دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛

سند ملی «خواندن و ترویج مطالعه مفید» رونمایی شد

سند ملی «خواندن و ترویج مطالعه مفید» رونمایی شد
نشست رونمایی سند ملی «خواندن و ترویج مطالعه مفید» برگزار شد.
کد خبر : 922053

به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست رونمایی و معرفی سند ملی «خواندن و ترویج مطالعه مفید» با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید محمد هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و جمعی از اصحاب فرهنگ و رسانه امروز شنبه ۲۳ تیر ماه  برگزار شد.

این سند با هدف تبیین مأموریت‌های دستگاه‌های ۲۳ گانه برای دسترسی آسان و ارزان شهروندان به موارد خواندنی مناسب و توسعه مهارت‌های خواندن و رفع موانع عمومی‌سازی فرهنگ مطالعه تدوین شده است. این سند ۱۴ ماده‌ای، با ۶ تبصره در جلسه ۲۴ بهمن ۱۴۰۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و ۱۹ اردیبهشت ماه جاری با امضای رئیس‌جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شده است.

سند خواندن و ترویج مطالعه مفید حداکثر ۵ سال اعتبار دارد و بعد از آن براساس اقتضائات و نیاز‌های کشور به پیشنهاد نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور توسط شورای فرهنگ عمومی کشور ارزیابی و بازبینی و در صورت نیاز به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع می‌شود و از این تاریخ، مقررات قبلی از جمله سند نهضت مطالعه مفید مصوب سال ۸۹ و سند ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی مصوب سال ۹۶ نسخ خواهد شد.

این سند همزمان با برگزاری سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلای امام خمینی (ره) برپا شده بود، به دستگاه‌های ۲۳ گانه اجرایی مربوطه ابلاغ شده است.

وزیر فرهنگ در این نشست با تسلیت ایام شهادت امام حسین(ع) گفت: یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، دفاع از حرم و امنیت و سیدالشهدای خدمت را گرامی می داریم. اولین گام در اجرای این سند، نوع رونمایی و اشاعه آن است؛ سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید به صورت مکتوب ابلاغ شده است و حالا باید مطالبات آن را بیان کنیم. دستگاه های مسئول در این حوزه باید تکالیف خود را در قبال آن انجام دهند، در همین راستا ۲۱ نهاد وظایفی را برعهده دارند که باید به آن جامه عمل بپوشانند.

اسماعیلی با بیان اینکه دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور باید گزارشی سالانه در مورد میزان اجرای این سند ارائه کند، تاکید کرد: در صورتی که به سندی آن طور که باید، توجه نشود به صورت شایسته ای اجرا نمی شود. انشاالله این کار را دوستان با همت بلندی که دارند انجام دهند و عزیزانی که در آینده مسئولیت را برعهده می گیرند با مطالبه اهالی رسانه و صنوف این مسیر را دنبال کنند.

وی افزود: اقدامات بسیار خوبی در مورد فعالیت های مربوط به کتاب انجام شده است و رهبر انقلاب از نهضت کتابخوانی سخن به میان آورده‌اند، این نهضت فراگیر است و باید الزامات آن رخ دهد.موضوع مصرف فرهنگی به شدت مورد توجه است، گفت: کشمکشی بین فرزندان و والدین در مورد کتابخوانی و استفاده کمتر از فضای مجازی جریان دارد؛ موظف هستیم در دولت زمینه های تغییر ذائقه فرهنگی را متناسب با اولویت ها و نظام ارزشی و هنجاری فراهم کنیم. برخی می گویند دولت فرهنگی می خواهیم و نه فرهنگ دولتی؛ نباید منظور از دولت فرهنگی، حذف نظام های نظارتی، پوششی و حمایتی در این زمینه باشد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در روزهای گذشته برخی از تشکل های هنری بیانیه‌ای صادر کردند مبنی بر اینکه در دوره جدید باید همه ممیزی ها برداشته شود و فلان مجموعه ارائه مجوز باید حذف شود. اگر منظور از فرهنگ دولتی چنین رویکردی است، حتما تعبیر نادرستی به‌شمار می‌رود، تصریح کرد: خوب نیست که بر هنجارها، نظام ارزشی و قوانین بالادستی ایجاد شبهه کنیم. اساسا انقلاب اسلامی انقلاب فرهنگی است؛ باید برای فهم بهتر این موضوع نشانه شناسی کرد، شعارهای انقلاب، اماکن تظاهرات و تقویم زمانی انقلاب چه زمانی بوده است؟ مثلا در حوزه تقویم زمانی عاشورا، تاسوعا و اربعین شهدا مورد توجه بوده است که نشان‌دهنده فرهنگی بودن انقلاب است، رهبران این نهضت هم مرجعیت دینی و شبکه سازمان روحانیت دینی بوده اند.

اسماعیلی افزود: امام راحل اصل نظام سیاسی و قانون اساسی را به رای گذاشتند و در کمتر از یکسال پنج انتخابات برگزار شد، نظام سازی مطابق رای مردم شکل گرفت و در ۴۵ سال نظام ارزشی و هنجاری مرکب از قوانین، اسناد بالادستی و رویه‌ها شکل گرفته است. باید براساس این سابقه و روند صحبت کنیم البته اصلاح در ذات هر مجموعه پویایی قرار دارد، در این سه سال نزدیک به ۷۹ بخشنامه را اصلاح و تکمیل کردیم  و اساسا مقررات جدیدی را به تصویب نهادهای بالا دستی رساندیم؛ طبیعی است که نظام زنده و با نشاط با این میزان از تغییراتی که وجود دارد باید پویا باشد.

سند ملی «خواندن و ترویج مطالعه مفید» رونمایی شد

وزیر فرهنگ گفت: اساسنامه وزارت فرهنگ مصوب دهه شصت است در حالی که در شرایط فعلی با مسایل جدیدی روبه‌رو هستیم و متناسب این مسایل جدید باید نظام مدیریتی را ارتقا دهیم اما این به معنای حذف اصول حاکم نیست؛ در دولت مردمی معتقد بودیم همه کارها باید در اختیار مردم قرار گیرد به همین دلیل گفتیم کارها در اختیار تشکل ها و صنوف باشد بر همین اساس زیرساخت ‌ها را به گونه ای تنظیم کردیم تا بخش مردمی تقویت شود.

وی با اشاره به اقداماتی که بر اساس همین رویکرد انجام داده است ، افزود: در حوزه هنری تشکلی هنری که در یکی از استان‌ها فعال بود سالانه ۱۰ میلیون تومان برای حمایت دریافت می‌کرد ولی سال گذشته عنوان کردیم در هر استان برای حمایت از تشکل‌های هنری و فرهنگی به صورت متوسط تا یک میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شود البته این بودجه با ساز و کاری شفاف در اختیار کنشگران قرار می‌گیرد. زمان آغاز به کار در وزارت فرهنگ بودجه این وزارتخانه ۱۲۰۰ میلیارد تومان بود اما امروز این عدد به ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است؛ دولت فرهنگی یعنی دولتی که اولویتش فرهنگ و تقویت زیرساخت باشد نه دولت فرهنگی با خوانش استعماری به معنای رهاسازی مطلق که مغایر با نظریه دولت دینی است و حتما در خارج از کسوت وزارت نیز باید از این مسیر دفاع و نظریه آن را تقویت کنیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: باید با تجربیاتی که دوستان متخصص و متعهد ما به دست آوردند نظریه دولت دینی در حوزه حکمرانی فرهنگی را ارتقا بخشیم و ادبیات آن را تقویت کنیم. دولت فرهنگی یعنی مسئول دولت شخصیت معتبر فرهنگی قرار دارد و معتقد است با اصلاح فرهنگ سایر مشکلات حل می شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب