دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

استرس پزشک بیهوشی همانند یک خلبان/چرا پزشکان عمومی به تخصص بیهوشی تن نمی‌دهند؟

استرس پزشک بیهوشی همانند یک خلبان چرا پزشکان عمومی به تخصص بیهوشی تن نمی‌دهند؟
رشته بیهوشی چند سالی است که با اقبال کم پزشکان عمومی مواجه شده است و بسیاری از صندلی‌های کلاس‌ درس این رشته خالی مانده است.
کد خبر : 942055

به گزارش خبرنگار آنا؛اولین موضوعی که پس از مراجعه به مراکز درمانی و تشخیص پزشک برای جراحی به ذهن بیماران می‌رسد و از آنها می‌ترسند درد است.
بیهوشی اصلی‌ترین موضوعی است که برای جلوگیری از متوجه شدن درد مورداستفاده قرار می‌گیرد، بهره‌گیری از متخصصین بیهوشی برای انجام یک جراحی خوب بسیار نکته مهمی است، گاهی اوقات حتی درد می‌تواند موجب مرگ بیماران حین عمل جراحی شود.

اما چند وقتی است عدم مراجعه پزشکان عمومی برای دریافت تخصص خبر داغ رسانه‌های کشور شده، خبری که مسئولین برای بیان آن چند رشته تخصصی را مثال می‌زنند که یکی از اصلی‌ترین آن‌ها رشته بیهوشی است.

متخصصین بیهوشی تاثیرگذار در سلامت و درمان

علیرضا سلیمی متخصص بیهوشی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس انجمن بیهوشی و مراقبت‌های ویژه ایران در گفتگو اختصاصی با خبرنگار آنا، بابیان اینکه رشته بیهوشی ازجمله رشته‌های مادر و کلیدی درمان است، تشریح کرد: تمام بیمارستان‌ها نیاز به متخصص بیهوشی دارد. اصلی‌ترین بخش کاری متخصصین بیهوشی در اتاق‌های عمل است که تقریباً تمام اعمال جراحی امروزه با کمک بیهوشی انجام می‌شود.  

وی افزود: همچنین بخشی از کار متخصصین بیهوشی در بخش مراقبت‌های ویژه، اورژانس‌ها و برای بیماران بدحال است؛ که گستردگی حیطه کاری این متخصصین نشان از نقش حیاتی این قشر در حوزه سلامت و درمان دارد.

بیهوشی یا خلبانی در اتاق عمل؛ کم درآمد اما پر استرس

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: دانشجویان رشته بیهوشی بعد از گذراندن هفت سال پزشکی عمومی باید یک دوره ۴ ساله تخصصی را سپری کنند و پس‌ازاین ۱۱ سال نیز باید دوره‌های فلوشیپ که بعضاً بین ۱۲ ماه تا ۲ سال است را آموزش ببینند.

وی افزود: فقط برخی از متخصصین بیهوشی که گرایش درد را انتخاب می‌کنند، امکان تأسیس کلینیک و مطب رادارند

وی بابیان اینکه متخصصین بیهوشی باید از مطالعه و اشراف بالایی در مباحث داخلی بدن برخوردار باشند، تأکید کرد: حساسیت کار متخصصین بیهوشی بالا است و برخی از محققین استرس بالای این رشته را به خلبانی تشبیه می‌کنند. 

رئیس انجمن بیهوشی و مراقبت‌های ویژه ایران ادامه داد: روش‌ها مختلفی در بیهوشی بیماران وجود دارد و متخصصین از دارو‌های مختلفی استفاده می‌کنند؛ بیهوشی قبل از درمان می‌تواند عمومی یا موضعی باشد.

سلیمی در خصوص چالش‌های اصلی متخصصان بیهوشی گفت: این رشته درمانی علی‌رغم استرس بالایی که دارد در مقایسه با بیهوشی در کشور‌های دیگر و تخصص‌های دیگر پزشکی در داخل ایران درآمد پایینی دارند. این مسائل چند سالی است کشور را با کاهش اقبال پزشکان جوان به انتخاب رشته بیهوشی برای دریافت تخصص مواجه کرده است؛ که این کاهش متخصصین بیهوشی در کشور نشان‌دهنده عدم وجود عدالت بین‌رشته‌ای است.

وی افزود: متخصصین بیهوشی سال‌ها تحصیل می‌کنند و تجربه بالایی به دست می‌آورند، این افراد با پیش‌بینی کردن مشکلاتی و پیشگیری از آن‌ها و همچنین با انجام انواع آزمایش‌ها بر روی بیمار و استفاده از تجهیزات پیشرفته می‌کنند سعی می‌کنند، خدمات مناسبی را به بیماران ارائه دهند.

پیشرفت شگفت‌انگیز بیهوشی تا 2 سال دیگر با هوش مصنوعی

رئیس انجمن بیهوشی و مراقبت‌های ویژه ایران بابیان اینکه امروزه هوش مصنوعی یکی از مباحث خیلی داغ در پیشرفت‌های پزشکی است، تأکید کرد: پیش‌بینی می‌شود تا دوساله آینده هوش مصنوعی تأثیرات بزرگی در همه رشته‌های پزشکی ازجمله بیهوشی داشته باشد.

وی افزود: بیهوشی عمری حدود ۱۵۰ سال دارد؛ اما در این مدت پیشرفت‌های بزرگ و سریع‌تری نسبت به علوم دیگر ازجمله جراحی که عمر چند هزار سال دارد، داشته است. تکنولوژی در تجهیزات بیهوشی اعم از مانیتورها، پایشگر‌ها و حتی دارو‌های این حوزه خیلی سریع در حال پیشرفت است.

متخصص بیهوشی گفت: استفاده از سونوگرافی در پزشکی خیلی زیاد شده است و برای تشخیص بیماری‌ها، انجام بعضی تزریق‌ها، پیدا کردن رگ‌ها و عصب‌ها از سونوگرافی استفاده می‌شود. امروزه متخصصین بیهوشی نیز از فواید سونوگرافی نیز استفاده می‌کند.

وی در پایان با اشاره به تشکیل کمیته‌ای ویژه برای حل مشکلات رشته بیهوشی گفت: با مسئولین دولت و وزارت جدید جلسه خیلی مثبت و خوبی داشتیم و مشکلات این رشته درمانی مادر را توضیح دادیم، اما با توجه به اینکه مشکلات بسیار پیچیده شده‌اند و حل آنها به‌راحتی ممکن پذیر نیست، تشکیل این کمیته تصویب شد؛ اعضای این کمیته از کمیسیون بهداشت مجلس، انجمن بیهوشی و معاونت‌های مختلف وزارت بهداشت هستند، این کمیته باهدف بررسی مشکلات و پیدا کردن راهکار‌های منطقی و عملی تشکیل‌شده است و ما هم خیلی خوش‌بین هستیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب