۰۸/ ارديبهشت /۱۴۰۴

سالمندی جمعیت باری بر دوش نظام سلامت

سالمندی جمعیت باری بر دوش نظام سلامت
کاهش نرخ باروری، افزایش سن ازدواج و رشد ناباروری، آینده‌ای نگران‌کننده برای ساختار سنی کشور رقم زده است. این روند نه‌تنها نظام سلامت را تحت فشار قرار می‌دهد، بلکه توان مراقبتی از سالمندان را نیز با چالش جدی مواجه می‌سازد.

به گزارش آنا، چند سالی است زنگ خطر برای پیری جمعیت در کشور به صدا درآمده است به طوری که قوانین و طرح‌های تشویقی بسیاری در این باره وضع شده؛ اما متاسفانه آمار‌ها همچنان صعودی بوده و با سرعت نگران کننده‌ای در حال افزایش است.

با توجه به آمار‌های رسمی مرکز آمار ایران، در حال حاضر بیش از ۱۰ درصد جمعیت کشور بالای ۶۰ سال سن دارند و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا سال ۱۴۳۰ به بیش از ۳۰ درصد برسد. این در حالی‌ست که نرخ باروری به ۲.۱ فرزند به ازای هر زن کاهش یافته و هم‌اکنون به حدود ۱.۶ رسیده است.

سالمندی جمعیت دلایل مختلفی همچون کاهش موالید، افزایش سن ازدواج، رشد نرخ ناباروری و مهاجرت جوانان دارد. بر اساس گزارش‌ها، حدود ۲۰ درصد زوج‌های ایرانی با درجاتی از ناباروری مواجه‌اند و آمار موالید از بیش از ۱.۵ میلیون در دهه ۸۰، به کمتر از ۹۰۰ هزار تولد در سال‌های اخیر رسیده است.

در همین راستا آتوسا کریمی، جراح و متخصص زنان، زایمان، نازایی و آی‌وی‌اف و عضو هیئت علمی پژوهشگاه ابن‌سینا در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا در رابطه با مشکلات سالمندی اظهار کرد: یکی از مشکلات اساسی سالمندی، افزایش بیماری‌های مزمن مانند دیابت، فشار خون، آلزایمر و پوکی استخوان است. با بالا رفتن تعداد سالمندان، نیاز به مراقبت‌های پزشکی و خدمات بهداشتی به شدت افزایش پیدا می‌کند، با این وجود جمعیت جوان و نیروی انسانی که بتواند از آنها مراقبت کند، در حال کاهش است.

وی افزود:به طور طبیعی، افراد جوان مشغله‌های شغلی و خانوادگی خود را دارند و نمی‌توان انتظار داشت بتوانند از تعداد زیادی سالمند مراقبت کنند. در نتیجه، خدمات درمانی با کیفیت پایین‌تری ارائه خواهد شد و هزینه‌ها نیز افزایش پیدا خواهند کرد. متأسفانه این روند در سال‌های آینده فشار مضاعفی بر نظام سلامت وارد خواهد کرد.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

او درباره تأثیر افزایش سن بر قدرت باروری گفت: یکی از دلایل مهم ناباروری در سال‌های اخیر، بالا رفتن سن ازدواج و فرزندآوری است. شانس باروری در زنان بعد از ۳۵ سالگی به‌طور چشمگیری کاهش پیدا می‌کند. برای مثال، شانس موفقیت IVF در زنان زیر ۳۵ سال حدود ۴۰ درصد است، اما این رقم بعد از ۴۰ سالگی به زیر ۱۵ درصد می‌رسد.

انتهای پیام/

ارسال نظر