود.‏
این در حالی است که مالزی به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان پالم پس از کاهش تقاضای واردات از سوی ایران که گویا تبعات منفی جدی برای اقتصادی این کشور داشته، در تلاش است تا میزان صادرات این محصول به ایران را افزایش دهد.‏‎ ‎
مهر در گزارشی نوشت، پس از چالش‌هایی که پیرامون صنایع لبنی و روغن نباتی ایران پیش آمد، اعمال محدودیت و سهمیه‌بندی واردات روغن پالم در دستور کار قرارگرفت.‏
تصمیم اعمال محدودیت و ممنوعیت در واردات روغن پالم از سوی دولت ایران، بار مالی زیادی برای مالزی ایجادکرد،‌این اتفاق موجب شد تا پس از گذشت زمان و کمرنگ شدن حساسیت‌های افکار عمومی این کشور برای افزایش صادرات پالم به ایران تلاش کند.‏
بر همین اساس مالزی بر آن شده تا سمینار و نمایشگاه بازرگانی روغن پالم، به منظور ارتقای دانش و ایجاد فرصت‌های روغن پالم در بازار ایران را برگزارکند که البته حضور و سخنرانی محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی در آن که از سوی شورای روغن پالم مالزی تدارک دیده شده‌است، شبهاتی را در پی‌داشته مبنی بر احتمال سیاست دولت قرار است تغییری کند.‏
بر همین اساس بسیاری بیم آن را دارند که ایران دوباره چرخشی در خرید از این بازار داشته باشد و ورود پالم به کشور دوباره با حجم بالا انجام گیرد؛ آنگونه که شورای روغن پالم مالزی اعلام کرده، ایران مهمترین مصرف‌کننده روغن پالم و مشتری متمایز آن در دنیا است و مالزیایی‌ها می خواهند که در این سمینار، جدیدترین دستاوردها و پیشرفت‌های خود در زمینه تجارت روغن پالم را معرفی کنند.‏
‏‌با توجه به دستاورد مناسب وزارت بهداشت در کاهش مصرف و کنترل واردات روغن پالم به کشور در دو تا سه سال اخیر و در مقابل تلاش های انجمن پالم مالزی برای بالا بردن مصرف روغن پالم در ایران و رسیدن به میزان مصرف گذشته، یعنی ۷۵۰ هزار تن در سال به نظر می رسد که یک نفوذ نرم و برنامه ریزی شده در حال رخ دادن است.‏


لینک مطلب


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب