۰۴/ ارديبهشت /۱۴۰۴
در گفت‌و‌گو با آنا مطرح شد؛

شهادت یا رحلت؛ روایت‌های متفاوت از پایان عمر حضرت عبدالعظیم(ع)

شهادت یا رحلت؛ روایت‌های متفاوت از پایان عمر حضرت عبدالعظیم(ع)
معاون فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) معتقد است که چگونگی درباره پایان عمر بابرکت این امامزاده بزرگوار اقوال مختلفی بیان شده و هنوز نمی‌توان با قطعیت از شهادت ایشان سخن گفت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، امروز (دوشنبه ۲۵ فروردین) برا بر با پانزدهم شوال، با سالروز وفات و یا به روایتی شهادت حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) سفیر و راوی حدیث ائمه معصومین (ع) مصادف است. این محدث والامقام از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) است که از محضر امام جواد (ع) و امام هادی (ع) بهره برده و به عنوان نماینده معتمد حضرت امام هادی (ع) به شهرری مهاجرت کرد.

حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) سال‌ها در شهرری که در آن زمان به قطب حضور شیعیان تبدیل شده بود به ترویج معارف اهل بیت پرداخت و سرانجام در پانزدهم شوال سال ۲۵۲ ه. ق در ۷۹ سالگی درگذشت. مرقد این امامزاده واجب‌التعظیم در طول قرون متمادی به محلی برای تجمع دلدادگان اهل بیت (ع) و بزرگان عالم تشیع تبدیل شد و امروز نیز به عنوان قبله تهران شناخته می‌شود.

امامزاده‌ای که گفتمان رسانه‌ای داشت

در همین راستا، حجت‌الاسلام محسن عرفاتی معاون امور علمی و فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) در گفت‌و‌گو با آنا عنوان کرد: حضرت عبدالعظیم (ع) مصداق بارز رسانه موثر و کارآمد بودند چرا که به خوبی توانستند بیانات و افکار ائمه هم عصر خود به ویژه حضرت امام هادی (ع) را به گوش شیعیان و ارادتمندان آن حضرت در عصر خود برسانند. این گفتمان رسانه‌ای محدود به همان بازه تاریخی نبود و تا به امروز هم امتداد پیدا کرده است.

وی اظهار کرد: در سال‌های اخیر برخی پژوهشگران و مفسران بحث شهادت آن حضرت را پررنگ‌تر از «رحلت» دیده‌اند، اما هنوز نظر غالب و قطعی در این باره وجود ندارد و ما هم نمی‌توانیم تا زمانی که شواهد علمی داشته باشیم بحث شهادت ایشان را به صورت رسمی اعلام کنیم.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

شهادت یا رحلت؛ روایت‌های متفاوت از پایان عمر حضرت عبدالعظیم (ع)

عرفاتی افزود: در همین جمعه‌ای که پشت سر گذاشتیم حضرت آیت‌الله شاهچراغی امام جمعه محترم شهرری در خطبه‌های نماز جمعه گفتند که طبق تحقیقاتی که من داشته‌ام شهادت حضرت عبدالعظیم (ع) برای من محرز شده است. در مجموعه ۲۸ جلدی شناختنامه حضرت عبدالعظیم (ع) هم که در زمان تولیت حضرت آیت‌الله ری‌شهری منتشر شد به تفصیل در این باره مطلب هست، اما نظری که قطعی و غالب باشد بیان نشده است.

معاون فرهنگی آستان حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) عنوان کرد: به هر حال منابع و اقوال متفاوت هستند. در برخی اسناد از جمله کتاب «تاریخ طریحی» آمده است که حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) به مرگ طبیعی از دنیا نرفته و بلکه به شهادت رسیده است. تعبیری هم که به کاربرده شده این است که کسی که از فرزندان حضرت علی بن ابیطالب (ع) زنده به گور شد حضور حضرت عبدالعظیم (ع) بود.

برای تولید فیلم و مستند، بودجه لازم را نداریم

عرفاتی با تأکید بر این که برای ترویج سیره و اندیشه‌های حضرت عبدالعظیم (ع) بیش از هر چیز به قالب‌های جذاب و مخاطب‌پسندی همچون فیلم سینمایی، مستند و انیمیشن نیاز داریم افزود: البته باتوجه به بودجه محدودی که آستان دارد، نمی‌توانیم پروژه‌های بزرگ و هزینه بری رادر این زمینه داشته باشیم. خیلی از کار‌های معمولی ما در حوزه‌های فرهنگی و انتشاراتی نیز به صورت افتخاری انجام می‌شود.

وی عنوان کرد: آستان حضرت عبدالعظیم (ع) اولویت‌هایی مثل امور عمرانی و رفاهی زائران و مجاوران را دارد که در ابتدا باید به آنها بپردازد ضمن این که خیرینی هم که در این حوزه هزینه می‌کنند، هنوز در حوزه نذر فرهنگی فعال نشده‌اند. شاید با روشنگری هرچه بیشتر اهالی رسانه بتوانیم به این عرصه نیز ورود کنیم و شاهد تولید و انتشار آثاری جذاب و با ارزش سینمایی و تصویری با محوریت حضرت عبدالعظیم (ع) باشیم.

لازم به یادآوری است، به مناسبت سالروز رحلت حضرت سیدالکریم (ع) برنامه‌های متنوعی در شهرری (قبله تهران) و حرم حضرت عبدالعظیم (ع) تا آخر هفته جاری در حال برگزاری است که بخشی از آنها از اینجا قابل مطالعه است.

انتهای پیام/

ارسال نظر