تئاتر دفاع مقدس نیازمند تحقیق و پژوهش است
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، جواد جباری مدیر عامل بنیاد فرهنگی روایت در این نشست گفت: «هفته دفاع مقدس از این نظر که یادآور آغاز مقاومت مردمی است، مورد توجه است و نه اینکه روز تجاوز دشمنان بوده است.»
وی با اشاره به اینکه امر پژوهش یکی از بحثهای جدی حوزه هنر است، عنوان کرد: «پژوهش میتواند ما را به فعالیتی درست، اساسی و تاثیرگذار نزدیک کند. این امر به علت اینکه کمتر مورد توجه متولیان و هنرمندان قرار گرفته بیشتر به چشم میآید. ما شاهد نمایشنامههایی هستیم که جنبه تحقیقی ندارند و براساس ذهنیت نویسنده نگاشته شدهاند؛ اگرچه این امر اشکالی ندارد، اما نباید متون ما به سمتی رود که خیلی با واقعیتهای صحنه مطابقت نداشته باشد.»
شخصیتپردازی در آثار نمایشی دفاع مقدس خیلی ضعیف است
وی ادامه داد: «شخصیتپردازی در آثار نمایشی با موضوع تئاتر مقاومت، دفاع مقدس و انقلاب اسلامی خیلی ضعیف است، چرا که ما تحقیق درستی از شخصیتهایی که میخواهیم در نمایشهایمان ارائه کنیم، نداریم. پژوهش میتواند ما را در رسیدن به متونی نزدیک به واقعیت کمک کند. یکی از نقدها و آثار دفاع مقدس این است که آثار یا نمایشهای تولیدشده متفاوت از آن چیزی است که در جنگ و دفاع مقدس با آن روبهرو بودهایم.»
مدیرعامل بنیاد روایت تاکید کرد: «کار اقتباسی ما را به فضای اصلی دفاع مقدس و مقاومت نزدیک میکند و ما در این راستا تلاش میکنیم تا کارهایی که علاوه بر محتوای غنی، اجرای خوب و پرمخاطبی داشته باشند مورد حمایت قرار گیرند.»
برنامه زمانبندی شده 20 سالهای را تعریف میکنیم
علیرضا عاقل زاده که بهتازگی مدیریت عامل انجمن تئاتر انقلاب را بر عهده گرفته است، گفت: «انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس با قدمت 20 ساله، رویکردش برای برنامهریزی هدفمند تغییر پیدا کرده است. در طول 37 سالی که از انقلاب اسلامی میگذرد شاید به دلیل اتفاقات داخلی این امر میسر نشد تا شرایط خوبی برای برنامهریزی منسجم و مشخص بهوجود آید اما ما امروز تصمیم داریم برنامه زمانبندی شده 20 سالهای را تعریف کنیم.»
وی با تاکید بر اینکه قرار است در حوزه تعاریف هنر انقلاب و دفاع مقدس و مقاومت به بازخوانی بپردازیم، اظهار کرد: «با ارائه تعاریف مشخص، هنرمند دیروز، امروز و آینده با عنوان انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت آشنا میشود، ضمن اینکه اگر قرار باشد جریانسازی انجام شود هم تعریف مشخصی وجود خواهد داشت.»
وی اظهار کرد: «این انجمن که متولی بخش تئاتر است، در حال زمینهسازی است تا تعاریف مشخص و منسجمی ارائه کند که انقلاب زنده و پویاست و در حال زایش است. در حوزه دفاع مقدس شرایطی وجود دارد که برخی از مسئولان چه در بحث مقاومت تعاریف ماهوی بین وقایع جنگهای مختلف دنیا درست تبیین نشده است. برنامههای ما با نگاه بینالمللی و در حوزه جهان اسلام خواهد بود.»
وی با اشاره به مظلومیت تئاتر و بالاخص تئاتر انقلاب به موضوعاتی که مورد توجه انجمن است، پرداخت و افزود: «به دلیل نیاز جامعه شرایطی به وجود آمده که انجمن کارهای به زمینمانده را نیز انجام دهد، اما طبیعی است که کارهای اصلی را در اولویت برنامههای خود قرار میدهد.»
وی در سخنانش عنوان کرد: «در انجمن توجه ویژه به موضوع متن خواهیم داشت و توجه به نگاه نقدمحور براساس تجزیه و تحلیل را سرلوحه قرار میدهیم. مبنای انجمن براساس کار پژوهشی خواهد بود و ما قصد داریم بخش پژوهش را در انجمن برجسته کنیم. به طوریکه 10 درصد از بودجه انجمن را به پژوهش اختصاص خواهیم داد.»
نشست نقد و بررسی با عنوان «روایت صحنه»
وی تصریح کرد: «اولین نشست نقد و بررسی با عنوان «روایت صحنه» از سوی انجمن برگزار میشود که جزو یکی از برجستهترین کارهایی است که در حوزه تئاتر انجام میشود تا هم هنرمند و هم آثار و هم مخاطبان به رشد بیشتری رسند.»
وی بیان کرد: «قرار است شنبهها جریان نقد آثار نمایشی از سوی انجمن در قالب نشست برگزار شود.»
عاقلزاده بیان کرد: «در حوزه ساختار نیازمند این هستیم که تئاتر تکانهای متناسب با زمان داشته باشد، برای مثال تئاتر مستند میتواند شرایط خوبی را در حوزه دفاع مقدس، انقلاب و مقاومت ایجاد کند که هم مستندسازی باشد و هم واقعنگاری.»
مدیرعامل انجمن تئاتر انقلاب گفت: «تئاتر استراتژیک جایگاه خاصی دارد و شرایطی ایجاد میکند که هنرمند و مخاطب را در جریان هدفمندی قرار دهد. تئاتر استراتژیک میتواند نگاه راهبردی به جامعه مخاطب دهد.»
ضرورت توجه به تئاتر کودک و نوجوان
وی درباره تئاتر کودک و نوجوان افزود: «با وجود برگزاری جشنوارههای جسته و گریخته، در حوزه تئاتر کودک و نوجوان چندان به ژانر دفاع مقدس انقلاب اسلامی و مقاومت توجه نشده است و با وجود اینکه نزدیک به 13 میلیون دانشآموز داریم، برای این نسل جدید برنامهسازی کنیم و از زبان تئاتر درباره کودک و نوجوان کار ارائه دهیم. این ژانر مورد بیمهری قرار گرفته است.»
دهنوی با یادآوری اینکه از اردیبهشتماه مسئولیت مدیریت تماشاخانه سرو را برعهده گرفته گفت: «این سالن، سالن تازهتاسیسی است و از زمان راهاندازیاش یکسال نمیگذرد ولی به لحاظ موقعیت جغرافیایی طراحی و ساخت آن ایده و فکر بسیار خوبی بوده است. من از روزی که در این جایگاه قرار گرفتهام قصد کردم که این مرکز را فعال کنم، بنابراین از هنرمندان دعوت کردیم تا با ما به همفکری بنشینند که خوشبختانه با استقبال خوبی هم روبهرو شد، به طوریکه بسیاری از هنرمندان برای اجرای آثار نمایشی به این مجموعه مراجعه میکنند.»
استقبال از نمایشهای اقتباسی
وی با تاکید بر اینکه اولویت انتخاب آثار، نمایشهایی با موضوع دفاع مقدس است، تصریح کرد: «یکی از شرح وظایفی که برای فعالیتهای این مجموعه در نظر گرفته شده استفاده از نمایشهای اقتباسی است و ما از نمایشها با مضمون دفاع مقدس که چاپ شدهاند و میتوانند به صورت اقتباسی استفاده شوند، برای اجرا استقبال میکنیم.»
در بخش بعدی این مراسم، جواد جباری مدیرعامل بنیاد فرهنگی روایت، عاقلزاده مدیرانجمن دفاع مقدس و انقلاب و دهنوی مدیر تماشاخانه سرو از مجموع آثار پژوهشی دفاع مقدس رونمایی کردند.
انتهای پیام/