از خیابانهای ایران تا برجهای پاک چین؛ فناوری چگونه با آلودگی هوا مبارزه میکند؟
به گزارش خبرگزاری آنا، آسمان خیلی وقت است که دیگر آبی نیست و بیشتربا رنگ طوسی مایل به سیاهش انگار گلوی هر عابر پیاده را میفشارد. ماشین های زهوار در رفته و موتور سیکلت های بدون معاینه فنی در خیابان جولان می دهند. در سمت دیگری از خیابان، اتوبوسهای قدیمی زرد رنگ شرکت واحد در ایستگاه توقف کرده و دود طوسیرنگی که از باک آن خارج میشود انگار جلوه سیاه تری به شهر میبخشد.
کارشناسان می گویند خودروهای تکسرنشین، اتوبوسهای فرسوده و همچنین موتورسیکلتهایی که استانداردهای لازم را ندارند، همه از عوامل مهم در ایجاد آلودگی هوا هستند. البته نمیتوان چشم را بر روی عوامل دیگر آلودگی بست؛ اما به گفته علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت حدود ۶۰ درصد سهم آلودگی هوا ناشی از سیستم حملونقل موتوری است.
رئیسی اعلام کرد: در حال حاضر ۱۲ میلیون دستگاه موتورسیکلت در کشور وجود دارد که از این تعداد ۱۱ هزار دستگاه موتورسیکلت و به عبارت دیگر ۹۰ درصد آنها فرسودهاند؛ از سوی دیگر حدود ۱۳ تا ۱۴ میلیون خودرو در کشور وجود دارد که از این تعداد، ۲ و نیم میلیون خودرو، فرسوده هستند که میزان آلایندگی بیشتری تولید میکنند.
آلودگی مهمان همیشگی زمستان
آلودگی هوا مانند مهمان همیشگی زمستانهای پایتخت شده است که هیچ فکری هم به حال آن نشده و گویی نخواهد شد. گمان میشود مسئولان هم با این معضل کنار آمده و برنامهای برای رفع این بحران محیط زیستی ندارند. آلودگی هوا در ظاهر یک معضل زیستمحیطی است؛ اما سالانه باعث بیماری و مرگ هزاران انسان میشود.
عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در یک نشست خبری در این رابطه گفته است : «سالانه بیش از ۲۰ هزار تن از ساکنان ۲۷ استان کشور در اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. کودکان، سالمندان زنان باردار، بیماران قلبی، ریوی، تنفسی، دیابتی و افراد چاق مستعد ابتلا به بیماریهای مرتبط با آلودگی هوا هستند، بنابراین لازم است که در خانه بمانند و در مواقع ضروری هنگام تردد در فضای باز حتماً ماسک بزنند.»
در هوای ناسالم چه می توان کرد؟
متاسفانه به نظر می رسد علیرغم هشدار پزشکان و متخصصان به مسئولان مربوطه در راستای حفاظت از جان مردم در برابر آلودگی هوا؛ اما متأسفانه همچنان هیچ اقدام مثبتی رخ نداده است؛ بنابراین مردم باید خود به فکر سلامتیشان باشند. همانطور که عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دراین رابطه به این موضوع اشاره کرده است. « در هوای ناسالم، باید از ورزش و فعالیت فیزیکی در فضای باز جلوگیری کرد. از سوی دیگر مصرف سبزی و میوههایی مانند لیمو، نارنگی، پرتقال و برگ سبز کاهو که غنی از ویتامین C هستند برای کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا مفید هستند.»
پرداختن به آلودگی هوا هر چند موضوع تکراری به نظرمی رسد اما با توجه به زیان هایی که به افراد می رساند بد نیست صدای کارشناسان را به مسئولان رساند. فرید رشیدی دبیر انجمن متخصصین ریه کشور در رابطه با تأثیرات آلودگی هوا در سلامت انسان اظهار کرد: آلودگی هوا آثار شناخته و ناشناخته بسیاری دارد که مطمئناً باعث تشدید بیماریها، تسریع در پیشرفت آن و حتی مرگ افراد میشود.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا آلودگی هوا موجب ایجاد سرطان میشود گفت: در این زمینه نیاز به تحقیق و بررسیهای بیشتری وجود دارد. این موضوع که آلودگی هوا بهتنهایی میتواند موجب ابتلا افراد به انواع سرطانها شود، هنوز مشخص نشده است.
