دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 آبان 1403 - 13:43
یادداشت؛

تابستان امسال فصل رکورد شکنی بود

تابستان امسال فصل رکورد شکنی بود
رشد جمعیت و افزایش مصرف آب از مواردی است که باعث تشدید بحران آب در ایران شده است.
کد خبر : 939343

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، رشد جمعیت در دهه شصت و هفتاد نیاز به منابع آبی را افزایش داده و در مقابل خشکسالی نیز با آن همسو و در نهایت به کاهش آب‌های زیرزمینی و ذخایر آبی در سد‌ها منجر شده است. تابستان امسال فصل رکوردشکنی بود، همسو با رکوردشکنی دمایی، میزان مصرف آب در تهران نیز متاثر از گرمای بی‌سابقه و تداوم آن در طول تابستان، رکورد‌های تازه‌ای را به ثبت رساند. با وجود گرمای کم‌سابقه و تداوم آن در طول تابستان امسال و ادامه خشکسالی، به واسطه برنامه‌ریزی‌های انجام شده در قرارگاه تنش آبی و مدیریت جهادی همکاران شرکت، محدودیتی در تامین آب شهروندان تهرانی ایجاد نشد هر چند که نیاز است سرانه مصرف آب با همکاری آنان اصلاح شود چراکه میانگین مصرف هر شهروند (۲۵۰ لیتر در شبانه‌روز) هم‌اکنون حدود دو برابر الگوی تعیین شده (۱۳۰ لیتر در شبانه‌روز) است.

از جمله اقدامات مهم شرکت آبفای منطقه ۴ برای عبور از تنش آبی تابستان امسال می‌توان از مدیریت فشار شبکه توزیع آب به‌صورت مداوم و مستمر با رصد کامل فلومتر‌های ورودی به شبکه توزیع آب، اجرای خط لوله ۸۰۰ میلی‌متری فولادی خروجی مخزن ۶۳ شهر تهران به طول ۶۰۰ متر و تکمیل خط ۷۰۰ میلی‌متری داکتیل به‌طول ۱۸۱۰ متر در محله‌های مشیریه و مسعودیه، اصلاح و بازسازی شبکه توزیع آب با توجه به مطالعات انجام شده، اولویت‌ها و الزامات حوزه بهره‌برداری از جمله تکمیل زون‌بندی خط خروجی مخزن ۶۳ و قسمتی از محدوده مخزن ۵۱ برای مدیریت بهینه توزیع و مصرف آب و عبور موفق از پیک مصرف سال آتی، فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی به همشهریان و مشترکان محدوده زیر پوشش شرکت آبفای منطقه ۴ نام برد.

همچنین نشت‌یابی شبکه توزیع و انشعاب‌ها برای جلو گیری از هدررفت آب، مانور به‌موقع و برنامه‌ریزی شده شیر‌های شبکه توزیع، استفاده از اکیپ‌های همیاران آب در تذکر به مشترکان بدمصرف، پیمایش فضا‌های سبز، استخرها، اماکن عمومی مذهبی و فرهنگی و ... حفر و تجهیز چاه‌های بحران به تعداد ۱۳ حلقه با دبی تجمعی ۵۰۰ لیتر بر ثانیه، تعدیل فشار در تاسیسات و تجهیزات کنترلی شرکت (فشارشکن‌ها) جهت مدیریت مصرف نیز از دیگر اقدامات شرکت است.

در کنار اینها نشت‌یابی مستمر شبکه و انشعاب‌ها و رفع نشت‌های شناسایی شده در اسرع وقت، استمرار در پایش محدوده‌های منتخب با اجرای پروژه‌های DMA، اطلاع‌رسانی مستمر به مشترکان زیر پوشش در قالب فعالیت‌های همیاران آب، تبلیغات محیطی و اطلاع‌رسانی از طریق رسانه‌های جمعی و ملاقات‌های چهره به چهره، استفاده از چاه‌های خصوصی و مراکز نظامی، ترویج استفاده از تجهیزات و شیرآلات کاهنده مصرف توسط مشترکان خاص با استفاده از اعتبارات تخصصی آبفای استان تهر ان هم از جمله کار‌هایی است که همواره در شرکت انجام می‌شود.

در سال آبی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ میزان مصرف آب ساکنان این منطقه حدود ۱۰۹ میلیون ۱۲۹ هزار و ۳۰۷ مترمکعب بوده که این میزان در سال گذشته ۱۰۹ میلیون و ۸۳۷ هزار و ۳۰۶ متر مکعب ثبت شده است. میزان مصرف آب در سال آبی جاری با توجه به گرمای بی‌سابقه و حتی بیش از سال گذشته با اقدامات موثر انجام شده در مدیریت مصرف تقریبا برابر است.

