۰۴/ ارديبهشت /۱۴۰۴
11:41 18 / 01 /1404

از درد تا درمان، فناوری چگونه آسیب می‌زند و نجات می‌دهد؟

از درد تا درمان، فناوری چگونه آسیب می‌زند و نجات می‌دهد؟
فناوری‌های دیجیتال با وجود مزایای فراوان، استفاده نادرست از آنها می‌تواند منجر به آسیب‌های جسمی مانند سندرم تونل کارپال شود. اما جالب اینجاست که همین فناوری‌ها، با ابزار‌های هوشمند، اپلیکیشن‌های هشداردهنده و گجت‌های پوشیدنی، به سلاحی قدرتمند برای پیشگیری و مدیریت این آسیب‌ها تبدیل شده‌اند. 


استفاده مکرر و نادرست از ابزار‌های دیجیتال مانند موس، کیبورد و گوشی‌های هوشمند آسیب‌های جدی مانند سندرم تونل کارپال (CTS) را به جسم افراد وارد می‌کند که یکی از شایع‌ترین آسیب‌های ناشی از است. این عارضه با درد، بی‌حسی و گزگز در مچ و انگشتان همراه است و سالانه میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می‌دهد. 

اما همین فناوری‌های دیجیتال که ممکن است به بروز آسیب کمک کنند، امروزه به ابزار‌های کلیدی برای پیشگیری و مدیریت بیماری‌ها و مشکلات متعددی تبدیل شده‌اند. 
فناوری چگونه باعث آسیب می‌شود

تایپ یا استفاده مداوم از موس فشار زیادی را بر عصب مچ دست وارد می‌کند، همچنین خمیدگی مچ دست هنگام استفاده از موس، نگه داشتن بیش از حد تلفن همراه و عدم تطابق ارتفاع میز، صندلی یا زاویه صفحه نمایش با بدن به عنوان ارگونومی ضعیف در افراد موجب بروز بیماری‌های متععدی می‌شود. 

چگونه فناوری دیجیتال هم بیماری می‌سازد و هم درمان می‌کند؟

جلوگیری از آسیب با ابزار‌های هوشمند و فناوری‌های نوین

گوشتیران
قالیشویی ادیب

اپلیکیشن‌هایی مانند **Carpal Tunnel Pro یا Hand Therapy Exercises، تمرینات ویژه‌ای برای انگشتان یا چرخش مچ دست با راهنمای ویدیویی برای تقویت عضلات دست و بهبود گردش خون ارائه می‌دهند که در جلوگیری از بیماری‌هایی مانند سندروم تونل کارپال مفید هستند.

همچنین برنامه‌هایی مانند Stretchly یا EyeLeo هر ۳۰ دقیقه به کاربر هشدار می‌دهند تا از کار دست بکشد و حرکات کششی انجام دهد. طبق مطالعه دانشگاه استنفورد (۲۰۲۲)، استفاده از این اپلیکیشن‌ها ۴۰٪ از درد‌های مچ دست در کارمندان اداری را کاهش داده است. 

گجت‌های پوشیدنی 

گجت‌هایی مانند Ultrahuman یا Whoop با سنسور‌های حرکتی، الگو‌های خطرناک مانند چرخش مچ دست بیش از ۵۰ بار در ساعت را شناسایی می‌کند و به کاربر هشدار‌های لازم را می‌دهند. علاوه‌‎بر این محصولاتی مانند NeuroMetrix Quell با تحریک الکتریکی عصب مدیان، درد را کاهش داده و بهبودی را تسریع می‌کنند. 

در سال‌های اخیر تجهیزات ارگونومیک هوشمندd برای جلوگیری از ایجاد درد و آسیب در بدن افراد ساخته شده‌اند که از جمله آنها می‌توان به ماوس عمودی Logitech MX Vertical اشاره کرد که فشار بر مچ دست را تا ۱۰٪ کاهش می‌دهد یا کیبورد‌های تقسیم‌شده مانند Kinesis Freestyle Edge از چرخش غیرطبیعی مچ جلوگیری می‌کنند. 

 

میان‌افزار‌های هوشمندی نیز مثل Dragon NaturallySpeaking با تبدیل گفتار به متن، نیاز به تایپ طولانی را حذف می‌کند. همچنین ابزار‌هایی مانند TyperMetrics الگوی تایپ کاربر را تحلیل کرده و نقاط پرخطر (مانند فشار بیش از حد روی یک انگشت) را شناسایی می‌کنند. 

چگونه فناوری دیجیتال هم بیماری می‌سازد و هم درمان می‌کند؟

براساس گزارش Grand View Research در سال ۲۰۲۳، بازار ابزار‌های ارگونومیک دیجیتال تا ۲۰۳۰ سالانه ۱۲.۷ درصد رشد خواهد کرد.

اما با همه این فواید و پیدایش فناوری‌های نوین برخی کاربران بدون هشدار‌های نرم‌افزاری قادر به رعایت عادات سالم نیستند، تجهیزات ارگونومیک پیشرفته ممکن است برای عموم مقرون‌به‌صرفه نباشند و هزینه‌های بالایی را در بر داشته باشد علاوه‌بر این هشدار‌های مکرر ممکن است باعث بی‌توجهی کاربران شود و علی‌رغم اعلام خطر، هیچ توجهی به این ابزار‌‎ها نمی‌شود. 

ابزار‌های دیجیتال اگرچه گاهی خود عامل آسیب هستند، اما با استفاده هوشمندانه می‌توانند سپری محکم در برابر عوارضی مانند سندرم تونل کارپال باشند. استفاده همزمان از ترکیب ابزار‌های هشداردهنده مثل اپلیکیشن‌ها و تجهیزات ارگونومیک و انجام حرکات کششی ساده می‌تواند از ایجاد بیماری‌های مختلف جلوگیری کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر