سرنوشت ارز نیما در انتظار ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی
به گزارش آنا، یاسر مختاری؛ در روزهای گذشته بانک مرکزی در اطلاعیهای حذف ارز ترجیحی در مناسبات اقتصادی کشور خبر داد. این خبر به برخی از نگرانیها در رابطه با ارز اختصاص داده شده به کالاهای کشاورزی و سلامت محور نیز دامن زده است. چرا که طی روزها و هفتههای گذشته خبرهایی در رابطه با حذف ارز دارو و تجهیزات ترجیحی منتشر شد و عملا ارز ترجیحی مرتبط کیتهای آزمایشگاهی و مواد اولیه حذف شد.
بر اساس اعلام بانک مرکزی حدود ۲۵ درصد از معاملات ارزی کشور برای کالاهای کشاورزی، دارو و تجهیزات پزشکی با ارز ترجیحی انجام میشود. این در حالی است که طی دو سال قبل بخش بزرگی از ارز مرتبط با دارو و کالایی مانند شیرخشک در قالب ارز ترجیحی برداشته شد و مابهالتفاوت نرخ آن به بیمهها پرداخت شد تا برای جلوگیری از گران شدن کالای مربوطه به دلیل افزایش نرخ ارز و افزایش پرداختی از جیب بیمار، به شرکتهای دارویی که اقدام به تولید و یا واردات دارو میکنند، پرداخت شود. این طرح که دارویار بود عملا با کم بودن میزان اختصاص بودجه و یارانه مرتبط با آن نتوانست انتظارات را برآورده کرده و عملا بحران عدم نقدینگی در صنعت دارو را عمیقتر کرد چنانکه اکنون به گفته رئیس سازمان غذا و دارو در حال حاضر بدهی دولت به صنعت دارو حدود «۳۳ همت» است که اگر آن را در کنار دیگر مشکلات تأمین کنندگان دارو بگذاریم یقینا بر بحران آنها افزوده میشود.
از سوی دیگر به گفته پیرصالحی همین بدهی دولت به صنعت تجهیزات پزشکی حدود ۲۰ همت است و اگر قرار باشد که ارز آن مانند دارو شود، احتملا این میزان بدهی افزایش پیدا کرده و مشکلات این صنعت نیز افزون شود.
اگرچه در حال حاضر ارز نیمایی از سیستم اقتصادی حذف شده است، اما نباید آن را با از ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی و یا ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی که اکنون کالاهای سلامت آن را دریافت میکنند اشتباه گرفت، ارز نیمایی که اکنون در بازار توافقی معامله میشود بیش از دو برابر این مبلغ است، اما در سال ۱۴۰۱ ارز نیمایی نیز که در بستر نیما بانک مرکزی به بازارگانان تعلق میگرفت حدود ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بود به همین دلیل بسیاری ارز ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی را با ارز نیما که اکنون به بازار توافقی منتقل شده است اشتباه میگیرند.
سرنوشت ارز نیمایی در انتظار ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی
همانگونه که گفته شد، ارز نیمایی هرچند ارتباطی با ارز ترجیحی ندارد، اما به احتمال زیاد سرنوشت آن در انتظار ارز ترجیحی مرتبط با تجهیزات پزشکی و برخی از داروهایی است که در فرایند طرح دارویار ارز آنها حذف نشد. این همان موضوعی بود که شخص محمدرضا ظفرقندی در روزهای نخست وزارت خود نسبت به آن ابراز نگرانی کرد، اما در نهایت ارز مرتبط با کیتهای آزمایشگاهی حذف شد و حتی مهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به باقیماندن حدود یک میلیارد دلار ارز ترجیحی نوع اول (۴۲۰۰ تومانی) برای تجهیزات پزشکی گفته بود که در بودجه سال آینده باید تصمیمگیری شود تا این ارز به نوع دوم یا نیمایی تبدیل شود. روز دوشنبه نیز وزیر بهداشت سرنوشت ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی منوط به تصمیم دولت دانست.
آینده نامعلوم دسترسی به تجهیزات پزشکی
اگر چنین اتفاقی رخ دهد و ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی تغییر پیدا کند، پیشبینی که وجود دارد این است که قیمت این کالاها تا ۷ برابر گرانتر شود این در صورتی است که ارز ترجیحی نوع یک یعنی ۴۲۰۰ تومانی به ارز ترجیحی نوع دوم یعنی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی تغییر پیدا کند. از سوی دیگر اگر این ارز کاملا حذف شود چه بسا قیمت تمام شده برای تجهیزات پزشکی دهها برابر شود و با توجه تأخیر و عدم اختصاص و پرداخت بودجه کامل برای طرح دارویار، این نگرانی برای کاهش دسترسی بیماران به تجهیزات پزشکی و افزایش پرداختی از جیب آنان نگرانی به جایی است و اگر این موضوع را در کنار ناترازی موجود در بودجه سلامت و سایر مشکلات موجود قرار دهیم بیشک آینده نامناسبی در پیش روی سلامت کشور حداقل در بخش تأمین دارو و تجهیزات پزشکی ترسیم میشود.
انتهای پیام/