هفته سوم ژانویه؛ «از دنیای پر ابهام تکامل نرمتنان» تا «آسمان خاکستری انگلستان»
به گزارش خبرگزاری آنا، مجلات علمی عامهفهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات میتوانند پژوهشها و دستاوردهای علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات بهسرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) بهروزرسانی میشوند، جریانات و پارادایمهای جدید علمی را در دسترس عموم قرار میدهند. در این سلسله گزارشها، مروری بر پروندههای جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.
نیچر
چرا اطلاعات زیادی از نرمتنان نداریم؟
نرمتنان بعد از بندپایان (حشرات، عنکبوتیان و بیمهرگان مرتبط) دومین گروه جانوران متنوع هستند، اما تاریخچه تکاملی آنها نسبتاً نامشخص است دلیلش هم به بافت بدن آنها برمیگردد که بسیار نرم است و عمدتا در آثار فسیلی به خوبی حفظ نشدهاند. با این حال برخی از محققان فسیل دو گونه از نرمتنان را که به حدود ۴۳۰ میلیون سال قبل برمیگردد مورد ارزیابی قرار دادند. این فسیلها در منطقه هرفورد شایر انگلستان پیدا شدند. یکی از این گونههای نرمتنان موجوداتی کرم مانند هستند. بررسیها نشان میدهد این نرمتنان نسبت به همتایان جدید خود بسیار متنوعتر بودند. شناسایی فسیلهای اندک بهجامانده از نرمتنان میتواند به شناخت مسیرهای تکامل این جانوران کمک کند.
نیوساینتیست
آسمان خاکستری، بارانهای سیلآسا و تغییرات اقلیمی
دانشمندان در حال تلاش هستند تا بفهمند چطور تغییرات آبوهوایی با کمک بادهایی که هوا را جابهجا میکنند میتواند در ایجاد جریانهای هوایی فاجعهبار نقش ایفا کنند؟
در آبان ۱۴۰۳ (پایان اکتبر سال ۲۰۲۴) انگلستان تاریکی خاکستری عجیبی را تجربه کرد تا حدی که مردم برخی مناطق به مدت دو هفته خورشید را به سختی میدیدند. ساکنان روستایی در نزدیکی همپشایر در ۱۱ روز اول ماه نوامبر فقط ۱۲ دقیقه توانستند از نور آفتاب لذت ببرند. بر اساس گزارشهای سازمان هواشناسی انگلستان این کشور در کل سال فقط ۳/۸ ساعت آفتابی داشته است که بسیار کمتر از میانگین آن زمان از سال است. این در حالی است که در اسپانیا طوفانی بر منطقه والنسیا وزید و بارندگی سیلآسایی را به راه انداخت که برای آن منطقه بیسابقه بود این سیل جان ۲۳۱ نفر را گرفت. هر دو رویداد میتواند تحت تاثیر جریانهای هوای سریعی که از غرب به شرق رخ میدهند نشات گرفته باشد. تغییرات اقلیمی باعث اتفاقات عجیبی در سراسر کره زمین شده است و محققان هواشناسی در تلاشاند اثرات گرمایش جهانی بر جریانهای هوای سریع که به جتهای هوایی معروفاند را شناسایی کنند تا بتوانند دقیقتر شرایط آبوهوای مناطق مختلف کره زمین را پیشبینی کنند.
اسکایاندتلسکوپ
آتش و دود، تهدید جدی برای تماشای آسمان
اگر از دوستداران آسمان شب و پدیدههای جذابش باشید احتمالا در دو سه ماه اخیر از زیبایی دنبالهدار سوچینشان اطلس لذت بردهاید یا شاید هم برای عکاسی از آن برنامهریزی کرده باشید. این شماره از مجله اسکایاندتلسکوپ به تصاویر مخاطبان این نشریه از دنبالهدار سوچینشان اطلس، اختصاص یافته است. عکسهایی از دنبالهدار و زیبا و خیرهکننده که در نقاط مختلف کره زمین ثبت شده است. در کنار این عکسهای جذاب، در پرونده مهم این شماره به خطراتی که آسمان بالای سر رصدخانههای بزرگ زمین را تهدید میکند، پرداخته شده است. تغییر اقلیم و آتش سوزیهای گسترده در جنگلهای مختلف باعث شده است رصدگران آماتور و حرفهای علاوه بر نگرانی از بین رفتن درختان و طبیعت ارزشمند کره زمین، نگران برنامههای رصدیشان شوند. دود و آلودگی و غباری که آسمان را پر میکند مانع جدی برای تماشای آن است.
انتهای پیام/