انتقاد منصوری از عدم انسجام احزاب در کشور/ نوری: پایایی حزب مساله فراگیری است/ بابایی: احزاب باید بازاریاب سیاسی شوند
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، امروز سهشنبه (23 شهریورماه) انجمن اندیشه و قلم با همکاری خانه اندیشمندان علومانسانی میزگردی را با عنوان «علل عدمپایایی نظام حزبی در ایران» با سخنرانی آذر منصوری فعال سیاسی اصلاحطلب، رضا اکبری نوری استاد دانشگاه و رسول بابایی روزنامهنگار و تحلیلگر مسائل سیاسی برگزار کرد.
در این مراسم، رضا اکبری نوری اظهار کرد: پایایی مساله مهمی است، چرا که ارزشها، اخلاق، توسعه و همهچیز نظام توانمند را دربرمیگیرد. به عقیده من، عدمپایایی مساله جدی به حساب میآید و باید به عنوان مساله فراگیر به آن نگاه شود.
وی ادامه داد: برخی اصرار دارند که ایران و قوانین کشور کوتاهمدت هستند. به این دلیل که ما دارای نظام حزبی نیستیم و پایه نظام کشور براساس حزب تشکیل نشده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه تا به امروز حرفهای زیادی درباره حزب بیان شده است،گفت: همه ما شنیدهایم که چرا احزاب پایدار نیستند و نظام و ساختار سیاسی کشور بر پایه حزب استوار نیست، اما به عقیده من پایایی تنها مساله حزب نیست، بلکه قضیه فراگیر به شمار میآید.
نوری مساله اقتصاد را در تداوم حزب بسیار مهم دانست و تصریح کرد: برخی از احزاب از افراد برجسته و همچنین اقتصاد خوبی برخوردار بودند و این مساله در بحث استمرار احزاب و تداوم آنها و همچنین نقش آنها در سپهر سیاسی کشور بسیار مهم است، چرا که حزب نیازمند اقتصاد و رهبری درست است.
او در ادامه به نظام معرفتی در احزاب اشاره کرد و افزود: نظام معرفتی القائات و مضامین خاص خودش را دارد، یعنی باید حزب دست رهبری مدبر باشد و همچنین آن حزب از اقتصاد خوبی هم برخوردار باشد. بنابراین پایایی به معنای استمرار و تداومبخشی است.
این استاد دانشگاه دولتساختاری را یکی از معضلات احزاب در ایران دانست و در اینباره تاکید کرد: متاسفانه بسیاری از احزاب وابسته به دولت یا نهادهای وابسته به دولت هستند که باعث عدم پایایی حزب در ایران و فقدان یا ضعف معرفتی در نظام سیاسی و حزبی شدهاند. به هر ترتیب باید براساس قاعدهها و شرایط متناسب و خاص فعالیت کنید و طبق آن ضوابط قدم بردارید. به طور مثال هیچکس نمیتواند در یک زمین فوتبال، بسکتبال بازی کند یا برعکس.
در بخش دیگر این مراسم، آذر منصوری فعال سیاسی اصلاحطلب به امر تحزب و اثرگذاری احزاب اشاره کرد و گفت: ابتدا باید به 80 سال گذشته برگردیم و تاریخ سیاسی و نظام حزبی را بازخوانی کنیم. یعنی در دوران رضاشاه بسیاری از روشنفکران گرد وی جمع شدند، امنیت و تامین نان را جزو اولویتهای مهم کشور دانستند و به رضاخان معرفی کردند.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی افزود: ما ابتدا باید به عدمتوسعهیافتگی ایران و دلایل آن پاسخ دهیم. اگر بتوانیم این مساله را حل و فصل کنیم و قضاوت درستی در اینباره داشته باشیم، قطعا خواهیم توانست به بقیه پرسشها در رابطه با عدمتوسعهیافتگی ایران پاسخ دهیم.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه روند نوسازی در ایران قرار بود همزمان با نظم نوین جهانی در کشور برقرار شود، اظهار کرد: بسیاری از کشورهای مشابه ایران توانستند به مدرنیسم دست پیدا کنند، اما هنوز که هنوز است ما نتوانستهایم این مساله را در کشور اجرایی کنیم. شاید برخی از الگوهای مدرنیسم را نتوانستهایم بهطور کامل اعمال کنیم که دچار عدمتوسعهیافتگی در کشور و همچنین نظام حزبی و ساختار سیاسی ایران شدهایم.
