دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
از ابن‌بابویه و بارگاهش چه می‌دانیم؟

آستان مقدس شیخ صدوق (ره)؛ قطب جدید فرهنگی و مذهبی در جنوب تهران +فیلم

آستان مقدس شیخ صدوق (ره)؛ قطب جدید فرهنگی و مذهبی در جنوب تهران +فیلم
محمد بن علی بن حسین بن موسی‌ ابن بابویه‌ قمی‌ ملقب‌ به‌ شیخ‌ صدوق و«ابن بابویه» دانشمند بزرگ‌ شیعه در قرن چهارم است.
کد خبر : 845424
گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، سید مرتضی حسینی ـ پانزدهم اردیبهشت ماه در تقویم کشورمان به عنوان روز نکوداشت شیخ صدوق(ره) شناخته می‌شود. محمد بن علی بن حسین بن موسی‌ ابن بابویه‌ قمی‌ ملقب‌ به‌ شیخ‌ صدوق و«ابن بابویه» دانشمند بزرگ‌ شیعه در قرن چهارم است.
 
اغلب منابع، تاریخ تولد شیخ صدوق را اندکی‌ پس‌ از سال‌ ۳۰۵ ه.ق‌ می‌دانند. خاندان ابن بابویه، خانواده معروف و خوشنامی در مناطق مرکزی ایران آن روزگار بودند. پدر شیخ صدوق، از فقهای به نام عصر خودش بود که در دوران امان امام حسن عسکری و غیبت صغرای حضرت ولیعصر(عج) در قم زندگی می‌کرد.
 
محمد از همون کودکی از محضر پدر و مشایخ‌ ‌ شهر استفاده‌ کرد و به فقیه و محدثی متبحر در علوم دینی تبدیل شد. پس از مدتی به دعوت رکن الدوله دیلمی حاکم آل بویه به ری رفت. حیات علمی شیخ صدوق در این دوران بسیار پر بار بود و با حمایت رکن الدوله، مناظرات سازنده‌ای با رهبران فرق مختلف درباره موضوعات دینی و به ویژه دو موضوع مهم امامت و غیبت امام معصوم داشت. ضمن این که برای ترویج معارف شیعه سفرهای مختلفی به بلاد گوناگون اسلامی از جمله توس و نیشابور، همدان، عراق و سرزمین حجاز انجام داد.
 
این فقیه دانشمند با جمع‌آورى، صحت‌سنجی و تدوين احاديث و نگارش کتب‌های دینی ارزشمند به یکی از موثرترین چهره‌های علمی مکتب تشیع بدل شد. «الاعتقادات‌»، «الخصال‌»،«علل‌ الشرایع‌»، «عُیون‌ اخبارُ الرضا»، «معانیُ‌ الاخبار» و «من‌ لا یحضُره‌ الفقیه‌» از آثار گرانقدر جناب شیخ صدوق است.
 
در این بین، کتاب «من لایحضره الفقیه» یکی از چهار کتاب معتبر روایی شیعه محسوب می‌شود که در آن مجموع روایات اهل بیت(ع) درباره مسائل فقهی جمع‌آوری شده و هر مجتهدی در اجتهاد و استنباط احکام شرعی از این کتاب بهره بگیرد.

شیخ صدوق در هفتاد و پنج سالگی و به سال ۳۸۱ ه. قمری در شهر ری دیده از جهان فرو بست و پیکر پاکش در نزدیکی مرقد حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)  دفن شد. بعدها دراطراف مقبره او قبرستانی برای دفن مومنان و بزرگان شکل گرفت که با لقب او یعنی «ابن بابویه» شکل گرفت.

امروزه آرامگاه «شیخ صدوق» در شهرری به زیارت‌گاهی سرشار از معنویت تبدیل شده است. چند سالی است  که فضای این آرامگاه گسترش پیدا کرده و خدمات بیشتری به زائران این بقعه و البته آرامستان ابن بابویه ارائه می‌دهد.  در روز نکوداشت جناب شیخ صدوق (ع) در بازدید از بقعه این فقیه بزرگوار و آرامستان ابن بابویه تهران، مروری بر زندگی وی نیز داشته‌ایم که در ادامه از نظر می‌گذرانید.
 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب