چالش تخصص در پزشکی/ دلایل کاهش علاقه نسل جدید به تخصصهای مادر
به گزارش خبرنگار آنا- امید زحمتکش؛ پزشکان عمومی که در ایران 7 سال تحصیل میکنند و با گذراندن دورههای مختلف پزشکی عمومی فارغالتحصیل میشوند.معمولاً در مراحل اولیه تشخیص و درمان بیماریها نقش دارند. این پزشکان باید در صورت نیاز، بیمار را به متخصصان ارجاع دهند. اما اکثر پزشکان بعد از دوران تحصیل در رشته عمومی برای تخصص اقدام میکنند اما در سالهای اخیر بسیای از پزشکان بعد از اتمام تحصیل دیگر برای گرفتن تخصص میلی نشان نمی دهند. می توان گفت پزشک عمومی دیگر بهعنوان «پزشک درراه مانده» تلقی نمیشود و به انتخابی معتبر تبدیلشده است.پزکان عمومی یکی از دلایل ادامه ندادن تحصیل را فشارهای مالی و نگرانکننده هزینههای ادامه تحصیل در مقطع تخصصی اعلام میکنند.
ورود به بازار کار بهجای ادامه تحصیل
در سال 1402، تعداد متخصصین پزشکی در ایران نسبت به پزشکان عمومی به طرز چشمگیری کمتر بوده است. بر اساس آمار، حدود 65 درصد از پزشکان عمومی به دلیل شرایط مالی، دروس تخصصی را ادامه نمیدهند.
علاوه بر هزینهها، عوامل دیگری همچون کمبود فرصتهای شغلی مناسب برای پزشکان عمومی و مشکلات سیستم بهداشت و درمان کشور نیز در این انتخابها مؤثر است.درنتیجه، بسیاری از پزشکان عمومی ترجیح میدهند که بهجای ادامه تحصیل، وارد بازار کار شوند تا درآمدزایی داشته باشند.
در چند روز گذشته محمد رئیسزاده؛ رئیس سازمان نظام پزشکی کشور در این خصوص گفت: متأسفانه پزشکان جوان تمایلی به ادامه تحصیل در رشتههای تخصصی ندارند و مسئولان در دولتهای قبل بهجای پرداختن به دلایل این بیرغبتی و تلاش برای رفع این معضلات، به افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی روی آوردند که اقدامی کاملاً اشتباه بود.
پزشکان عمومی متخصص نمیشوند
رئیسزاده بابیان اینکه میزان افزایش تعرفه پزشکی طی سالیان اخیر یکسوم حقوق کارمندی و یکچهارم دستمزد کارگری بوده است، تأکید کرد: به همین علت پزشکان رغبتی برای ورود به رشتههای تخصصی ندارند و صندلیهای دستیاری برخی از رشتهها ازجمله بیهوشی در کشور خالی مانده است که این امر باعث شده وضعیت رشته بیهوشی از مرز بحران بگذرد.
وی همچنین به تغییر شغل پزشکان اشاره کرد و گفت: ۴۰ درصد پزشکان عمومی در کشور به کاری غیر از طبابت مشغولاند، این در حالی است که درزمینه پزشک متخصص در برخی رشتهها با کمبود روبرو هستیم؛ بهعنوانمثال برخی مشکلات سبب شده صندلیهای دستیاری برخی از رشتهها ازجمله بیهوشی در کشور خالی مانده است.
کمبود متخصصین در ورود به رشتههای مادر
علی سلحشور، متخصص بیهوشی و سرپرست روابط عمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی در گفت و گو با آن گفت: اصلیترین دلیل عدم تمایل به دریافت تخصص پزشکان عمومی را به هم خوردن تعادل بین سختی کار و درآمد دانست و تأکید کرد: فردی که برای دریافت تخصص اقدام کند؛ باید یک دوره ۴ ساله دوره رزیدنتی که بسیار سخت است را سپری کند.
وی افزود: با توجه به دیرکرد پرداخت متخصصین و کم بودن دستمزد آنها ، ورود به تخصص در برخی از رشتههای پایه و بهاصطلاح مادر مثل اطفال، طب اورژانس، داخلی و بیهوشی بسیار کم شده است و این موضوع نگرانیهای بزرگی را برای آینده پزشکی کشور شده است.
سلحشور بابیان اینکه پزشکان عمومی برای ورود و دریافت تخصص بسیار انتخابی وارد میشوند؛ ادامه داد: این افراد در چند رشته خیلی محدود مثل پوست، رادیولوژی، ارتوپدی، گوش و حلق و بینی، قلب و نورولوژی تمایل به دریافت تخصص وجود دارد.
سرپرست روابط عمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی تشریح کرد: سیاستگذاری سلامت باید به شکلی باشد که تعداد پزشکان عمومی و متخصصین همه رشتهها در کشور یکسان وجود داشته باشد و تعادل بین رشتههای تخصصی بهصورت یکسان باشد.
وی افزود: نبود متخصص بیهوشی در اتاقهای عمل یعنی انجام نشدن جراحی، همچنین ترویج فرزند آوری و جلوگیری از پیری جمعیت در کنار نبود پزشکان اطفال یعنی نتیجه ندادن همه برنامهریزیها که متأسفانه وضعیت کشور اینچنین خواهد شد.
سلحشور عنوان کرد: در تمام دنیا موضوع کمبود متخصص وجود دارد اما کمبود کشورهای دیگر به دلیل عدم تمایل به این رشتهها نیست بلکه دلیل آن سختگیری در ورود به این رشتهها است.
پرداختهای پزشکان متخصص را به موقع نمیدهند
وی افزود: برخی رشتهها مثل طب اورژانس رشته بیمارستانی هستند یعنی متخصص این رشته مطب ندارد و وابسته به بیمارستانها هستند که متأسفانه به دلیل عدم با توجه به نحوه پرداخت صحیح و بهموقع دستمزدها توسط وزارت خانه و دانشگاهها، که کارانهها را بعد از حدود یک سال پرداخت میکنند، موجب عدم انتخاب این تخصص توسط پزشکان عمومی میشود.
این متخصص بیهوشی بابیان اینکه مشکل اصلی سیستم سلامت ما داشتن نگاه درآمدزا به حوزه درمان است؛ گفت: دولت نباید به این سیستم بهداشت و درمان کشور با چشم درآمدزایی نگاه کند؛ تمام دنیا بابت سلامت مردم کشور خود هزینه میکنند اما متأسفانه در کشور ما مسئولین و قانونگذاران به فکر کسب درآمد از این حوزه هستند.
بیان این موضوعات نشان میدهد؛ برای رسیدن به تعادل در تعداد پزشکان متخصص و عمومی در کشور نیاز به یک برنامهریزی و اقدام جدی داریم چرا که با ادامه این روند تا چند سال آینده با کمبود جدی پزشکان متخصص و بیکاری تعداد زیادی از پزشکان عمومی مواجه خواهیم شد.
انتهای پیام/