او یادآور شد: متاسفانه در دوران رضاشاه احزاب و مطبوعات به یکباره کنار گذاشته شدند و از همان موقع این روند نوسازی به عقب افتاد. بنابراین تمام این مسائل دست به دست هم داد تا از مدرنیسم فاصله بگیریم.
منصوری به دلایل غفلت طبقه روشنفکر جامعه به حزب اشاره کرد و گفت: همانطور که گفتم دلایل این غفلت را باید از 80 سال پیش تا به امروز بازخوانی و مرور کنیم،چرا که با بررسی این 8 دهه شاید بتوانیم به علتهای عدمتوسعهیافتگی در ایران به نتیجه برسیم.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی به یکی از سخنان شهید رجایی درباره حزب اشاره کرد و افزود: شهید رجایی میگوید احزاب معبد من است، چرا که وی به نقش احزاب اعتقاد و ایمان داشت و خوب میدانست که احزاب تا چه اندازه میتوانند در سپهر سیاسی کشور تاثیرگذار باشند. ضمن اینکه قانون اساسی به نقش احزاب و فعالیت آنها اشاراتی کرده است.
این فعال سیاسی اصلاحطلب تاکید کرد: همه من را میشناسند و خوب میدانند که مدافع جریان اصلاحات هستم و تاکنون هزینههای زیادی را نیز پرداخت کردهام، حتی بخشی از اتهامات من و دیگر دوستانم به دلیل فعالیت در احزاب سیاسی بوده و هست. اما باید بگویم که متاسفانه همه احزاب اصلاحطلب منسجم نیستند. در حالحاضر آقای خاتمی ممنوعالتصویر است، اما هیچیک از احزاب اصلاحطلب با یکدیگر برای رفع ممنوعالتصویری ایشان اقدامی را انجام ندادهاند و این به معنای ضعف احزاب است.
منصوری در پایان سخنان خود به اهمیت و نقش احزاب در ساختار سیاسی کشور اشاره کرد و در اینباره گفت: متاسفانه برخی احزاب زمان انتخابات رشد میکنند و بعد از آن دیگر خبری از آنها و فعالیت احزاب نیست. ما باید به نقش زنان در سپهر سیاسی کشور اعتقاد داشته باشیم، چرا که حضرت امام(ره) زنان باید در مقدرات اساسی و سیاسی کشور قرار بگیرند. ضمن اینکه اگر فردی بخواهد حزبی را تشکیل دهد، به صلاحیت سیاسی وی نگاه نمیکنند بلکه تمام تایید و ردصلاحیتها امنیتی شده است.
رسول بابایی در بخش دیگری از این مراسم به سخنان رضا نوری انتقاد کرد و گفت: ما به قول علی میرسپاسی دچار انزوا و افول هستیم. حتی اگر حزبی 50 سال هم دوام داشته باشد دلیل بر پایایی حزب نیست. ما باید به بازاریابی سیاسی دقت داشته باشیم، چرا که برخی احزاب محصول تولید میکنند، به عبارتی اشخاص سیاسی و کاندیدایی را به ارمغان میآورند، برخی احزاب فروشگرا هستند و محصولات خودشان را میفروشند و برخی دیگر نیز برندگرا هستند، یعنی نیازهای اساسی جامعه و افکار عمومی را شناسایی و در زمان انتخابات و دیگر عرصههای سیاسی به مردم عرضه میکنند. اما به عقیده من احزاب سیاسی در ایران باید به نظرسنجیها و شناسایی افکار عمومی رجوع کنند تا بتوانند نقش مهمی را در کشور ایفا کنند.
انتهای پیام/