یک فوریت لایحه ایجاد ۷ منطقه آزاد تجاری- صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی تصویب شد
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، در ماده واحده لایحه مذکور به دولت اجازه داده میشود در استانهای گلستان (منطقه اینچه برون)، ایلام (منطقه مهران)، سیستان و بلوچستان (منطقه سیستان)، کردستان (منطقه بانه و مریوان)، هرمزگان (منطقه جاسک)، بوشهر (منطقه بوشهر)، منطقه آزاد تجاری صنعتی را در محدودههایی که به تصویب هیأت وزیران میرسد، ایجاد نمایند.
اکبر ترکان در دفاع از لایحه ایجاد 7 منطقه آزاد تجاری- صنعتی و 12 منطقه ویژه اقتصادی گفت: پیگیری وضعیت برخی از مناطق آزاد جدید که هرکدام طی سفرهای مختلف رئیس جمهوری بررسی شده است، در قالب لایحه در مجلس قبل مطرح شد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ادامه داد: انتظار میرود بتوانیم در برنامههای اجرایی، قبل از دست دادن زمان، این لوایح را بررسی کنیم به همین دلیل درخواست فوریت شد تا عقبماندگی دوره گذشته جبران شود. این 7 منطقه که لایحه آن تقدیم شده هرکدام یک فلسفه دارند که فلسفه وجود آن ارتباط با همسایگان است.
وی ادامه داد: همسایگان بهترین بازارهای ما برای روابط دوجانبه اقتصادی هستند لذا مناطق آزاد جدید که لایحه آن تقدیم شده همه در مناطق مرزی هستند و جهت افزایش ارتباط با همسایگان هر یک از این مناطق ماموریتی دارند. در رابطه با همسایه غربی عراق، منطقه آزاد اروند را داریم که با عراق جنوبی نیز در تعامل و داد و ستد تجاری است. همچنین صادرات کشور ما از طریق منطقه آزاد اروند به عراق سال گذشته یک میلیارد و 200 میلیون دلار بود.
ترکان افزود: دو منطقه دیگر در این 7 منطقه پیشنهادی نیز مأموریت توسعه روابط را دارند که شامل مهران با عراق مرکزی و مریوان با اقلیم کردستان میشود. البته میدانم مناطق مستعد دیگری در رابطه با عراق وجود دارند که باید در زمان خود مورد بررسی قرار بگیرند.
وی به دیگر مناطق آزاد پیشنهادی اشاره کرد و گفت: اینچهبرون یکی از این مناطق است که ظرفیت بالایی جهت همکاری معدنی با قزاقستان از طریق راه آهن سراسری در شرق دریای خزر دارد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی افزود: منطقه آزاد جاسم به عنوان پایانه صادرات دوم نفت ایران قرار است به غیر از خارک به عنوان منطقه دوم صادرات نفت خام کشور معرفی شود. در واقع میخواهیم از شمال خلیج فارس نفت خام را به جاسم بیاوریم.
کوچکی نژاد: در مناطق آزاد جز واردات کار دیگری انجام نمیشود
در ادامه جبار کوچکی نژاد در مخالفت با لایحه مذکر در جلسه علنی مجلس گفت: در رابطه با این لایحه باید بررسی شود که مناطق آزاد جنوب کشور و شمال کشور چه کارنامهای را کسب کردند و اینکه آیا صادرات در این مناطق به خوبی انجام میشود و یا خیر؟
وی افزود: معتقدم امروز در مناطق آزاد جز واردات کار دیگری انجام نمیشود و در کنار این موضوع حتی برخی از دریافت مالیات ناراضی هستند. بنده معتقدم این موضوع برخلاف منافع عمومی کشور است.
نماینده مردم رشت در ادامه گفت: همچنین یکی از مشکلاتی که در مناطق آزاد دیده میشود فساد و دیگری رانت است که باید از آن جلوگیری شود.
حاجی دلیگانی: ما نباید با اصل وجود مناطق آزاد ویژه مخالفت کنیم
همچنین حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده مردم شاهین شهر در موافقت با لایحه مذکور، در صحن علنی مجلس گفت: معتقدم اصل مناطق آزاد ویژه میتواند امری مطلوب باشد اما اشکالاتی هم بر این موضوع واقف است که باید آن را برطرف کنیم.
وی افزود: ما نباید با اصل وجود مناطق آزاد ویژه مخالفت کنیم و صورت مسأله را پاک کنیم.
نماینده مردم شاهینشهر ادامه داد: معتقدم اگر مناطق آزاد میتواند برای کشور مفید باشد ما باید در این خصوص کمک رسان لایحه دولت باشیم تا بتوانیم از این طریق از ظرفیت مناطق دیگر برای ایجاد منطقه ویژه استفاده کنیم.
حاجیدلیگانی تأکید کرد: مناطق آزاد و ویژه تجربهای است که میتواند در راستای بند 11 و 19 سیاست اقتصاد مقاومتی باشد.
انتهای پیام/