دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در یک پژوهش انجام شد؛

توسعه اقتصاد مقاومتی بر مبنای خلاقیت مدیران دولتی

توسعه اقتصاد مقاومتی بر مبنای خلاقیت مدیران دولتی
شناسایی چالش‌ها و نقاط ضعف کشور در اقتصاد مقاومتی و تبدیل آن به نقاط قوت، یکی از الزامات کشور در رسیدن به جایگاه واقعی خویش در عرصه جهانی است.
کد خبر : 951011

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا، هر کشوری که علم استکبارستیزی را برپا کند، نیازمند الگو‌هایی بومی و خودساخته در زمینه‌های مختلف اداره کشور است. یکی از این عرصه‌ها که خصوصاً در سال‌های اخیر با تهاجمات گسترده همراه بوده است، عرصه اقتصادی است؛ بنابراین خود انقلاب اسلامی مکلف به نوآوری و نظریه‌پردازی و الگوسازی در عرصه‌های جدید اقتصادی است.

اقتصاد مقاومتی یکی از مفاهیم مهم عرصه اقتصاد کشوراست که به لطف بیانات مقام معظم رهبری در شهریور سال ۱۳۸۹ برای اولین بار وارد حوزه سیاست‌گذاری کشوری در سطح کالن و به ویژه در حوزه اقتصاد کشور گردید.

پژوهشگران در مقاله‌ای با عنوان «پدیدارنگاری توسعه اقتصاد مقاومتی بر مبنای خلاقیت مدیران دولتی» به این موضوع پرداخته‌اند که اقتصاد مقاومتی، نمود جدیدی از اقتصاد است که معمولا در رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته و مصرف‌کننده یک کشور قرارمی گیرد که منفعل نیست و در مقابل اهداف اقتصادی سلطه، ایستادگی نموده و سعی در تغییر ساختار‌های اقتصادی موجود و بومی‌سازی آن بر اساس جهان‌بینی و اهداف دارد.

* چالش‌ها و نقاط ضعف کشور در اقتصاد مقاومتی

در این پژوهش آمده است که شناسایی چالش‌ها و نقاط ضعف کشور در اقتصاد مقاومتی و تبدیل آن به نقاط قوت، یکی از الزامات کشور در رسیدن به جایگاه واقعی خویش در عرصه جهانی است که برای تحقق آن باید همکاری نزدیکی میان دولت و مراکز پژوهشی و دانشگاه‌ها صورت گیرد.

ارتقای بهره‌وری و کیفیت مطلوب اقتصادی به وجود نیروی خلاق، اثربخش، هوشمند و متعهد ارتباط نزدیک دارد

این پژوهش مطرح می‌کند که مهندسی مجدد ساختار‌های اقتصاد مقاومتی و انتخاب و پرورش نیروی مدیریتی کشور در عرصه اقتصاد و صنعت بر اساس الزامات موردنیاز کشور در مقابله با چالش‌های جهانی در زمینه اقتصاد و توجه به یافته‌های جدید علمی در این زمینه ضروری و پراهمیت می‌نماید.

نکته قابل ذکر در این پژوهش این است که ارتقای بهره‌وری و کیفیت مطلوب اقتصادی به وجود نیروی خلاق، اثربخش، هوشمند و متعهد ارتباط نزدیک دارد.

به گفته این پژوهش در دنیای کنونی، ثروت ملل را تنها متشکل از ثروت‌های طبیعی و فیزیکی نمی‌دانند؛ بلکه عمدتاً سرمایه‌های انسانی رکن اصلی سرمایه در هر کشور محسوب می‌گردد.

* آسیب‌شناسی مواضع کشور بر اساس موضوعات اولویت‌دار

به زعم این پژوهش در شرایط جاریِ اقتصاد ایران، آسیب‌شناسی مواضع بر اساس موضوعات اولویت‌دار و مرتبط باسیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی ضرورتی است که هدف آن شناخت کلی وضعیت موجود و چالش‌های پیش رو در حوزه‌های اقتصاد دانش‌بنیان، کارآفرینی، بهره‌وری، سرمایه انسانی، تولید داخلی، استاندارد محصولات، شفاف‌سازی نظام توزیع، الگوی مصرف، صرفه‌جویی در مخارج دولت، صادرات غیرنفتی، توسعه مناطق آزاد و ویژه، نظام مالی، منابع نفت، مالیات و سیاست خارجی است.

انتخاب مدیران خلاق برای اجرای رویکرد اقتصاد مقاومتی موضوع مهمی است

در تبیین نتایج حاصل از این پژوهش می‌توان این‌طور بیان کرد که در همه سازمان‌ها برای رسیدن به اهداف عالیه سازمان و مخصوصا در شرایط نامتعارف و مبتنی بر اقتصاد مقاومتی چالش‌هایی وجود دارند؛ اما ازآنجاکه یک مدیر خلاق در برخورد با بن‌بست‌ها به جای توقف سعی دارد راه جدیدی برای برون‌رفت از مانع پیدا کند و یا مانع را دور بزند.

در این پژوهش آمده است که انتخاب مدیران خلاق برای اجرای رویکرد اقتصاد مقاومتی موضوع مهمی است که با برنامه‌ریزی‌های دقیق و از پیش تعیین شده می‌توان نقش قابل توجهی در مدیریت ریسک‌های حاصل از تحریم اعمال نماید. 

به طورکلی، با اعمال تحریم و بروز مشکل در تأمین مواد موردنیاز از تأمین‌کنندگان خارجی، درصورتیکه فرهنگ اقتصاد مقاومتی در سازمان حکم‌فرما باشد، در این صورت پیمانکار با اعتماد به سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان داخلی، اجازه نمی‌دهد وقت کارکنان به منظور رسیدن مصالح موردنیاز هدر رود و به طورکلی، خلل به وجود آمده در زمان فرایند آماده‌سازی پروژه را رفع کرده و مدیریت سازمان را با کارایی بهتری اعمال می‌کند.

در جمع‌بندی نهایی پژوهش حاضر آمده است جوامعی که بتوانند مدیران خلاق را پرورش و یا انتخاب نمایند از میزان قابل توجه رشد و شکوفایی برخوردار خواهند شد و بالعکس به هر میزان که خلاقیت و قدرت ابتکار عمل در مدیران شکوفا نگردد، رکود عملی، صنعتی و فرهنگی را برای آن کشور باید به نظاره نشست. 

این پژوهش به کوشش مهدی اسلام پناه (استادیار گروه مدیریت صنعتی دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی تهران) انجام شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب