سایه اجتماعی بودن روی بیماریهای روانی و جسمی
گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری؛ کارشناسان حوزه روانشناسی اعتقاد دارند زندگی اجتماعی میتواند تا حد بسیار زیای از بیماریهای روانی جلوگیری کند. تنهایی و انزوا، اختلال افسردگی و اضطراب را افزایش میدهد. اجتماعی بودن گاهی میتواند از بسیاری از بیماریهای جسمی و روانی جلوگیری کند.
حسین کرمانپور مدیر اورژانس بیمارستان سینا در اینباره در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: آزمایشهای زیادی در مورد انسانهایی که سالها در تنهایی و انزوا زندگی کردهاند انجام شده است و همه اینها نشان دهنده وجود بیماریهای مختلف جسمی و روانی در این افراد بوده است مثلاً زندانیانی که در گذشته سالهای سال در سیاهچالهها و یا زندانهای نازی نگهداری میشدند بعد از آزادی تا مدتها دچار بیماری تنفسی و یا بینایی میشدند و این نشان از این دارد که تنهایی میتواند چه اثراتی در جسم افراد بگذارد.
کرمانپور ادامه داد: آزمایشها روی این افراد نشان میدهد که این افراد حتی در مسیر تکاملی خودشان نیز دچار مشکل بودهاند و حتی ساخت سلولهای پوستی آنها با مشکل روبهرو بوده است. مطالعه خاطرات زندانیانی که در زندانهای استالین زندانی بودند هم نشان میدهد که سختترین لحظات زندگی آنها زمانی بوده است که آنها حتی زندان بان آنها نیز با آنها صحبت نمیکرده و این عدم ایجاد ارتباط برای زندگی اجتماعی به عنوان یک بار روانی بر دوششان سنگینی میکرده است.
وی بر این باور است که زندان دقیقاً نقطه مقابل اجتماعی شدن است؛ چراکه دوری از اجتماع و ایجاد ارتباط با دیگران میتواند به شدت افراد را تحت تأثیر قرار دهد.
کرمانپور ادامه داد: شکوفایی استعدادها و توانایی افراد نیز در اجتماع به وجود میآید در واقع جرقه آن در اجتماعزده شده، اما گاهی در تنهایی به خلق آثار فاخر منجر میشود. در واقع خلق و اثرآفرینی درآرامش درونی، از اثرات با جمع بودن است.
این پزشک توضیح داد: در ادبیات دینی و در داش روانشناسی به ایجاد ارتباطات اجتماعی تأکید شده است. شما بیماری اوتیسم را در نظر بگیرید یکی از مهمترین مشکلات این گروه از بیماران این است که نمیتوانند با دیگران ارتباط بگیرند و اجتماع هم در مقابل تلاشی برای برقراری ارتباط با این گروه از بیماران نمیکند. در بیمارانام اس نیز وضعیت به همین منوال است بیمارانی که بیشتر در جامعه حضور دارند و سیکل بیماریشان کندتر میشود؛ اما بیمارانی که پس از بیماری منزوی میشوند مراحل بیماریشان سیر صعودی طی میکند به همین دلیل در حال حاضر گروههایی تشکیل شدهاند که بیمارانام اس را دور هم جمع میکنند تا آنها شرایط خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند در مورد سرطانها نیز این انجمنها تشکیل شده است، مطالعات نشان میدهد که افرادی که در این جمعها و گروههای همدردی شرکت میکنند نیز بهتر و زودتر به درمانها واکنش نشان میدهند. شما میبینید که گروههای NA یعنی معتادانی که در گروههای اجتماعی مربوط به خود شرکت میکنند و از تجربیات یکدیگر در مورد ترک اعتیاد استفاده میکنند بهتر از سایر معتادان از مواد و وسوسه آن دور میمانند؛ اینها نشان میدهد که اجتماعی بودن و قرارگرفتن در جمع تا چه میزان میتواند در سلامت افراد تأثیرگذار باشد.
مدیر اورژانس بیمارستان سینا گفت: در برخی از کشورها گروههایی تشکیل شده اند که افرادی که خشونت زیادی دارند نیز دور هم جمع میشوند و مشکلات خود را با دیگران به اشتراک میگذارند این موضوع هم نشان میدهد که اجتماعی بودن تا حدود زیادی نیز میتواند از میزان جرم و جرائم بکاهد.
کرمانپور اجتماعی بودن را جزء فرهنگهای ایران عنوان و اضافه کرد: بررسیها نشان میدهد که در گذشته زنها افسردگی بسیار کمتری نسبت به مردان داشتند. ایجاد ارتباط و حرف زدن زنان با یکدیگر یکی از مهمترین دلایل جلوگیری از افسردگی آنها بود، اما امروز صنعتی شدن و وجود وسایلی مانند انواع تبلت و موبایل باعث شده که افراد تنهاتر شده و بیشتر به افسردگی مبتلا شوند. دورهمیها، رفت و آمدها و گفتگوهای میان افراد یکی از مهمترین راهها برای جلوگیری از بیماریهایی مانند افسردگی است که در تنها بودن افراد بیشتر آنها را درگیر میکند.
وی بر این باور است که با وجود گذشت دو سال از پایان پاندمی کرونا میزان بیماریهای روانی افراد بیشتر شده است و علت آن را هم همان دو سال قرنطینهای میداند که افراد را از یکدیگر دور و سبب شد افراد به فضای مجازی پناه ببرند.
انتهای پیام/