تغییر اقلیم، جهانی جدید برای بشر آشکار نموده است
به گزارش خبرگزاری آنا، فرهنگستان علوم به مناسبت روز جهانی تغییر اقلیم بیانهای صادر کرده است ه به شرح زیر است:
انسان هوشمند تاکنون موجهای مهم تمدنسازی همچون کشاورزی، پیدایش عصر صنعتی، پیدایی هوش مصنوعی را تجربه نموده است. تمامی این خیزشها به نحوی موثر تمام شئون زیست بشری و کیفیت ارتباطات فردی و اجتماعی را تحت تأثیر قرار داده است.
تغییر اقلیم نیز جهانی جدید با سبک زندگی و کیفیت زیستی متفاوتی برای بشر را آشکار نموده است. این پدیده جهانی که بصورت عمده ناشی از زیادهروی در مصرف انرژی فسیلی رخ نمون شده (به عنوان مهمترین پیشران انسانی)، اکنون تداوم زیست شناخته شده بر کره زمین را با تهدید جدی مواجه نموده و اثرات جدی و جبران ناپذیری بر منابع زیستی (منابع طبیعی و تنوع زیستی)، جنبههای اقتصادی و اجتماعی جوامع انسانی گذاشته است.
البته دامنه این اثرگذاری به دلیل نامعلوم بودن حدود و تداوم تغییر اقلیم و اثرات آن روبه فزونی است. جوامع مختلف ناشی از تغییر اقلیم در شرف انهدام و از دست دادن قلمرو خود هستند (مانند کشور) و در بسیاری از مناطق دیگر دنیا به دلیل افزایش دامنه اثرخشکسالی و یا پدیدههای حدی اقلیمی کوچ اجباری و خالی از سکنه شدن سکونتگاههای انسانی الزامی مینماید (مثال شاخص آن کشورهای شرق آسیا).
از طرفی فشار جمعیتهای آسیبپذیر از طریق مجامع حقوقی بینالمللی بر اقتصادها و صنایع منتشر کننده گازهای گلخانهای و اعمال حاکمیت محیط زیستی (همراه با پیشرانهای مهم اقتصادی) توسط بلوکهای اقتصادی (همانند اتحادیه اروپا) و رخنمایی الزامات مواجه موثر جهانی با تغییر اقلیم به عنوان قوانین آمره، برای کشوری، چون ایران که زیر ساخت اقتصادی آن بر تجارت انرژی و فراوردههای آن بنیاد گذاشته شده، شرایطی دشوار و سخت را هشدار میدهد.
مقامات عالی حکمرانی در کشور، در مقابل اقدام دشوار سرمایهگذاری زیرساختی برای مهار اثرات داخلی و خارجی تغییر اقلیم (با توجه به سطح بالای تحریمهای ناجوانمردانه اقتصادی و فناوری) و تداوم شرایط موجود قرار دارند. تداومی که دامنه خسارتهای اقتصادی، اجتماعی و زیرساختی فراوانی را در پی دارد.
در کنار تنگنای مورد اشاره، باید توجه کرد که ایران براساس بافت اقتصادی و نسل صنایع و زیرساختهای مورد، استفاده امکان توسعهای غیر معمول و خلاقانه را نیز دارد که به نحو چشمگیری بر تابآوری اقلیمی آن افزوده و شانس عبور با هزینه به مراتب کمتر را از این گلوگاه جهانی تضمین نماید. حال انتخاب با ماست.
انتهای پیام/