دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 مرداد 1395 - 15:43

تولید طالبی با ژن ایرانی و مقاوم به قارچ بومی

 محققان دانشگاه تهران با طراحی نشانگرهایی درصدد هستند تا طالبی با ژن ایرانی و مقاوم به نوعی قارچ مخرب را تولید کنند.
کد خبر : 105748

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از مهر، نعیمه سوسرایی گفت: «ایران با تولید بیش از 1/55 میلیون تن خربزه و طالبی و با بیش از ۸۵ هزار هکتار سطح زیر کشت رتبه سوم را در جهان در سال ۲۰۱۳ کسب کرده است».


وی افزود: «نوعی قارچ خاک‌زی عامل ایجاد بیماری پژمردگی فوزاریومی، ضرر و زیان مهم عملکردی و کاهش کیفیت میوه طالبی در ایران شده است که اپیدمی این قارچ می‌تواند منجر به خسارت تقریبا ۱۰۰ درصدی محصول شود».


سوسرایی اظهار داشت: «یکی از مشکلات برنامه‌های اصلاحی برای مقاومت بیماری‌ها، تشخیص دقیق گیاهان مقاوم از گیاهان حساس به وسیله آلوده‌سازی علائم بیماری در گیاه است».


وی با بیان اینکه ما در دانشگاه تهران در راستای این مشکل تحقیقاتی را آغاز کردیم، عنوان کرد: «هدف از این پژوهش طراحی نشانگر مولکولی پیوسته با ژن مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی خربزه و طالبی برای تسریع و تسهیل به‌نژادی این گیاهان است».


این محقق همچنین گفت: «در این مطالعه، دو جفت نشانگر اختصاصی جهت انجام واکنش زنجیره‌ای پلیمر و شناسایی گیاهان مقاوم و حساس طالبی بر اساس توالی ژن فوم ۲ برگرفته از مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی طراحی شد».


وی با بیان اینکه تک ژن «غالب فوم دو» عامل ایجاد مقاومت در برابر قارچ فوزاریومی است، گفت: «نتایج این مطالعه نشان داد که نشانگرهای طراحی شده در این پژوهش کارایی لازم برای شناسایی گیاهان مقاوم از گیاهان حساس را دارند و به خوبی می‌توانند در برنامه‌های اصلاحی ارقام طالبی مورد استفاده قرار گیرند».


سوسرایی با بیان اینکه ما نشانگری بر اساس توالی ژن طراحی کردیم تا این نشانگرها کمک کند گیاه مقاوم را از حساس تشخیص دهیم، افزود: «چون طالبی به بیماری پژمردگی فوزاریومی حساس است تحقیقات خود را روی آن آغاز کردیم. ضمن اینکه این نوع قارچ‌های فوزاریومی در ایران هم دیده می‌شود».


وی تاکید کرد: «این تحقیقات در فاز آزمایشگاهی بوده ولی مکمل یک طرح دیگر است. این آزمایش تا تولید گیاه مقاوم ادامه می‌یابد».


سوسرایی با بیان اینکه این طرح در سال آینده به اتمام می‌رسد، گفت: «در نهایت طالبی با ژن ایرانی و مقاوم به این قارچ مخرب، تولید خواهد شد».


این تحقیقات توسط نعیمه سوسرایی، محمود لطفی، حسینعلی رامشینی، محمدرضا نقدی در دانشگاه تهران انجام گرفته است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب