جلوگیری از خروج سالانه ۳۰ میلیون یورو از کشور/ دو ماموریت دانش بنیانها در تولید بذرهای هیبرید
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، با توجه به اهمیت تولید بذر هیبرید در کشور و ضعف موجود در این بخش، ورود دانش بنیان ها و محققان کشاورزی به این زمینه امری لازم به نظر می رسد. اما چند پیش خبری خوش حاکی از خودکفایی و ایجاد ظرفیت صادرات بذر چغندر قند در کشور بود؛ اما همزمان از وجود ضعف در زمینه تولید دیگر بذر های هیبرید خبر می داد. اما این پرسش مطرح می شود که تولید بذر در کشور بجز اثر استراتژیک آن در ایجاد امنیت غذایی، چه صرفه اقتصادی را به همراه دارد؟
مجید ولدان مدیرعامل یک مجموعه دانش بنیان در گفتوگو با آنا در خصوص دستاورد فناورانه این شرکت در زمینه تولید بذرهای استراتژیک هیبردی در کشور گفت: ماموریت اصلی شرکت ما تولید بذرهای هیبرید چغندر قند است؛ که از سال ۱۳۹۲ این شرکت ایجاد و از همان زمان بر اساس تشخیص معاونت علمی ریاست جمهوری دانش بنیان شده است.
وی ادامه داد: ما تولیدی دانش بنیان نوع ۱ هستیم و در حال حاضر ۱۰ رقم بذر چغندر قند هیبرید را تولید و روانه بازار میکنیم و در اولین ماموریت خود از این طریق موفقی عظیم بدست آورده ایم. شایان ذکر است که در حال حاضر هرچند که بذر چغندر قند همچنان وارد میشود، اما کشور از این نظر خودکفا است و توانایی صادرات نیز داریم.
ولدان تصریح کرد: تولید بذرهای هیبرید سبزی و صیفی دومین ماموریت این شرکت دانش بنیان بوده است که در این زمینه ۹ محصول و ۳۷ رقم بذر تولید میکند که عمده آن بذر گوجه فرنگی و خیار است، اما در کنار آن به تولید بذر کدو آجیلی، بادمجان، ملون و باقی اقلام سبزی و صیفی نیز میپردازیم.
بهره اقتصادی عظیم تولید بذر گیاه
ولدان تصریح کرد: واحد شمارش بذر گیاه یونیت است که در خصوص چغندر قند هر یونیت بذر چغندر قند داخلی شامل ۱۰۰ هزار دانه بذر است و به قیمت میانگین ۳ میلیون تومان به دست کشاورزان میرسد؛ این در حالی است که قیمت تمام شده هر یونیت بذر خارجی برای کشاورزان در حدود ۱۰۰ یورو تمام میشود که قیمت معادل حدودی آن بیش از ۷ میلیون تومان است. این به این معنا است که علاوه بر عوارض خروج ۱۰۰ یورو ارز از کشور به ازای هر یونیت واردات، هزینه تولید دو برابری نیز به کشاورزان تحمیل میشود.
وی ادامه داد: بر اساس اذعان شرکت تولید کننده بذر خارجی هزینه تولید هر یونیت بذر چغندر قند برای شرکت خارجی مذکور ۶۰ یورو، یعنی بیش از ۴ میلیون تومان تمام میشود و باقی هزینه مربوط به حمل و نقل و ... است؛ این یعنی قیمت تمام شده برای مصرف کننده نمونه داخلی این نوع بذر حتی از قیمت تولیدی آن در خارج نیز کمتر است. باید توجه داشت که خروج ارز برای واردات بذر نیز عواقبی اقتصادی را با توجه به شرایط خاص ارزی در پی دارد.
این فعال دانش بنیانی اظهار کرد: سالاد حدود ۳۰۰ هزار یونیت بذر چغندر قند در کشور استفاده میشود؛ همچنین بر اساس قوانین تجارت آزاد همچنان واردات صورت میگیرد و نمونه خارجی همچنان وارد و در کنار نمونههای داخلی در اختیار تولید کنندگان و کشاورزان قرار میگیرد. اما لازم به ذکر است که توانایی تولید تمام این ۳۰۰ هزار یونیت در کشور وجود دارد و بایستی توجه بیشتری به حمایت از تولیدات داخلی داشته باشیم.
وی ادامه داد: لازم است که ضمن حفظ توان تولید شرکتهای داخلی، به ارتقا توان آنها نیز بپردازیم؛ چرا که شرکتهای خارجی با رصد شرایط داخلی کشور نسبت به قیمت گذاری محصولات خود برای هر کشور اقدام میکنند. به عنوان مثال در حال حاضر در موضوع بذر چغندر قند با توجه به وجود توان تولید در کشور، شرکتهای خارجی بذر خود را به ایران ارزانتر از مصر که توان تولید ندارد، میفروشند؛ یعنی علاوه بر ارزانتر بودن نمونه داخلی، تولید محصول باعث شکستن قیمت نمونه خارجی نیز میشود.
انتهای پیام/