دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
نیم‌قرن پیشرفت علمی دربرابر افول غربی‌ها ۲-

«فناوری‌های نسل پنجم صنعت» گواه پیشرفت علمی ایران

«فناوری‌های نسل پنجم صنعت» گواه پیشرفت علمی ایران
«فناوری‌های نسل پنجم صنعت» به عنوان نقشی کلیدی در تحول صنعتی و دیجیتال در سطح جهانی شناخته می‌شوند. ایران در کنار کشور‌های پیشرفته‌ای همچون ترکیه و مالزی، در تولیدات علمی مرتبط با این فناوری‌ها، پیشرفت‌های قابل توجهی داشته و در برخی زمینه‌ها به رتبه‌های بالا در سطح جهانی دست یافته است.
کد خبر : 952026

خبرگزاری آنا- گروه علم و فناوری؛ در حالی که دشمنان جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش دارند تا توانمندی‌های علمی و فناوری کشور را ضعیف و محدود نشان دهند، واقعیت‌ها حاکی از پیشرفت‌های چشمگیر و جایگاه برجسته ایران در عرصه‌های مختلف فناوری هستند.

موضوعی که اخیرا مقام معظم رهبری اخیرا به آن تاکید دارند مبنی بر این است که «کار نرم‌افزاری دشمن، فاصله‌انداختن بین واقعیت و تصور افکار عمومی است/امروز کار اساسی و مهم برای دستگاه‌های تبلیغاتی ما، پاره کردن پرده‌ی توهم اقتدار دشمن است؛ نگذارید تبلیغات دشمن بر روی افکار عمومی اثر کند».

فهوای سخنان رهبر انقلاب به نقاط پیشرفت و مزیت‌های ایران اشاره دارد که دلایل زیادی باعث پیشرفت کشور شده است. این پیشرفت ها در حوزه های مختلف علمی، فناوری تولید علم و ... نمایان شده است. لذا قصد داریم خط این بخش از سخنان ایشان را طی سلسله گزارش و گفتگوهایی در اکوسیستم فناوری منتشر کنیم تا نظرات اهالی اکوسیستم را مبنی بر دلایل پیشرفت ایرانمان به صورت مستند ذکر کنیم.

در ادامه این گزارش به یکی از این حوزه‌ها، مبنی بر «فناوری‌های نسل پنجم صنعت» می پردازیم. این نوع فناوری ها به عنوان نقشی کلیدی در تحول صنعتی و دیجیتال در سطح جهانی شناخته می‌شوند. ایران در کنار کشور‌های پیشرفته‌ای همچون ترکیه و مالزی، در تولیدات علمی مرتبط با این فناوری‌ها، پیشرفت‌های قابل توجهی داشته و در برخی زمینه‌ها به رتبه‌های بالا در سطح جهانی دست یافته است.

این گزارش به بررسی جایگاه علمی ایران در فناوری‌های نسل پنجم صنعت و نشان دادن توانمندی‌های علمی و فناورانه کشور می‌پردازد تا حقیقت پیشرفت‌های ایران را در مقابل ادعا‌های دشمنان آشکار کند.

در یک تحلیل جدید از تولیدات علمی در حوزه فناوری‌های نسل پنجم صنعت، ایران به همراه کشور‌های ترکیه و مالزی جزو پیشرو‌های این حوزه شناخته شده‌اند. بر اساس داده‌های منتشرشده مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، ایران با تولید ۱۶۲۵ مدرک علمی، در رتبه دوم جهانی قرار دارد و توانسته جایگاهی برجسته در فناوری‌های نوین به ویژه در سطح جهان اسلام پیدا کند.

از جمله دستاورد‌های ایران، می‌توان به کسب رتبه نخست در میان کشور‌های جهان اسلام در زمینه چاپ چهار بعدی اشاره کرد. به گفته معاون فناوری و نوآوری مؤسسه ISC اکشور‌های ترکیه، جمهوری اسلامی ایران و مالزی به ترتیب با ۱۸۷۳، ۱۶۲۵ و ۱۶۱۱ مدرک، بیشترین تولیدات علمی را در فناوری­‌های نسل پنجم صنعت داشته‌اند.

نگاهی به نسل پنجم صنعت و نقش فناوری‌های نوین

نسل پنجم صنعت، که ریشه در صنعت نسل چهارم دارد، به دنبال بررسی پیشرفت کشور‌های مختلف در دهه نخست قرن ۲۱ و تأثیرات پایدار آنها در دهه‌های آینده است. این نسل نه تنها بر نیاز‌های اقتصادی تأکید دارد بلکه توجه ویژه‌ای به مسائل زیست‌محیطی و تولید سبز دارد. هدف این نسل از صنعت، تحقق وعده‌های دیجیتالی سازی پیشرفته و تقویت استفاده از کلان داده‌ها و هوش مصنوعی برای پاسخگویی به الزامات نوظهور در حوزه‌های صنعتی، اجتماعی و زیست‌محیطی است.

در این راستا، فناوری‌هایی همچون چاپ چهار بعدی، ربات‌های همکار (کوبوت‌ها)، واقعیت افزوده و مجازی، محاسبات شناختی، دوقلو‌های دیجیتال و تولید افزودنی در فرآیند‌های تولیدی به کار گرفته می‌شود. این فناوری‌ها طراحی‌هایی را فراهم می‌کنند که انسان بتواند نقش محوری در آنها داشته باشد و فرآیند‌ها را بر اساس نیاز‌های خود بهینه‌سازی کند.

بببببب

رتبه‌های جهانی ایران در فناوری‌های نسل پنجم صنعت

علیرغم محدودیت‌هایی که ایران در عرصه بین‌المللی با آن مواجه است، این کشور موفق شده در برخی از حوزه‌ها به رتبه‌های قابل توجهی دست یابد. ایران در زمینه چاپ چهار بعدی موفق به کسب رتبه یازدهم جهانی شده و در میان کشور‌های اسلامی مقام نخست را به خود اختصاص داده است.

در سایر فناوری‌های نوین نیز ایران در جایگاه‌های قابل توجهی قرار دارد؛ برای مثال، رتبه ۲۳ جهانی در فناوری تولید افزودنی، رتبه ۲۹ جهانی در محاسبات شناختی، رتبه ۳۷ جهانی در واقعیت مجازی و رتبه‌های ۴۲ و ۶۰ در فناوری‌های واقعیت افزوده و ربات‌های همکار به ثبت رسیده است.

بببببب

روند رشد پژوهش‌ها در فناوری‌های نسل چهارم و پنجم

علی نایبی معاون فناوری و نوآوری مؤسسه ISC نیز در این زمینه تأکید کرده است روند رشد پژوهش‌های صورت گرفته در زمینه فناوری‌های نسل چهارم و پنجم صنعت، از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۲۳ در حال افزایش است. با توجه به نتایج به دست آمده از پایگاه وب آو ساینس، ۱۰۹۲۳۰۵ پژوهش در زمینه فناوری‌های نسل چهارم صنعت انجام شده و از ۵۳۸۲۳ پژوهش در سال ۲۰۱۴ به ۱۵۵۰۸۱ پژوهش در سال ۲۰۲۳ رسیده است.

بببببب

همچنین، ۱۵۹ هزارو 243 پژوهش در زمینه فناوری­‌های نسل پنجم صنعت انجام شده و از ۶۳۸۰ پژوهش در سال ۲۰۱۴ به ۲۵۲۷۸ پژوهش در سال ۲۰۲۳ رسیده است. در نهایت، ایران با دستاورد‌های علمی خود در حوزه‌های فناوری‌های نسل پنجم، در مسیر پیشرفت و تقویت جایگاه خود در سطح بین‌المللی قرار دارد و انتظار می‌رود با رفع محدودیت‌ها، بتواند به یکی از رهبران جهانی در این زمینه تبدیل شود.

در پایان...

آنطور که پیداست این فناوری ها تنها گوشه ای از پیشرفتهای علمی است که بر اساس مستندات علمی احصا شده و مشت محکمی بر دهان دشمنانی است که چنین پیشرفتهایی را نادیده می گیرند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب