دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

نگرانی دانشمندان از جهش در گونه‌ای ویروس آنفلوآنزای پرندگان

نگرانی دانشمندان از جهش در گونه‌ای  ویروس آنفلوآنزای پرندگان
محققان آمریکایی دریافتند جهش نگران‌کننده‌ای در ویروس H۵N۱ هشدار‌هایی درباره پاندمی ایجاد می‌کند.
کد خبر : 946835

به گزارش آنا، مطالعه‌ای اخیرا نشان داده است که یک تغییر واحد در پروتئینی که بر روی سطح ویروس آنفولانزای فوق‌پاتون HPAI) H۵N۱) که در حال حاضر در گاو‌های شیری ایالات متحده وجود دارد می‌تواند به طور قابل توجهی پتانسیل انتقال آن از انسان به انسان را افزایش دهد.

این یافته‌ها اهمیت حیاتی نظارت و پایش مداوم H۵N۱ و تغییرات ژنتیکی که ممکن است توانایی گسترش این ویروس بین انسان‌ها را تقویت کند، برجسته می‌کند.

اگرچه در حال حاضر، ویروس H۵N۱ گاوی قادر به انتقال از انسان به انسان نیست. با این حال، عفونت‌هایی در افرادی که در معرض پرندگان وحشی آلوده، مرغداری‌ها، گاو‌های شیری و سایر پستانداران قرار گرفته‌اند، ثبت شده است. به عنوان بخشی از تلاش‌های جهانی برای آمادگی در برابر پاندمی، محققان مدت‌هاست که H۵N۱ را مطالعه کرده‌اند تا جهش‌های ژنتیکی طبیعی را ردیابی کرده و تأثیر بالقوه آنها بر قابلیت انتقال را ارزیابی کنند.

ویروس‌های آنفولانزا به سلول‌ها با پروتئین ویروسی سطحی به نام هموگلوبتین (HA) متصل می‌شوند. HA هم به گیرنده مولکول‌های قند (گلیکانی) روی سلول‌ها متصل می‌شود تا عفونت ایجاد کند. اگرچه ویروس‌های آنفولانزای پرندگان مانند H۵N۱ به ندرت انسان‌ها را آلوده کرده‌اند، زیرا مجرای تنفسی فوقانی انسان فاقد گیرنده‌های سلولی نوع پرنده است که در پرندگان یافت می‌شود، با این حال دانشمندان نگران هستند که ویروس‌ها ممکن است تکامل یابند تا گیرنده‌های سلولی نوع انسان را در مجاری هوایی فوقانی شناسایی کرده و توانایی آلوده کردن انسان‌ها و گسترش بین آنها را به دست آورند.

مطالعه آزمایشگاهی بر روی جهش‌های پروتئین HA

دانشمندان در مؤسسه تحقیقاتی اسکریپس تگزاس آمریکا از سویه H۵N۱ که از اولین عفونت انسانی در ایالات متحده با سویه گاوی ۲.۳.۴.۴b جدا شده بود، استفاده کردند تا چگونگی تأثیر جهش‌ها در توالی ژن HA بر اتصال این پروتئین به گیرنده‌های سلولی نوع پرنده و نوع انسان را دریابند. محققان چندین جهش را در معرض پروتئین HA، ویروسی که در گذشته به طور طبیعی مشاهده شده بود، قرار و دریافتند که یک جهش به نام Q۲۲۶L، توانایی پروتئین را برای اتصال به گیرنده‌هایی که معمولاً در سلول‌های انسان یافت می‌شوند، بهبود می‌بخشد. این امر از آنجایی مهم است که محققان تنها جهش‌های ژنتیکی را در معرض پروتئین سطحی HA قرار داده و هیچ ویروس عفونی کامل یا آزمایش‌هایی با آن انجام ندادند.

نکته‌ای که نویسندگان مطرح کردند این است که یافته‌های تجربی مربوط به جهش Q۲۲۶L به تنهایی به این معنی نیست که H۵N۱ در آستانه ایجاد یک پاندمی گسترده است. احتمالاً جهش‌های ژنتیکی دیگری نیز برای انتقال ویروس بین انسان‌ها لازم است.

با توجه به افزایش تعداد موارد انسانی H۵N۱ ناشی از تماس مستقیم با حیوانات آلوده، این یافته‌ها اهمیت ادامه تلاش‌ها در کنترل شیوع و نظارت ژنتیکی مداوم برای رصد تغییرات ژنتیکی HPAI) H۵N۱) و حفظ آمادگی عمومی در برابر بیماری را تأکید می‌کند.

منبع: آسی‌آی‌تک دیلی

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب