دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 آبان 1403 - 14:31
حقایق نجومی ۶۶؛

کهکشان راه شیری و سرعت چرخش آن

کهکشان راه شیری و سرعت چرخش آن
تمامی اجرام کیهان، حتی در بزرگ‌ترین مقیاس‌ها در حال حرکت و تغییرند. در مورد کهکشان راه شیری این حرکت موجب شکل‌گیری ساختار کهکشان شده است.
کد خبر : 939933

به گزارش خبرگزاری آنا، کهکشان راه شیری که سیاره زمین و منظومه شمسی نیز بخشی از آن است، یک کهکشان مارپیچی عظیم و زیباست که میلیاردها ستاره، سیاره، سحابی و اجرام نجومی را دربرمی‌گیرد. این کهکشان به دلیل شکل و ساختار خود به عنوان یک کهکشان مارپیچی میله‌ای (Barred Spiral Galaxy) طبقه‌بندی می‌شود، چرا که یک میله ستاره‌ای در مرکز خود دارد که از آن بازوهای مارپیچی به اطرافش گسترش می‌یابند. با این حال یکی از ویژگی‌های حیرت‌انگیز کهکشان راه شیری، سرعت چرخش آن است؛ سرعتی که شاید درک آن برای ما دشوار باشد

.

کهکشان راه شیری با سرعتی نزدیک به ۸۳۰,۰۰۰ کیلومتر بر ساعت در حال چرخش است. جاذبه قوی مرکز کهکشان است که باعث می‌شود تمامی اجرام موجود در کهکشان به دور یک مرکز مشترک بچرخند. مرکز کهکشان ما جایی است که یک سیاه‌چاله کلان‌جرم به نام «کمان اِی*» (Sagittarius A*) قرار دارد. این سیاه‌چاله با جرم عظیمی که دارد، باعث چرخش سریع‌تر ستارگان و اجرام نزدیک به خود می‌شود و نیروی گرانشی آن نقش مهمی در حفظ ساختار کهکشانمان ایفا می‌کند.

چرخش کهکشان راه شیری به این معناست که تمام ستارگان و اجرام این کهکشان از جمله کل منظومه شمسی و خود زمین در حال حرکت به دور مرکز کهکشان هستند. البته این چرخش به دلیل وسعت عظیم کهکشان مدت زیادی طول می‌کشد تا یک دور را کامل کند. به عنوان مثال، زمین و منظومه شمسی به طور تقریبی هر ۲۵۰ میلیون سال زمینی یک چرخش کامل به دور مرکز کهکشان راه شیری می‌زنند. این مدت زمان بسیار طولانی یک سال کهکشانی است.

چرخش سریع کهکشان راه شیری تنها به دلیل نیروی گرانشی مرکز کهکشان نیست. دانشمندان معتقدند که ماده تاریک نیز در این امر نقش دارد. ماده تاریک که تقریباً ۸۵٪ از جرم جهان را تشکیل می‌دهد، به صورت مستقیم قابل مشاهده نیست، اما اثرات گرانشی آن بر چرخش کهکشان‌ها مشهود است. ماده تاریک باعث افزایش نیروی جاذبه در کهکشان می‌شود و در نتیجه چرخش سریع‌تر را امکان‌پذیر می‌سازد.

کهکشان راه شیری و سرعت چرخش آن

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب