دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

رد دیون دولت؛ باشگاه پرسپولیس به صندوق‌های زیان‌ده کمک مالی می‌کند؟

رد دیون دولت؛ باشگاه پرسپولیس به صندوق‌های زیان‌ده کمک مالی می‌کند؟
کارشناس مسائل اقتصادی تأکید کرد: برخی از شرکت‌ها یا مجموعه‌هایی که بابت رد دیون دولت به صندوق‌های بازنشستگی واگذار می‌شوند علاوه بر زیان‌ده بودن نیاز به سرمایه‌گذاری جدید نیز دارند که ممکن است خارج از توان صندوق‌ها باشد، بنابراین واگذاری آنها کمکی به توان مالی صندوق‌های بازنشستگی نمی‌کند و واگذاری، فقط رفع تعهدات دولت در قبال بدهی‌هایی است که به این صندوق‌ها دارد.
کد خبر : 901667

آلبرت بغزیان در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا درباره واگذاری سهام پرسپولیس به صندوق‌های بازنشستگی، اظهار کرد: دولت بدهی‌هایی به صندوق بازنشستگی دارد و تلاش می‌کند برای رد دیون خود با واگذاری شرکت‌هایی که سهامدار آنهاست، اقدام کند.

وی گفت: هر شرکت دولتی فارغ از باشگاه پرسپولیس یا هر نام دیگر که دولت سهامدار آن بوده است، می‌تواند برای رد دیون مورد استفاده قرار گیرد. به طور معمول دولت‌ها به صندوق‌های بازنشستگی خود بدهی‌هایی دارند و نه در ایران که در آمریکا نیز همین‌گونه است و حتی رئیس‌جمهور‌ها در زمان انتخابات وعده‌هایی برای تسویه بدهی این صندوق‌ها مطرح می‌کنند.

رد دیونی که نوعی خصولتی‌سازی است

بغزیان عنوان کرد: یکی از مشکلات موجود در ایران عدم‌پرداخت بدهی‌های دولت به صندوق‌های بازنشستگی است و به همین دلیل از سال‌ها پیش با واگذاری در قالب خصوصی‌سازی که درواقع نوعی خصولتی‌سازی است تلاش شده تا نسبت به پرداخت این بدهی به صندوق‌های بازنشستگی اقدام شود.

کارشناس اقتصادی تصریح کرد: نگاهی به مجموعه شستا نشان می‌دهد که این هلدینگ به یک غول اقتصادی تبدیل شده و شامل شرکت‌هایی است که ممکن است دارایی آنها هیچ تناسبی هم با هم نداشته باشد، اما در آمد این شرکت‌ها باید محلی برای پرداخت مستمری بازنشستگی باشد.

پرسپولیس

وی افزود: البته مجموعه‌های شستا عموما به‌خوبی مدیریت نمی‌شوند و حتی اگر دولت بخواهد آنها را بفروشد هم خریداری برای آنها وجود ندارد به همین دلیل دولت فقط مشکل را از سر خود باز و با رد دیون نسبت به تکالیف قانونی خود اقدام می‌کند.

بغزیان عنوان کرد: در این شرایط دولت به دلیل رد دیون خود ستایش می‌شود و صندوق بازنشستگی که شرکت یا مجموعه‌ای زیان‌ده را تحویل گرفته مورد سرزنش قرار می‌گیرد. حال یک روز نام باشگاه پرسپولیس مطرح است و در زمانی دیگر کشت و صنعت مغان و فرقی نمی‌کند.

ساختار و قانونی برای جلوگیری از این شیوه رد دیون دولتی وجود ندارد

کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که آیا ساختار و قانونی برای جلوگیری از این شیوه رد دیون وجود ندارد، خاطرنشان کرد: اکنون این امکان وجود ندارد و کشور در شرایط تحریمی است و ارز حاصل از صادرات نفت به‌سختی به کشور برمی‌گردد و دولت نیز بدهی بالایی به بانک‌ها و بانک مرکزی دارد به همین دلیل در شرایط محدودیت‌های منابع درآمدی رددیون شیوه‌ای برای پرداخت بدهی دولت است.

وی خاطرنشان کرد: صدور گواهی سپرده با نرخ‌های بالا یا فروش اوراق دولتی، شیوه دیگری برای تامین منابع درآمدی دولت است و موجب می‌شود تا تعهدات به عقب انداخته شده و قاعدتا سررسید آن به دولت‌های بعدی برسد.

محاسبه درستی از میزان بازنشستگان صورت نمی‌گیرد

پرسپولیس

بغزیان عنوان کرد: گذشته از انتقاداتی که به دولت وارد است، صندوق‌های بازنشستگی نیز کم‌کاری و ایرادات خود را دارند و در خلأ تصمیم‌های درست مدیریتی، محاسبه درستی از میزان بازنشستگان و خروج افراد جدید از اشتغال و ورود لشگر جدید از بازنشستگانی که مستمری بگیر می‌شوند، صورت نمی‌گیرد.

کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: صندوق‌های بازنشستگی باید شرکت‌های اقتصادی زیرمجموعه خود را به‌درستی اداره کنند. مدیریت‌ها در این مجموعه‌ها به طور دائم در تغییر بوده و آن مدیرانی نیز که به دولت فشار آورده‌اند، عوض شده‌اند.

سیاسی بودن انتخاب مدیران در شرکت‌های زیرمجموعه صندوق‌های بازنشستگی

وی اظهار کرد: سیاسی بودن انتخاب مدیران شرکت‌های زیرمجموعه نیز یکی از دلایل تضعیف این شرکت‌ها و در مجموع بنیه مالی صندوق‌های بازنشستگی است.

بغزیان گفت:‌ برخی از این شرکت‌ها که بابت رد دیون به صندوق‌های بازنشستگی واگذار می‌شوند علاوه بر زیان‌ده بودن نیاز به سرمایه‌گذاری جدید نیز دارند که ممکن است خارج از توان صندوق‌ها باشد بنابراین واگذاری آنها کمکی به توان مالی صندوق‌های بازنشستگی نمی‌کند و واگذاری تنها رفع تعهدات دولت در قبال بدهی‌هایی است که به این صندوق‌ها دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب