فوب چیست؟/ از نقش FOB در حمل و نقل بیشتر بدانید
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، فوب به معنای Free on Board است و یکی از شرایط تحویل در قراردادهای خرید و فروش است. این شرط تحویل در مورد مسئولیت هزینه و خطر حمل و نقل کالا تا لحظه تحویل آن به خریدار تعیین کننده است. با استفاده از شرط فوب، دو طرف قرارداد توافق میکنند که هزینهها و خطرات مربوط به حمل و نقل کالا را چگونه تقسیم کنند.
فوب یا Free on Board یکی از شرایط تحویل در صنعت حمل و نقل است که در قراردادهای خرید و فروش بین المللی استفاده میشود. این شرط بیانگر این است که فروشنده مسئولیت هزینه و خطر حمل و نقل کالا را تا زمان تحویل کالا به محل بارگیری بر عهده دارد. به عبارت دیگر، در شرط فوب، هزینههای ناشی از بارگیری، انتقال و تخلیه کالا به عهده فروشنده است و پس از تحویل کالا به محل بارگیری، مسئولیت هزینه و خطر به خریدار منتقل میشود.
از مزایای استفاده از شرط فوب برای فروشندگان، کاهش هزینههای حمل و نقل و افزایش کنترل بر روی فرایند حمل و نقل است. با تحمیل هزینههای بارگیری و انتقال بر روی خریدار، فروشنده میتواند هزینههای خود را کاهش داده و سود بیشتری را به دست آورد. همچنین، با داشتن کنترل بیشتر بر فرایند حمل و نقل، فروشنده قادر است به طور مؤثرتری زمانبندی و تنظیمات حمل و نقل را انجام دهد.
برای خریداران، استفاده از شرط فوب امکان مقایسه و انتخاب بهترین حامل برای حمل و نقل کالا را فراهم میکند. با تحمیل هزینههای بارگیری و انتقال بر روی خود، خریداران میتوانند قیمت و شرایط حمل و نقل را با سایر حاملان مقایسه کرده و بهترین گزینه را انتخاب کنند. همچنین، با به دست آوردن مسئولیت هزینه و خطر پس از تحویل کالا به محل بارگیری، خریداران اطمینان دارند که کالا به طور ایمن و سالم تحویل خواهد شد.
فوب یک شرط تحویل معمول است که در صنعت حمل و نقل بین المللی بسیار رایج است و به فروشندگان و خریداران امکان میدهد تا هزینهها و خطرات حمل و نقل را به طور منصفانه تقسیم کنند و فرایند خرید و فروش را بهبود بخشند.
فوب بر صادراتی نیاز به حمل و نقل دریایی دارند، تاثیرگذار است. فوب به عوامل بسیاری بستگی دارد. اگر قصد دارید که کالای صادراتی خود را به صورت دریایی حمل و نقل کنید، باید هزینههای حمل و نقل و فوبهای خودتان و خریدار را در نظر بگیرید و بر اساس این قیمتهای فوب، تصمیمات درستی را اتخاذ کنید.
فوب در حمل و نقل چند نوع است؟
در حالت کلی، فوب دارای دو نوع است: فوب خریدار (FOB Buyer) و فوب فروشنده (FOB Seller).
فوب خریدار چیست؟
فوب خریدار (FOB Buyer) یکی از شرایط تحویل در قراردادهای خرید و فروش است. در این حالت، خریدار مسئولیت هزینه و خطر حمل و نقل کالا را از لحظه بارگیری آن بر روی وسیله نقلیه تحمل میکند. فروشنده میزان هزینه و خطرات را تا زمان بارگیری کالا پرداخت میکند، اما پس از آن، خریدار مسئولیت هزینهها و خطرات مربوط به حمل و نقل را به عهده میگیرد.
استفاده از شرط فوب خریدار در قراردادهای خرید و فروش به دو طرف قرارداد کمک میکند تا مسئولیتها و هزینههای مربوط به حمل و نقل را به طور منصفانه تقسیم کنند و از این طریق فرایند خرید و فروش را بهبود بخشند.
فوب فروشنده چیست؟
فوب فروشنده (FOB Seller) نیز یکی از شرایط تحویل در قراردادهای خرید و فروش است. در این حالت، فروشنده مسئولیت هزینه و خطر حمل و نقل کالا را تا زمان بارگیری آن بر روی وسیله نقلیه تحمل میکند. خریدار پس از بارگیری کالا، مسئولیت هزینهها و خطرات مربوط به حمل و نقل را بر عهده میگیرد.
به عبارت دیگر، در صورت استفاده از شرط فوب فروشنده در قرارداد، فروشنده تا زمانی که کالا را بر روی وسیله نقلیه بارگیری میکند، مسئولیت هزینه و خطرات مربوط به حمل و نقل را بر عهده دارد. اما پس از آن، خریدار مسئولیت هزینهها و خطرات مربوط به حمل و نقل را به عهده میگیرد.استفاده از شرط فوب فروشنده در قراردادهای خرید و فروش به دو طرف قرارداد کمک میکند تا مسئولیتها و هزینههای مربوط به حمل و نقل را به طور منصفانه تقسیم کنند و از این طریق فرایند خرید و فروش را بهبود بخشند.
قیمت فوب با چه هزینههایی در ارتباط است؟
فوب فروشنده را ملزم میکند که کالای مورد نظر را روی عرشه کشتی به خریدار آن کالا تحویل دهد. فروشنده علاوه بر تحویل کالا باید به تعهدات دیگری در ارتباط با حمل و نقل کالا عمل کند. از انبار فروشنده تا انبار خریدار هزینههایی وجود دارد که در هر بخش از فرایند حمل و نقل، پرداخت این هزینهها بر عهده خریدار یا فروشنده است. این هزینههای حمل و نقل به ترتیب عبارت هستند از:
- هزینههای حمل و نقل کالا تا بندر مبدا
- هزینه بارگیری کالا به داخل کشتی
- هزینه حمل کالا توسط کشتی تا بندر مقصد
- هزینه تخلیه بار کشتی در بندر مقصد
هزینه حمل کاال از بندر مقصد تا انبار خریدار
پایان بخش نخست
انتهای پیام/