رشیدی تصریح کرد: افزایش آلایندگیها با تشدید علائم تنفسی همراه است که نتیجه آن بیشتر شدن بستریهای بیمارستانی و تحمیل هزینه زیاد بر حوزه سلامت و درمان کشور است. در وضعیت قرمز آلودگی هوا، تعداد بیماران سرپایی بیشتر میشود همین موضوع افزایش مصرف دارو در کشور را به همراه دارد.
دبیر انجمن متخصصین ریه در پاسخ به این سؤال که استفاده ماسک در هوای آلوده چه تأثیری در سلامتی افراد دارد گفت: ماسک؛ نمیتواند بهتنهایی از پس تمام آلایندهها برآید؛ اما در برابر ریز گردها که یکی از محرکهای مهم بیماریهای تنفسی هستند، بسیار مفید و پیشگیرانه است.
دیگر کشورها چه کردند؟
آلودگی هوا یک مشکل جهانی است و تعداد زیادی از کشورهای دنیا با آن دستوپنجه نرم میکنند. با توبه گزارشات ثبت شده برخی محققان درصدد ساخت نوآوری و فناوریهایی هستند که در برنامهریزیهای شهری، زیرساختهای حملونقل و راهکارهای مبارزه با آلایندههای هوا کاربرد دارند.
در مکزیکوسیتی یک نقاشی به ارتفاع ۳۵ متر روی یک ساختمان کشیده شده است که هوای اطرافش را تمیز میکند. در این نقاشی از رنگی به نام Airlite استفادهشده که با فرآیندی مشابه فتوسنتز از واکنشهای شیمیایی برای تمیز کردن هوا بهره میبرد. زمانی که خورشید روی این نقاشی دیواری میتابد، مواد شیمیایی موجود در رنگ از هوای اطراف اکسیژن تولید میکند. بعد از کشیده شدن این نقاشی و اثرات مثبتی که داشت، چند طرح دیگر بر روی دیوارهای این شهر نقاشی شد که تخمین زده میشود این نقاشیها سالانه دود اگزوز ۶۰ هزار خودرو را از بین میبرند.
برای نخستین بار نصب ورقههایی پلاستیکی توانستند آلودگی هوا را کاهش دهند. اکولاجیک استودیو، لابراتوار طراحی و معماری شهری محصولی به بازار عرضه کرده است که فوتو سینت اتیکا نام دارد. این محصول ورقه پلاستیکی فوقالعاده بزرگی است که روی ساختمان را میپوشانند و هوای اطرافش را تمیز میکند. این ورقه از لولههایی پرشده از مایع تشکیلشده است که از یک نوع ریز جلبک برای توالی کربن استفاده میکند.
گفته میشود، این ورقههای عجیب، اما کاربردی روزانه یک کیلوگرم دیاکسید کربن را از هوا میگیرد و این میزان تقریباً میزان دیاکسیدی است که ۲۰ درخت بزرگ میگیرند و هوا را تصفیه میکنند.
آمستردام در سوئد یکی از شهرهایی است که اقدام به اجرای طرح هوای پاککرده است. در این طرح قرار است تا سال ۲۰۳۰ تردد خودرو و موتورسیکلتهای بنزینی و دیزلی ممنوع و بهجای آن وسایل نقلیه برقی راهی خیابانها شوند. برای این کار راهکار جالبی دارند طوری که یک جاده هوشمند با نام ElectReon ساختهاند که خاصیت شارژ کردن دارد و دارای دو مسیر ریلی است که در هرکدام از آنها یک بازوی متحرک روی وسیله نقلیه قرار میگیرد و آن را در حین حرکت شارژ میکند.
کشور چین هم با معضل آلودگی هوا دستوپنجه نرم میکند. آنها برای حل این مشکل یک برج با ارتفاع ۱۰۰ متر ساختهاند که تا شعاع ۱۰ کیلومتری خود هوا را تمیز میکند. این برج هوا را به درون خود میکشد و آن را به سمت گلخانههای زیرزمینی هدایت میکند. در این گلخانهها هوای آلوده گرم میشود و دوباره به سمت بالا هدایت میشود و از درون فیلترهای بزرگی رد میشود تا ذرات معلق و آلوده آن را فیلتر کند. سطح ذرات معلق هنگام عبور از برج تا ۱۵ درصد کاهش مییابد.
انتهای پیام/