در راستای گذر از تنش آبی سال ۱۴۰۴ و مدیریت صحیح مصرف آب برنامه‌های ویژه‌ای پیش‌بینی شده است. اصلاح و بازسازی ۱۵ کیلومتر از شبکه توزیع آب بر اساس نرخ تراکم اتفاقات در محدوده تحت پوشش شرکت، مدیریت فشار شبکه با تجهیز شیر‌های فشار‌شکن محدوده زیر پوشش، ارتباط با مرکز تله‌متری و کنترل هوشمند‌سازی شیر‌های فشارشکن و فلومترها، گسترش فعالیت‌های فرهنگی و افزایش فعالیت‌های هنری و فرهنگی با حضور در مراکز مذهبی و مدارس، استفاده از اکیپ‌های همیاران آب با تداوم روش‌های سال قبل با پایش فضا‌های سبز، استخرها، کارواش‌ها و ... و نیز کاهش معوقات اماکن نظامی و نیرو‌های مسلح به همراه پیمایش کاربری‌های تجاری و شناسایی تجاری‌های پرمصرف، عقد قرارداد آب و فاضلاب اشتراک‌های عمومی و دولتی، مراکز آموزش و پرورشی و نیرو‌های مسلح، کاهش موانع جهت افزایش درآمد و وصولی آب بها، توزیع اطلاعیه و پیام کوتاه به مشترکان پرمصرف و بدمصرف به‌صورت ماهانه، توزیع اطلاعیه پمپ بدون مخزن به مشترکان خاطی، توزیع اطلاعیه کاهش ۲۵% مصرف به دستگاه‌های اجرایی و درصورت عدم کاهش، قطع آب روزانه این دستگاه‌ها از جمله برنامه‌های پیش‌روی منطقه ۴ است.

همچنین اخذ تعهد از اشتراک‌های مراکز حساس جهت نصب مخزن ذخیره آب، توزیع اطلاعیه به شهرداری‌ها و مراکز دولتی جهت نصب ادوات کاهنده، پیمایش فضا‌های سبز جهت شناسایی انشعاب‌های غیرمجاز، توزیع بروشور آموزشی جهت نصب صحیح پمپ و مخزن، تعویض به موقع کنتور‌های از کار افتاده، پیمایش اشتراک‌های منطقه و شناسایی و رفع انشعاب‌های غیر‌مجاز، تاکید بر فرهنگ مدیریت مصرف صحیح آب تلاش برای همراهی با ارگان‌های مصرف‌کننده آب، شناسایی اماکن پرمصرف و پرجمعیت برای اشاعه استفاده ازسیستم آب خاکستری و تولید پساب، مذاکره با شهرداری در مورد استفاده از آب خاکستری و جایگزینی آن با آب چاه برای آبیاری، مشخص نمودن میزان تولید فاضلاب خام شهری و سهم آبفا از پساب تولیدی توسط تصفیه‌خانه‌ها برای استفاده ارگان‌ها و اماکن پرمصرف (آب خاکستری)، اصلاح و بازسازی محدوده‌های فرسوده و دارای هدررفت آب، استفاده از تجهیزات و شیرآلات کاهنده مصرف توسط مشترکان خاص با استفاده از بودجه‌های تخصیصی استان، برخورد با مشترکین پرمصرف سازمانی پیمایش فضا‌های سبز، برگزاری جلسات مستمر با سازمان‌ها و نهاد‌های عمومی و دولتی و ... مدنظر می‌باشد.

برای انجام کار‌ها و پروژه‌ها بدون مشارکت مردمی حتماً کار با مشکل مواجه خواهد شد، لذا ضروری است تمامی آحاد مردم در این خصوص همکاری کنند به‌طوری‌که فرهنگ صرفه‌جویی در کشور نهادینه شود. با توجه به اینکه مشارکت مردم در مدیریت مصرف و پرهیز از رفتار‌های اصراف‌گرایانه در مصرف آب راهکار گذر از تنش و بحران کم‌آبی است و نظر به اینکه کشور و استان تهران اقلیم خشک و گرم دارد و متوسط باران در استان تهران کمتر از ۳۰۰ میلی‌متر است این استان با بارش کمتر از میانگین متوسط مواجه است؛ لذا در این راستا به منظور جلوگیری از تشدید بحران و صیانت از منابع آب تجدیدپذیر با توجه به اطلاعیه‌های کاهش مصرف ۲۵ درصد ارسال شده است توسط حوزه معاونت مشترکین در زمینه مشارکت مردم و پرهیز از رفتار‌های اصراف‌گرایانه شاهد کاهش ۵ درصدی میزان مصرف آب در تابستان امسال در سطح ابفای استان تهران بوده‌ایم.

بدون شک گذر از تنش آبی سال ۱۴۰۳ بدون مشارکت مشترکان و مردم امکان‌پذیر نبوده است. تعامل و مشترکین با شرکت‌های آب و فاضلاب در مدیریت صحیح مصرف آب و توجه به اخطار‌ها و پیام‌های صادره در راستای سیاست کلی کاهش مصرف آب به‌میزان %۱۵ تاثیرگذار بوده و بحمدالله با همکاری و مساعدت شهروندان این مهم در سال ۱۴۰۲ به‌خوبی انجام و مشکلی برای شهروندان ایجاد نشده است.

محمد تقی حسین زاده- مدیر عامل آبفای منطقه ۴ شهر تهران

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب