مواد نیز میتوانند خاطره داشته باشند

به گزارش خبرگزاری آنا، دانشمندان به تازگی شیوهای جدید برای ایجاد «حافظه» در مواد کشف کردهاند که میتواند کاربردهای نوینی در مهندسی مکانیک و محاسبات ایجاد کند. این مفهوم که مواد میتوانند اطلاعاتی از تجربیات گذشته خود را ذخیره کنند، پیشتر نیز شناخته شده بود؛ برای مثال، یک کاغذ مچالهشده شکل قبلی خود را به یاد دارد. اما محققان دانشگاه شیکاگو و ایالت پنسیلوانیا توانستند نوع جدیدی از حافظه به نام حافظه بازگشتی (Return-Point Memory) را بررسی کنند که به نیروهای متقارن وابسته است.
این پژوهش نشان داد که حتی با اعمال نیروی نامتقارن نیز میتوان حافظهای در مواد ایجاد کرد. پژوهشگران با استفاده از مدلهای کامپیوتری، عناصری به نام هیسترون (Hysterons) را شناسایی کردند. این عناصر میتوانند "تعاملات ناامیدکننده" ایجاد کنند و برخلاف قوانین حافظه بازگشتی عمل کنند. هیسترونها عناصری هستند که ممکن است بلافاصله به شرایط خارجی پاسخ ندهند و در حالت گذشته باقی بمانند.
به عنوان مثالی ساده، خم کردن یک نی پلاستیکی را تصور کنید. وقتی نی خم میشود، برخی از چینها باز میشوند. این چینها اطلاعاتی درباره نیروهای گذشته ذخیره میکنند. این تحقیق نشان داد که هیسترونهای ناامیدکننده میتوانند مانند بانکهای حافظه عمل کنند و اطلاعاتی درباره تغییر شکل اخیر را ذخیره کنند.
کیم ناتان (Nathan Keim) فیزیکدان دانشگاه ایالت پنسیلوانیا توضیح میدهد: «اگر بتوان سیستمی طراحی کرد که توالیای از حافظهها را ذخیره کند، میتوان آن را به مثابه قفلی ترکیبی تلقی کرد که اطلاعات تشخیصی و قانونی را درباره گذشته بازیابی میکند.»
مفهوم حافظه در مواد پیشتر در آلیاژهای حافظهدار (Shape Memory Alloys) و پلیمرهای حافظهدار (Shape Memory Polymers) بررسی شده بود. این مواد توانایی بازگشت به شکل اولیه خود پس از اعمال فشار یا حرارت را دارند. اما کشف اخیر نشاندهنده گامی نوین در درک چگونگی ذخیره اطلاعات در مواد است.
انتهای پیام/