سالن مولوی؛ محلی برای اجرای دوستان و آشنایان/ در شخصیتهای «ویتسک» بازنگری شدهاست
حجت حسینی در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا در اشاره به ویژگیهای نمایشنامه «ویتسک» نوشته گئورگ بوشنر گفت: «این متن، نمایشنامه آلمانی به سبک اکسپرسیونیسم است، اما طبق آنچه ما از ویتسک روی صحنه بردیم، ترکیبی از فانتزی، اکسپرسیونیسم و سورئال است. در این اجرا سعی شده به همه جنبههای بصری، شنیداری و حتی بویایی تئاتر توجه شود تا در عین این که تماشاگر داستان را دنبال میکند فضایی متفاوت از اثر را تجربه کند.»
وی درخصوص بازنویسی نمایشنامه «ویتسک» تشریح کرد: «دلیل بازنویسی این اثر ایرانیزه کردن نمایشنامه نبوده، چون ایرانیزه کردن شاخصههایی دیگری دارد که ما اصلا به سمت آن نرفتیم. ما نمایشنامه را فقط برای درک بهتر مخاطب ایرانی از یک متن آلمانی، تغییر دادیم. متنی که چندین سال از نوشتنش میگذرد، اگر در این دوره بخواهد اجرا شود هر چقدر هم که قوی باشد و برای همه دورهها و مکانها نوشته شده باشد، نیازمند یکسری تغییرات هم از لحاظ ضرورت اجرایی این دوره و هم از لحاظ علت و معلول و برداشت مخاطب است.»
وی افزود: «در این اجرا بازنگری در شخصیتها صورت گرفته است. محرم رازی وارد داستان ما شده که به هملت داستان ما که همان ویتسک باشد خیانت میکند و ما در این نمایشنامه سعی کردیم تصویر متفاوتتری از ویتسک، سروان، دکتر و حتی ماری ارائه بدیم.»
کارگردان نمایش «ویتسک» درباره طراحی این اثر و همچنین شکل اجرایی آن تشریح کرد: «طراحی صحنه و لباس این کار بر عهده رقیه جودی است که من به عنوان کارگردان هم از طرح صحنه و هم لباس راضی هستم چراکه طراحی انجام شده به تحلیلهایی که در ذهنم داشتم بسیار نزدیک بود. ضمن اینکه در این بخش نمیتوان خلاقیتها را نادیده گرفت.»
وی اذعان کرد: «ما نتوانستیم به دلیل سه اجرایی بودن تماشاخانه و کمبود جا صحنه را کامل در سالن پیاده کنیم بنابراین چیزی که در حال حاضر تماشاگر شاهدش است 50% از آن چیزی است که طرح اصلی صحنه بوده است.»
حسینی در خصوص اینکه این سالن نمایشی چقدر میتواند به موفقیت اجرا کمک کند تشریح کرد: «من خودم دانشجوی کارشناسی کارگردانی دانشگاه تهران هستم و تقریبا همه عواملم هم از دانشگاه تهران هستند. طبق وعدههایی که مدیران سالن مولوی برای حمایت از دانشجویان به ویژه دانشجویان دانشگاه تهران داده بودند، ما با انرژی بالا از اردیبهشت تمرینهای نمایش را برای اجرا در سالن مولوی آغاز کردیم. اما پس از چهار ماه از آغاز تمرینات به سالن مولوی مراجعه کردم و با درهای بسته مواجه شدم. این رفتوآمدها بالای بیست بار طی یک ماه صورت گرفت و هر مراجعه به مدت حداقل سه ساعت معطلی فقط برای صحبت با مدیران به دنبال داشت، که در آخر همه این حرفها میشنیدم که سالن پر است و زمانی برای اجرا وجود ندارد. و تا جایی که یکی از مدیران اصلی و پایه با بیان اینکه به ما مربوط نیست که تو پول نداری، موضوع اجاره سالن خصوصی را مطرح کرد.»
وی در ادامه تاکید کرد: «اینها جوابهایی بود که پشت حمایتهای مسئولان از دانشجویان خوابیده بود. متأسفانه در حال حاضر سالن مولوی کم کم در حال تبدیل شدن به محلی برای اجرای دوستان و آشنایانی است که یا دانشجو هستند و یا دانشجو میشوند و یا دانشجو وارد نمایش خودشان میکنند.»
کارگردان نمایش «ویتسک» عنوان کرد: «طبیعتاً سالنی که در آن نمایش اجرا میشود هم برای اعتماد مخاطب به نمایش و موفقیت کار و هم شکل اجرا بسیار اهمیت دارد چراکه شرایط فیزیکی سالن و اجرایی نشدن کل طراحی صحنه به دلیل فضای کم و تاثیر روی میزانسنها و تصاویر کار موضوعی غیرقابلانکار است.»
وی همچنین درباره اجرای این اثر در دیگر استانها گفت: «این نمایش احتمالا سال آینده در استان کرمان روی صحنه رود. الته ما در حال حاضر نیز در حال رایزنی با سالن هستیم و در صورت تامین بودجه شاید این نمایش را در دیگر شهرها نیز به اجرا در آوریم.»
حسینی در معرفی بازیگران عوامل این اثر نیز یادآور شد: «محمد نژاد، وحید رضاخانلو، امیر شمس، مهناز مهدی زاده، آراد عبد الهی، عرفان صفری نقشآفرینان این اثر هستند. همچنین سمانه مهدی پور به عنوان مشاور هنری این اثر، سینا آریا نیا دستیار اول کارگردان، مصطفی اسفندیاری طراح نور، هلیا غفاری طراح و اجرای گریم، نیلوفر عکاف زاده مدیر اجرا، حانیه درویشیان ،یاسمن صفایی پور منشی صحنه، آراد عبدالهی ساخت تیزر این اجرا را برعهده دارند.»
«ویتسک» زندگی سربازی فقیر و بیدست و پایی را روایت میکند که فرماندهان ارتش از او عنصری مفلوک و بازیچه دست خودشان میسازند . آنها دست درازی و تعدی به ویتسک را به جایی میرسانند که به نامزدش ماری اهانت میکنند و...
انتهای پیام/