«انسان در جستجوی معنی» در دانشگاه آزاد اسلامی سنندج نقد و بررسی شد
به گزارش خبرنگار آنا، با ابتکار عمل دپارتمان علوم اقتصادی و اجتماعی مرکز تحقیقات کردستانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، کتاب پرتیراژ انسان در جستجوی معنی ویکتور فرانکل که نوبتهای چاپ آن در ایران به قریب چهل بار رسیده است؛ به مناسبت هفته کتاب و ترویج فرهنگ کتابخوانی با اظهار نظرهای چهار عضو هیأت علمی این دانشگاه از منظر تخصصهای مختلف، مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
دکتر بهمن باینگانی در ابتدای این نشست نقادی درباره اهمیت کتاب سخنانی ایراد و به این موضوع اشاره کرد که همه آمارها نشان از بیاهمیتی کتاب در زندگی ما دارد. اما هرازگاهی شاهد هستیم که کتابهایی با استقبال عام مواجه میشوند و خوانندگان بسیار پیدا میکنند. یکی از این نمونهها کتاب انسان در جستجوی معنا است که علاوه بر اینکه در سطح دنیا به 27 زبان مختلف ترجمه شده، در ایران نیز با چندین ترجمه و از سوی چندین نشر روانه بازار شده است و جالب آنکه شاخصترین آنها به بیش از چاپ چهلم نیز رسیده است. بر اساس این اهمیت و با توجه به موضوع بین رشتههای این کتاب از اساتید حوزه فلسفه، روانشناسی و جامعهشناسی دعوتشده است تا به تحلیل و نقد کتاب بپردازند.
دکتر حمزه احمدیان عضو هیاتعلمی گروه روانشناسی دانشگاه آزاد واحد سنندج هم از نگاه روانشناختی به تحلیل کتاب پرداخت و جایگاه تکنیک لوگوتراپی را در میان تکنیک های مختلف روانشناسی تشریح کرد.
وی با اشاره به این نکته که انسان دارای ابعاد مختلف روانی، اجتماعی، زیستی و معنوی است، این تکنیک را مخصوصاً در زمانهایی دارای اهمیت دانست که مراجعان کلنیکهای روانشناسی با مسئله معنا مواجه هستند.
احمدیان گفت: توجه به تاریخ زندگی نویسندگان این کتابها و مسائلی که در زندگی شخصی با آن مواجه بودهاند میتواند در فهم و تحلیل نقش بسیار مهمی داشته باشد.
سخنران دوم این نشست دکتر صادق زمانی عضو هیاتعلمی گروه فلسفه دانشگاه آزاد بودمه مسئله معنا و ریشههای اگزیستانسیالیستی کتاب را بررسی کرد.
زمانی مسئله معنا را متفاوت با لفظ آن دانسته و بر این اساس یک دستهبندی سهگانه از نظریههای معناگرایی ارائه داد و جایگاه کتاب و منظور نویسنده از معنا را ترکیبی از نظریههای طبیعتگرا و فراطبیعت گرا دانست. یعنی به نظر وی در جاهایی که نویسنده کتاب بر اهمیت عشق در زندگی انسانها تأکید دارد در دسته نظریههای طبیعتگرا و در جاهایی که بر اهمیت دین و خدا در زندگی انسان اشاره میکند در دسته نظریههای فراطبیعتگرا قرار میگیرند.
وی با برشمردن مؤلفههای مهم فلسفه اگزیستانسیالیستی، ریشههای اگزیستانسیالیستی کتاب را توضیح داد.
سخنران آخر این نشست دکتر فؤاد حبیبی عضو هیاتعلمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه بود. وی با این نکته بحث خود را آغاز کرد که چرا کتابی که مبنای آن تجربه زیسته اردوگاه آشویتس است بدل به کتابی محبوب و قابلاستفاده به عنوان منبع الگوبرداری برای زندگی امروزین شده است؟ آیا این واقعیت تکاندهنده که بیشتر خوانندگان کتاب آن را نه اثری درباره وضعیت استثنایی که فرمولی برای تاب آوردن در وضعیت هنجارین و به قاعده کنونی میدانند نمیتواند ما را از کتاب بهسوی بافت و زمینه هدایت کند؟
وی به این نکته اشاره کرد در جایی که کتابهای کمتر خواندهشده اما جدیتر، همچون آثار فیلسوف معاصر ایتالیایی جورج آگامبن به ما خبر از حاکمیت قانون فراگیر اردوگاه بر جهان و حیات کنونی میدهند، میتوان یک به یک میان کل مباحث کتاب و زیستن تحت نوموس اردوگاه تناظرهایی یافت که هم تکاندهنده و موحش و هم روشنیبخش و راهنمای مسئلهای دیرین میتواند باشد که کل پروژه فرانکل بر واگذاشتن آن استوار است: پرسش و اندیشیدن به حقیقت.
در پایان این جلسه نیز دانشجویان و استادان حاضر نظرات و سؤالات خود درباره موضوع کتاب را با نقدان به بحث گذاشته و به واکاوی عقاید یکدیگر پرداختند.
انتهای پیام/